Последни новини
Home / Законът / Върховният съд на Русия обяви „Свидетели на Йехова“ за екстремистка организация 

Върховният съд на Русия обяви „Свидетели на Йехова“ за екстремистка организация 

Defakto.bg

Върховният съд на Руската федерация обяви религиозното изповедание, основано през 1876 г. в Съединените американски щати, „Свидетели на Йехова“ за екстремистка организация и забрани дейността му на територията на страната, съобщи агенция Фокус, позовавайки се на ТАСС. Това се случи след като  министерството на правосъдието поиска да му бъде разрешено да закрие местната централа на организацията, която се намира близо до Санкт Петербург, предаде Ройтерс.

Руските власти са включили редица публикации на религиозната група в списък на забранената екстремистка литература, а прокуратурата отдавна я представя като организация, която разрушава семейства, насажда омраза и заплашва човешки животи. „Свидетели на Йехова“ заявяват, че тези квалификации са неверни.
С решението си Върховният съд на Руската федерация нарежда незабавно да се прекрати дейността на всичките 395 представителства на „Свидетели на Йехова“ в страната, а имуществото на организацията се изземва, предаде ТАСС.Религиозната организация заяви, че ще обжалва решението в апелативната камара към Върховния съд. Ако и тя не го отмени, ще сезираме Европейския съд за правата на човека, e заявил  представител на „Свидетели на Йехова“.Ако решението бъде обжалвано, то ще влезе в сила след оповестяването на апелативното постановление. Ако не бъде обжалвано, влиза в сила след 30 дни, отбелязва ТАСС 

 

  УИКИПЕДИЯ: Свидетели на Йехова са забранявани и в други държави

Заради  принципите на Свидетели на Йехова да не изпълняват военна служба, да не почитат държавните символи, да не приемат кръвопреливане и други (в отделни периоди от съществуването си) организацията е забранявана  в ред държави.

През 1918 година литературата,  разпространявана от Свидетели на Йехова, е забранена в Канада, а в периода 1941 – 1943 година членовете и са поставени извън закона.

По време на Втората световна война Свидетели на Йехова са преследвани в САЩ, Австралия, Нацистка Германия, Великобритания и други европейски държави.

Тоталитарните режими в Източна и Централна Европа, включително Испания, след Втората световна война също забраняват Свидетелите.

Днес Свидетели на Йехова са забранени в Китай, части на Африка, някои бивши Съветски републики, Сингапур[и други. Опити за забраната на организацията има и в други страни.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Вярно е, натисках, натискам и пак ще натискам. Този закон ще бъде приет и никой няма да остане над закона!

  С механизма за главния прокурор стигнахме далеч, малко остана, не време, воля!  Това заяви …

МП предлага представител на адвокатурата да участва в Съвета по върховенство на правото

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Постановление на Министерския съвет (ПМС) за изменение …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.