Последни новини
Home / Законът / На изпроводяк: ВСС награждава „Труд” за обективност

На изпроводяк: ВСС награждава „Труд” за обективност

Defakto.bg

Вестник „Труд” е тазгодишният лауреат на медийната награда на ВСС за обективно отразяване на работата му. Това реши днес пленумът на съвета с 10 срещу 9 гласа. Наградата ще е и последната на този състав на съдебния съвет, чийто мандат изтича през октомври.

Досега отличията за обективност са връчвани на агенция„Фокус”, в. „Стандарт”, БНТ, Силвия Великова от БНР.

Тази година първоначалните номинации са били четири – в. „Труд”, „Правен свят”, БНР и bTV, стана ясно от днешния дебат. По време на самото заседание Галя Георгиева добави и в.”24 часа”.

Дебатът бе прелюбопитен и огледален за това как кадровиците на Темида разбират работата на журналистите.

„Аз бих гласувала за в.”Труд” заради многобройните му статии, в които най-подробно, аналитично и безпристрастно се отразява нашата работа. Не е от значение количеството на публикациите, а направеният анализ”, обяви Светла Петкова.

Галя Георгиева митивира номинацията си за в. „24 часа” като „един от най-четените вестници”. И обяви, че „Правен свят” тенденциозно и изкривено отразява работата на съвета.

„Даваме оценки и едва ли не влизаме в ролята на медиен цензор. Съжалявам, че липсва главният прокурор, който щеше много да ни помогне с мащабния си надзор над медиите, особено след срещите си с техни собственици”, ироничен бе Калин Калпакчиев. Тук представляващият съвета Димитър Узунов прекъсна заседанието заради срив в онлайн излъчването.

След възобновяването му Лозан Панов напомни, че за първи път тази година в доклада на ЕК бе посочено, че „ниската степен на независимост на медиите влияе на дебата за съдебната реформа”. Критерият не е колко публикации и предавания има, а доколко професионално и обективно е отразена дейността на ВСС и на съдебните иституции, да имаме предвид тях, а не на кого коя медия му е симпатична, прикани председателят на ВКС.

Да отличим медия, която спазва стандартите на журналистиката, а не продуцира „фалшиви новини”, настоя Калпакчиев. В момента два правни сайта – „Правен свят” и „Де факто” подробно и обективно информират за нашата работа, заяви той. А от изявление на Галина Карагьозова се разбра, че „Де факто” няма номинация, тъй като отскоро е на пазара. „Трябва да отличим правно издание, където професионално се отразяват темите”, настоя тя.

Галя Георгиева обаче поиска „Правен свят” да се изключи от номинациите именно защото бил спецализиран в правната тематика, а останалите претенденти – не. И се скара на Калпакчиев, че „за пореден път успя да ни занимае с главния прокурор, без дори колегата Цацаров да е тук”.

При първото гласуване резултатите бяха: 8 за „Труд”, 8 за „Правен свят”, 2 за „24 часа” и 1 за bTV. Тук Магдалена Лазарова предложи да се дадат две грамоти на медиите с равни гласове.

Мнозинството не се съгласи, Ясен Тодоров обяви, че вече „сме се разбрали” да има балотаж. След балотажа победи „Труд”.

About De Fakto

Проверете също

Лаура Ковеши настоява за нова кандидатура за европейски делегиран прокурор от България

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет е  прекратила процедурата за подбор на европейски делегирани прокурори …

Общият съд отменя частично решението на Комисията, с което на Intel се налага глоба от 1,06 милиарда евро

Общият съд на ЕС отмени частично решението на Европейската комисия да наложи глоба от 1,06 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.