Последни новини
Home / Законът / „Антикорупция“ погва (неизвестни) членове КЕВР за престъпления по служба

„Антикорупция“ погва (неизвестни) членове КЕВР за престъпления по служба

Defakto.bg

Делото тръгва по сигнал срещу Сашо Дончев заради жалбта му до ЕК

Звеното „Антикорупция“ на Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу членове на комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщи прокурорският пресцентър.  Рзследванете е за престъпления по служба.

Делото е  възложено на екип от следователи от Следствения отдел на Софийска градска прокуратура. Със съдействието на ДАНС се извършват “ Агенти на ДАНС и прокурори влязоха в сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране, където  извършват обиски и действия по изземването на документи.

Зам.главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че действията не са свързани със сегашното ръководство на КЕВР, но не изключва след време и това да стане. Засега проверката  обхваща периода 2015 , 2011 година.  Имена не се сочат. “ Става въпрос за сключени неизгодни сделки от членовете на КЕВР, а не на частни търговски дружества, казва Борислав Сарафов. „По-скоро обект на разследване са  държавни служители, членове на комисията, които са накърнили националния интерес с неизгодни сделки  и пропускат да изпълнят задълженията си по служба“, добавя той.

На мушка на разследването е и последното увеличение на цените на газа, водата и парното. Тук прокуратурата проверява дали са извършени длъжностни престъпления. „Предмет на разследване в тази насока е наличието на действителна обоснованост на цените от страна на крупните енергийни доставчици“,казват от  държавното обвинение, което вече протестира пред съда решенията на КВЕР за газа и водата в София

Интересно е и друго – на мушката на досъдебното производство може да се окаже и и шефът на „Овергаз“ Сашо Дончев (издател и на в. „Сега“), става ясно от съобщението.  То тръгва по сигнал от 16 януари, за който днес прокуратурата не съобщава подробности.  Сигналът още на 20 април е публикуван от агенция БГНЕС и оттам се вижда, че той е срещу подадената от изпълнителния директор на „Овергаз инк“ Сашо Дончев жалба до Еврокомисията за злоупотрба с господстващо положение на държавните дружества „Български енергиен холдинг“, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“.

Преди да прати сигнал до  ЕК Сашо Дончев подава жалба до ДКЕВР,  защото на представляваното от него дружество не е предоставен достъп до газопреносната система и до хранилището в „Чирен“. „В задълженията на регулатора е разглеждане на жалби и произнасяне по тях в двумесечен срок. Въпреки, че комисията е била сезирана надлежно, в законния срок членовете ѝ не са се произнесли по подадената жалба и не са взели каквото и да е решение“, казват от прокуратурата. И изтъкват, че от бездействието на „длъжностни лица от ДКЕВР, които заемат отговорно служебно положение“, може да настъпят немаловажни вредни последици.

 Прокуратурата в случая обследва и вливанията на дружества в „Овергаз мрежи“ АД през март 2015 г. Сделките минават за одобрение през КЕВР, а сега прокуратурата ще разследва дали „действията на регулатора в тази насока не са довели до запазване на необосновано висока продажна цена на газта“.

  Любопитно е, разбира се,  че прокурорското съобщение идва насред текущия скандал за срещата между Сотир Цацаров и Сашо Дончев в офиса на Гергов и разменяните там послания, включително за  работата на медиите и финансирането на „Да, България“, от който дотук последва оставката на Гергов от ръководството на БСП.

Ето  пълното съобщение на прокуратурата:

„Днес, 24.04.2017 г., СЗ“Антикорупция“ – СГП образува досъдебно производство срещу длъжностни лица – членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), за престъпления по служба.

Досъдебното производство е образувано по повод постъпил на 16.01.2017 г. сигнал до главния прокурор. Главният прокурор е изпратил сигнала на Софийска градска прокуратура – СЗ “Антикорупция“, по компетентност. Сигналът е изпратен и до председателя на Народното събрание, до министър – председателя, до министъра на вътрешните работи и до председателя на ДАНС. До настоящия момент на прокуратурата не са известни предприетите от тях действия.

След постъпването на сигнала в СГП е извършена проверка на твърденията в него от екип прокурори. Разследването, образувано днес в резултат на проверката, трябва да установи дали членовете на независимия регулатор са изпълнявали задълженията си за контрол по отношение на изпълнението на основни елементи от бизнес програмите на газоразпределителните дружества и дали действително направените инвестиции от тези дружества отговарят на заявените от тях и утвърдени от КЕВР. Изпълнението на тези задължения /контрол за съответствие на действително направени инвестиции в газоразпределителните мрежи със заявените в утвърдените от КЕВР бизнес планове/ има пряко отношение върху цената на газта за крайния потребител. Предмет на разследване ще бъде и осъществено през март 2015 г. вливане на търговски дружества в „Софиягаз” /впоследствие  „Овергаз мрежи” АД/ и по-точно дали действията на КЕВР в тази насока не са довели до запазване на необосновано висока продажна цена на газта.

Друга насока на разследването е свързана с подадена на 20.01.2011 г. от „Овергаз Инк“ АД до ДКЕВР жалба срещу „Булгартрансгаз“ ЕАД, за непредоставяне на достъп до газопреносната система и до ПГХ Чирен”. В задълженията на регулатора е разглеждане на жалби и произнасяне по тях в двумесечен срок. Въпреки, че Комисията е била сезирана надлежно, в законния срок членовете й не са се произнесли по подадената жалба и не са взели каквото и да е решение. Това е довело до образуване на дело за злоупотреба с господстващо положение пред Европейската комисия срещу БЕХ, „Булгаргаз“ ЕАД и „Булгартрансгаз“, което към момента не е приключило. От бездействието на длъжностни лица от ДКЕВР, които заемат отговорно служебно положение, могат да настъпят немаловажни вредни последици, изразяващи се както в налагане на финансови санкции, така и в разстройване на енергийната система на държавата.

Преценява се и евентуалното извършване на длъжностни престъпления при последното определяне на цените на газта, топлоенергията и водата /за гр. София/, довело до значителен ценови скок за крайния потребител. Предмет на разследване в тази насока е наличието на действителна обоснованост на цените от страна на крупните енергийни доставчици.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

“ДБ” и “ПП” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

  “Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.