Последни новини
Home / Законът / ВСС чака присъдатата на Янева, после ще умува

ВСС чака присъдатата на Янева, после ще умува

Defakto.bg

Какво се случва с бившия председател на СГС Владимира Янева, след като бе окончателно осъдена за спецсредствата по „Червей“? Въпросът вълнува членовете на ВСС, но готово решение още няма, установи проверка на De Fakto.

Казусът изниква, след като на 19 април последната инстанция – Върховният касационен съд потвърди наказанието от 1 година условно и 1000 лв. за Янева. Решението е окончателно и влиза в сила веднага. А, според Конституцията и Закона за съдебната власт несменяемите магистрати се освобождават от длъжност на няколко основания, сред които е и „влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление“ (чл. 129, ал.3 ат Конституцията, чл. 165, ал.3 от ЗСВ). Този състав на ВСС дотук не се е сблъсквал с подобен случай.

Но кадровиците, с които разговаря De Fakto, са единодушни – при това положение Владимира Янева не може да остане съдия и въпросът очевидно трябва да се реши от съдийската колегия на съвета, проблемът е по каква процедура трябва да бъде освободена. Включително кой трябва да внесе предложението за това.

Решението на ВКС заварва Янева с едно наложено дисциплинарно наказание „понижаване в ранг“ и спряно дисциплинарно производство заради „Червей“ до приключване на наказателното дело. Междувременно тя бе и отстранена от длъжност, което не отменя статута й на съдия.

Във всички случаи първо официално трябва да получим решението на ВКС, казаха кадровици. Не го изпращаме ние, а първоинстанционният съд, обясниха на свой ред от ВКС. Делото „Янева“ е пристигнало в Софийския градски съд – първоинстанционния съд в този случай, съобщиха от СГС. Очаква се до края на деня днес присъдата да бъде изпратена на съдийската колегия на ВСС.

И после? Влизането на присъдата в сила е директно основание за освобождаване на магистрата и предложението за това може да бъде направено от всеки член на съдийската колегия, е прочитът на част от кадровиците. Съответно, то се внася и разглежда на заседание на колегията, а решението за освобождаване се взема с 8 гласа „за“, по общите правила за кадровите решения. (Чудно какво ли става, ако не се съберат нужните гласове, но да не стигаме дотам в предположенията).

Що се отнася до висящото дисциплинарно дело, в този случай изобщо не би трябвало да се изчаква неговият финал, производството просто ще се прекрати след освобождаването на съдията.

А ако междувременно самата Владимира Янева подаде оставка? Тя не би трябвало да „играе“ и да е спирачка за освобождаването й на основание влязлата в сила присъда, смятат членове на ВСС.

Какво ще стане, предстои да видим.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

“ДБ” и “ПП” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

  “Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.