Последни новини
Home / Законът / Все пак – ще има ли закон за съдебната експертиза, пита Гражданският съвет към ВСС

Все пак – ще има ли закон за съдебната експертиза, пита Гражданският съвет към ВСС

Defakto.bg

Да се възонови дейността на работната група по проекта на Закон за вещите лица, настоя Гражданският съвет към ВСС на последното си заседание.

И повторно изпрати на Министерството на правосъдието начертаните от него още през октомври м.г. основни въпроси, свързани със съдебната експертиза, които трябва да се решат със закон: къде е нейното място – в или извън съдебната система, характера на експертната дейност – извършвана като доставка на услуга или със задължителен характер, спецификите на експертната дейност в гражданския, наказателния и административния процес, качеството на експертния продукт и влиянието му върху ефективността на правораздаването, необходимост от създаване на статистическа база с данни, необходимост от обособяване и контрол на бюджетните средства, разходвани за разплащания по съдебни експертизи.

Проблемът с експертизите е стар, но остава нормативно нерешен – няколко пъти са изготвяни проектозакони, които събират нейде прах, формират се и се разпускат работни групи. В същото време без експертизите правосъдието е с вързани ръце.

Пред Гражданския съвет председателят на Управителния съвет на Камарата на независимите оценители в България г-жа Светла Дерменджиева направи преглед на действащата нормативна уредба и представи проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за независимите оценители, съобщиха още от ВСС. Отправени са били допълнителни препоръки, свързани с наказателната отговорност на независимите оценители, възможността за периодично провеждане на изпити за доказване на тяхната, упражняване на ефективен контрол за изпълнение задълженията за професионална застраховка и други. Гражданският съвет ще предложи на Министерство на правосъдието при подаване на документи за включване в списъците на вещите лица да се изисква справка-становище от Камарата на независимите оценители, ако кандидатът е независим оценител. Забележките ще бъдат предоставени на Министерство на правосъдието след сформирането на кабинет за включване на формулираните предложения в Наредбата по Закона за вещите лица. Копие от Акта на Гражданския съвет ще бъде изпратено и до правната комисия на 44-то Народно събрание.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

“ДБ” и “ПП” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

  “Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.