Последни новини
Home / Законът / Изненада! Зам.-главният прокурор Сарафов оттегли кандидатурата си за ВСС

Изненада! Зам.-главният прокурор Сарафов оттегли кандидатурата си за ВСС

Defakto.bg

Станало е „в интерес на прокуратурата“, след разговор със Сотир Цацаров

Борислав Сарафов е оттеглил кандидатурата си за член на новия Висш съдебен съвет, изненадващо съобщи прокурорският пресцентър.

Днес зам.-главният прокурор е оттеглил съгласието си за кандидатиране, добавят оттам.

„Решението на г-н Сарафов е лично и е продиктувано от интересите на прокуратурата. Оттеглянето е извършено след разговор с главния прокурор, който изцяло споделя мотивите на заместника си. Чрез пресцентъра на ПРБ Борислав Сарафов изразява благодарност към всичкисвои колеги,издигнали и подкрепили кандидатурата му“, се казва в съобщението. Други подробности няма.

Номинацията за Борислав Боби Сарафов бе внесена във ВСС на 27 март, буквално в последните възможни часове за това. Той стана 13-и прокурорски кандидат за съвета, предложен от 31 обвинители, сред които и говорителят на Сотир Цацаров Румяна Арнаудова.

В мотивите се сочеше, че Сарафов е познат като почтен магистрат, който през последните 10 години ръководи и координира работата по дела с изключително висока фактическа и правна сложност и е работил по голяма част от най-знаковите дела, водени срещу фигури от организираната престъпност.

Номинирането дойде в разгара на конфликта на зам.-главния прокурор с ръководството на националното следствие, за работата на което Сарафов поиска проверка на Инспектората. Случи се след две заведени срещу него дела за обида от следователя Страхил Каменички, вече прекратени заради функционален имунитет на зам.-главния прокурор.

Издигането на Борислав Сарафов за ВСС бе прието и вид отстраняване от прокурорското ръководство. Още повече, че шефът на НСлС Евгени Диков, също зам.-главен прокурор, също е номиниран за член на новия съвет, но от квотата на следователите. Неговата кандидатура не е оттегляна и, ако Диков бъде избран (той е единствен кандидат на следователите), НСлС ще има ново ръководство.

След оттеглянето на Сарафов прокурорските кандидати стават 12 за 4 места във ВСС. Общите събрания на прокурорите са на 27 май и 6 юни.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.