Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата обяви, че не разследва Христо Иванов

Прокуратурата обяви, че не разследва Христо Иванов

Defakto.bg

Прокуратурата не разследва бившия министър на правосъдието Христо Иванов за документно престъпление, обяви днес пресцентърът на ПРБ.

От съобщението се разбира, че това е отговор на пресконференция на „Да, България“ от 20 април и казаното от Христо Иванов на зададен му въпрос.

Става дума за производство, образувано от прокуратурата по сигнал на организацията „План Б” до Сотир Цацаров от 2015 г. В него се изтъкваха „подозрения”, че подписите на министър Иванов под 4 негови заповеди можело и да не са на Иванов. Три от заповедите са от 2014 г. и една от 2015 г. и са за обезщетяване на освободен служител и за упълномощаване на главен експерт, главен секретар и шефове от финансовата дирекция на МП да боравят с удостоверенията за електронен подпис. Още тогава Христо Иванов бе категоричен – сам е подписвал заповедите си.

В началото на февруари т.г. Канал 3 обяви новината, че по случая се води разследване. Но не стана ясно на какъв етап е производството, нито какво точно е престъплението, след като издателят на заповедите заявява, че те са негови.

Ето днешното съобщение на прокуратурата:

„На 20.04.2017 г., на пресконференция, организирана от ПП „Да България” г-н Христо Иванов, в отговор на въпрос, свързан с конкретно досъдебно производство в прокуратурата, заяви че знае, че „редовна практика е там такива неща да се държат на трупчета и да се вадят в удобни моменти”, както и че „наказателното производство е напълно необяснимо. Никой от засегнатите в тези заповеди, нито аз като техен автор, нито хората до които се отнасят са оспорили тяхното съдържание…Така че това всичко е абсолютен абсурд. Единственото, което мен ме интересува е колко часа прокурорско време, платено от данакоплатците е отишло за тия тотални глупости.

С цел пълна информираност на обществеността, както и с цел избягване на бъдещи спекулативни или неосведомени твърдения, пресцентърът на ПРБ съобщава следното:

Наказателното производство, което коментира Христо Иванов е с предмет документно престъпление – чл. 308 ал. 1 НК /съставяне на неистински официален документ/. Установено е, че заповеди на министъра на правосъдието Христо Иванов за прекратяване на служебни правоотношения на държавни служители не са подписани от самия него, а от друго, неустановено до този момент лице. Следва изрично да се подчертае, че отговорност за извършено престъпление в тези случаи носи лицето, подписало тези заповеди като министър на правосъдието, без да има това качество и съставило по този начин неистински официални документи. Не са необходими дори правни познания, за да се направи логичния извод, че  г-н Иванов  не може да носи отговорност за такова документно престъпление /той не е автор на неистинските заповеди/ и в този смисъл дейността му като бивш министър на правосъдието не е предмет на разследване.

Всички други твърдения и коментари пред медиите не съответстват на действителното положение и очевидно преследват цели, различни от добросъвестното представяне на обективната истина.“

 

 

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − seventeen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.