Последни новини
Home / Законът / Инспекторатът: Само 1/10 от магистратите са подали задължителните декларации, крайният срок е 15 май

Инспекторатът: Само 1/10 от магистратите са подали задължителните декларации, крайният срок е 15 май

Defakto.bg

Близо 400 магистрати от ощо 4199 действащи съдии, прокурори и следователи са подали досега годишни декларации за имущество и интереси в Инспектората към ВСС, съобщиха оттам. И напомниха: крайният срок е 15 май. Не се казва дали след „отличниците“, които са 1/10 от общия рой, са и „тримата големи“ – председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор.

Декларациите вече се подават пред Инспектората по силата на последните промени в Закона за съдебната власт. От 1 януари 2017 г., влезе в сила раздел I „а” „Проверка на имуществените декларации на съдиите, прокурорите и следователите” на глава девета „Статут на съдиите, прокурорите и следователите” от ЗСВ. На основание чл. 175б, ал. 1 във връзка с чл. 175а, ал. 1 от ЗСВ всички магистрати, включително председателите на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и главният прокурор, подават декларации за имущество и интереси за предходната календарна година пред Инспектората към ВСС.

В декларацията за имущество и интереси магистратите попълват обстоятелствата за своето имущество и интереси, както и за имуществото на своите съпрузи, на лицата, с които се намират във фактическо съжителство на съпружески начала, и на ненавършилите пълнолетие деца. Чл. 175б, ал. 1 ЗСВ изброява изчерпателно подлежащите на деклариране имущество и интереси.

Декларациите се подават по образец, утвърден от главния инспектор, който е налице на интернет страницата на Инспектората – http://www.inspectoratvss.bg/bg/page/124.

Декларациите се подават на хартиен носител, придружени с копие на електронен носител, или по електронен път, подписани с квалифициран електронен подпис. След разпечатване всяка страница се подписва саморъчно от декларатора. Декларацията заедно с копието ѝ на електронен носител се подава в регистратурата на Инспектората на ръка или по пощата с обратна разписка. Адресът на регистратурата на Инспектората е: София, 1000, ул. „Георг Вашингтон” № 17.

Декларациите, изпратени на електронния адрес на Инспектората за подаване на декларации [email protected], трябва да са подписани от декларатора с квалифициран електронен подпис по Закона за електронния документ и електронния подпис.

Неподписаните декларации се смятат за неподадени.

Въпроси по попълването на декларациите могат да бъдат зададени на тел. 02/9057595, както и да се изпратят на факс: 02/9057503 или на електронен адрес [email protected]

 

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.