Последни новини
Home / Законът / И в Шумен прекратиха делото срещу Сарафов, чака се протоколът от заседанието

И в Шумен прекратиха делото срещу Сарафов, чака се протоколът от заседанието

Defakto.bg

Районият съд в Шумен също прекрати делото за обида, заведено от следователя Страхил Каменички срещу зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.

Информацията е неофициална, определението още не е налечно на страницата на съда.

Протоколното определение за прекратяване е четено от съдия Диана Георгиева вчера, за когато бе насрочено заседанието по случая. Сега тече срок, в който страните могат да направят възражения и искания за поправки в протокола. Едва след това определението ще бъде публично оповестено и ще може да се оспори пред окръжния съд в Шумен, обясниха пред De Fakto магистрати.

Безспорно обаче е едно – дотук шуменските магистрати, както преди това софийските им колеги, приемат, че в случая зам.-главният прокурор Сарафов има функционален имунитет, понеже действал в кръга на службата си. На това се е позовал и неговият защитник вчера пред районния съд.

За разлика от делото в София, в което Каменички търсеше от Сарафов сметка за непозволено увреждане в граждански процес, това в Шумен е наказателно от частен характер за обида, която е и престъпление по НК.

Поводът обаче е един и същ – поведението на зам.-главния прокурор на служебно съвещание по разследването „Хитрино“, проведено в началото на годината в Шумен. Тогава Сарафов си е позволил да обвинява следователите, че били безделници и деквалифицирани, твърди следователят Каменички. А лично на него обявил, че има „заешко сърце“, задето още не бил повдигнал обвинение на „двама убийци“ (машинистите на дерайлиралия на гара Хитрино влак), докато били в психиатрични заведения в Русе.

Съдия Любомир Василев от СГС изобщо не пусна казуса до съдебна зала и прекрати гражданското дело, защото, според него отговорният обвинител е защитен от имунит, понеже в случая бил действал като прокурор. Софийският апелативен съд потвърди прекратяването.

В Шумен делото бе насрочено, но приключи със същия резултат. Засега.

Междувременно орислав Сарафов се включи в надпреварата за нов ВСС, той е 13-ият кандидат за член на съвета от квотата на прокурорите. Местата са общо 4. На 27 май общото събрание на прокурорите ще изслуша претендентите, гласуването ще е на 3 юни.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 + 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.