Последни новини
Home / Законът / Кметът на Трън застава пред Темида за блъснато дете

Кметът на Трън застава пред Темида за блъснато дете

Defakto.bg

Кметът на Трън Станислав Николов отива на съд за блъснато дете. Днес районната прокуратура в Перник е внесла обвинителния акт в районния съд на града.

Инцидентът е от 2015 г., но скандално нашумя миналата година, когато стана ясно, че градоначалникът от ГЕРБ е на път да се размине с наказателно преследване.

На 13 ноември 2015 г., отивайки на училище, 6-годишният Ивайло Стоянов попада под гумите на кметския джип, след удара детето е със спукан далак, разкъсан и смачкан черен дроб. А първоначалното становище на МВР в хода на разследването е, че момчето само се е блъснало в джипа, и съответно, си е причинило тежките наранявания. След репортаж на Нова тв за случая миналата година властите се раздвижиха – тогавашният и бъдещ премиер Борисов обяви за недопустимо поведението на този кмет, а главният прокурор Цацаров поднови разследването и го възложи на районната прокуратура в Перник.

Ето днешното съобщение:

„Днес, 24.04.2017 г. Районна прокуратура – Перник внесе обвинителен акт срещу Станислав Николов – кмет на Община Трън, за това, че на 13.11.2015 г. в гр.Трън, в зоната на  кръстовище  пред училищния двор на СОУ “Гео Милев“, при управляване на  лек автомобил марка „Фолксваген“, модел „Туарег“  е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил  тежка телесна повреда на 6 годишно дете – престъпление по чл. 343а, ал.1, б. „а“, пр. I-во,  вр. чл.343,ал.1, б. “б“, пр. I-во,вр. с чл.342,ал.1 от НК.

На 13.11.2015г., около 07.45 часа, Станислав Николов е управлявал л.а.“Фолксваген Туарег”, движейки се по ул.“В.Стоянов“ в посока към СОУ „Гео Милев“- гр.Трън. Върху задната броня на лекия  автомобил имало монтиран ролбар, изработен от две успоредни тръби. Достигайки близо до сградата на училището, Николов преминал край монтиран в дясната част на улицата пътен знак  А 19 «Деца», отклонил се вляво и спрял в зоната на кръстовище, образувано между ул.“В.Стоянов“ и ул.“Петко Д.Петков“. Там изчакал слизането на своя син, след което продължил по улица „Петко Д.Петков“ в посока сградата на Районен съд – Трън.  По това време по описаната улица, но в обратна посока, се движел училищен автобус. Шофьорът на автобуса счел, че автомобила на обвиняемия пречи на влизането му в училищния двор и спрял . В  този момент 6-годишното дете  предприело пресичане на ул.“Петко Д.Петков“, минавайки на около 2 метра зад училищния автобус. Станислав Николов вече се движел със скорост от 25 км/ч, което му попречило да възприеме своевременно детето и го е блъснал с лявата задна странична част на лекият автомобил –  точно в областта на монтирания ролбар.

Разследването на РП – Перник е установило, че Станислав Николов не е изпълнил задължението си като водач на  пътно превозно средство да  бъде   внимателен и  предпазлив към пешеходците, особено към децата, както и задължението си  при приближаване към място, където на пътя или в близост до него се намират деца, водачът на пътно превозно средство е длъжен да намали скоростта, а при необходимост – и да спре.

Автотехническата експертиза е установила, че в зона на действие на пътния знак „А-19 – Деца“, Николов се е движел със скорост 25 км. в час, която не му е позволила при внезапната поява на 6 годишното дете да спре автомобила преди да настъпи ударът с него.

На пострадалото дете е причинена загуба на слезка/ тежка телесна повреда/, както и множество средни телесни повреди.

Станислав Николов е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Първоначално разследването се е ръководело от Районна прокуратура Трън. По повод множество публикации в медиите за необективност в действията на разследващите органи, главният прокурор Сотир Цацаров се запозна с материалите по досъдебното производство и разпореди разследването по делото да се проведе  в район, различен от района на Районна прокуратура – Трън.  За да се избегне каквото и да е съмнение в обективността и безпристрастността на разследването, предвид обстоятелството, че водач на автомобила е кметът на Община Трън, главният прокурор разпореди ръководството и надзора върху това разследване да се осъществява от Районна прокуратура – Перник.

Предстои Районен съд – Трън да насрочи разглеждането на делото.“

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Един коментар

  1. А оттук нататък ще се види, колко са годни събраните доказателства на прокуратурата и след това, как точно съдът в Трън ще ги интерпретира. Последното е особено интересно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.