Последни новини
Home / Без категория / Петьо Блъсков взе наградата на съдебния съвет

Петьо Блъсков взе наградата на съдебния съвет

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет проведе Ден на отворените врати за четвърти пореден път, като по традиция в рамките на официалната програма бяха връчени наградите на победителите в конкурса за ученическо есе на тема  „Европа и съдебната власт в България“, както и ежегодната награда „Грамота“ за медия/журналист за най-обективно отразяване работата на ВСС, събщиха от съвета.

И още:

„Присъдената на вестник „Труд“ Грамота за най-обективно отразяване на дейността на ВСС бе получена от г-н Петьо Блъсков – собственик и главен редактор, който предложи на тримата автори да предоставят творбите си за публикуване на страниците на вестник „Труд“.

В инициативата участваха учители и ученици от десети и единадесети клас на 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“, 9-та Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“, 18-то Средно училище „Уилям Гладстон“ и 32-ро Средно училище „Св. Климент Охридски“.

Събитието бе открито от г-жа Юлиана Колева – председател на Комисията по правни и институционални въпроси към Пленума на ВСС, която в обръщението си обърна внимание, че Денят на отворените врати е  последният организиран от настоящия състав на Съвета. Тя акцентира на изключително активното участие на учениците в конкурса за есе, като посочи че са получени 79 творби от цялата страна. Според г-жа Колева този факт доказва, че предлаганите от ВСС теми провокират вниманието и интереса на младите хора и същевременно позволяват те да демонстрират своите знания, умения и талант.

Представляващият ВСС г-н Димитър Узунов поздрави участниците и гостите в инициативата, като акцентира върху предприетите от ВСС действия за повишаване правната култура и грамотност сред учениците. Той посочи, че в мандата на настоящия състав на Съвета се увеличават  органите на съдебната власт провеждащи Ден на отворените врати, което позволява все повече граждани на България да се докоснат до съдебната власт и да се провокира интерес към тази част от държавността.

Участниците в мероприятието бяха поздравени и от г-жа Ваня Кастрева – началник на Регионалното управление на образованието София-град, която изрази благодарност към магистратите припознали училището като територия за своята работа, както и на учениците и учителите, които работят по Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Госпожа Кастрева пожела Образователната програма, осъществявана съвместно с Министерство на образованието и науката, да се превърне в устойчива традиция.

Представляващият ВСС връчи грамота и лаптоп на победителя в конкурса за есе Марио Савчев – ученик от 10 „Ж“ клас на 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“. Грамоти и предметни награди – енциклопедии,  получиха неговите подгласници – Александър Добрев – ученик от 10 „Ж“ клас на 9-та Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ и Николай Бошнаков – ученик  от 10 „Д“ клас на 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“.

В рамките на мероприятието участници от Стажантската програма на ВСС презентираха „Съдебната власт в България“, както и „Структурата и правомощията на ВСС“. Дейността на администрацията бе представена от г-н Димитър Тончев – главен секретар на ВСС.

В заседателната зала на Съвета учениците се срещнаха с председателя на ВКС г-н Лозан Панов и членовете на ВСС г-жа Галина Карагьозова, г-жа Магдалена Лазарова, г-жа Соня Найденова, г-н Калин Калпакчиев и г-н Камен Иванов.

За първи път в подобно събитието бе осъществена видео-конферентна връзка с Окръжен съд – Смолян. Председателят на съда г-н Любен Хаджииванов  разясни случаите в които се прилага видеоконференция и демонстрира системата за случайно разпределение на делата. В срещата участваха ученици от гр. Смолян-  участници в Образователната програма, които поставиха конкретни въпроси към членовете на ВСС.

Учениците имаха възможност да тестват системата за машинно гласуване, като единодушно определиха, че Денят на отворените врати е бил полезен за тях. Демонстрирана бе възможността за он-лайн излъчването на заседанията на Пленума на ВСС, Съдийската и Прокурорската колегии.

Участниците в мероприятието получиха информационни материали – представящи органите на съдебната власт в България и основните правата на пострадалите и гражданите-свидетели.“

 

About De Fakto

Проверете също

Нови образци на задължителните документи по Закона за етажната собственост

Утвърдени са нови образци на задължителните документи по Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) …

Заключение на ген. адвокат: Закриването на Специализарания наказателен съд не противоречи на правото на ЕС

Гнералният адвокат Сampos Sanchez–Bordona  от  Съда на ЕС обяви в закючение, че  закриването на специализирания …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.