Последни новини
Home / Законът / Столични съдии – „учители“ по правосъдие за един ден

Столични съдии – „учители“ по правосъдие за един ден

Defakto.bg

Съдии от столичния административен съд станаха учители за един ден.

Съдия Десислава Стоева (пред екрана)

Съдия Десислава Стоева изнесе урок за съдебната система в България пред ученици от горните класове на столичното езиково училище „Дорис Тенеди“, съобщиха от АССГ. Съдия Любка Стоянова се е включила с допълнителни разяснения по темата и информация за Съда по правата на човека в Страсбург и Съда на Европейския съюз в Люксембург.

Съдия Красимира Милачкова пред учениците

Съдиите Красимира Милачкова и Димитрина Петрова пък са били „учителки“ в столичното 35 СУ „Добри Войников“. Какви са функциите на следствието, прокуратурата и съда, какво означава правосъдие на три инстанции, защо съдията трябва да бъде безпристрастен и независим, е обяснила на достъпен за тази възраст език съдия Милачкова. И още – какви видове съдилища функционират у нас и какви дела гледа един административен съд. Десетокласниците й задали много въпроси и не я пускали да си тръгне след края на „часа на класа“.

Що е то правова държава и върховенство на закона от времето на Аристотел през Монтескьо до наши дни е разказала съдия Петрова. Тя се е спряла специално на действащата конституция на Република България, разделението на властите, спазването на законите и свободите на гражданите, на разликата между правовата държава и диктатурата. Не се страхувайте да отстоявате правата си, призовала съдия Петрова. В отредените й 45 минути тя и представила накратко и европейските съдилища в Люксембург, Страсбург и Хага.

Всички ученици, присъствали в часовете по правосъдие, са получили удостоверения за участие в образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, а на най-активната и любознателна ученичка от Х Д клас в 35 СУ съдия Петрова е подарила конституция.

 

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.