Последни новини
Home / Законът / Дебатът независим ли е Калпакчиев ще чака изборите за ВСС

Дебатът независим ли е Калпакчиев ще чака изборите за ВСС

Defakto.bg

За след 17 юни, когато ще приключат изборите на нови членове на ВСС от професионалните квоти бе отложен дебатът независим ли е кадровикът Калин Калпакчиев.

Това реши днес съдийската колегия на съвета с 6 срещу 5 гласа по предложение на Георги Колев, подето от Галя Георгиева.

За дебата настоява отдавна самият Калпакчиев и всяка седмица внася точката в дневния ред на колегията. Но тя все бива оттласквана на последно място и до нея не се стига. Поводът са снимки на кадровика на улицата с Мирослава Тодорова и Христо Иванов, както и фотоси с представителя на ЕК у нас Юри Бюрер-Тавание на същия фон, публикувани в „Монитор” и в „Блиц“. Мнозинството в колегията тръгна да търси сметка на Калпакчиев за тях, но после въпросът се пренесе на заседание на пленума на ВСС по предложение включително и на главния прокурор Сотир Цацаров. Самият „герой” обаче така и не даде своите обяснения там и затова държеше да бъде изслушан от съдийската колегия.

Още сутринта, в началото на днешното заседание председателят на ВАС Георги Колев настоя за отлагането, но понеже предложението му не беше подложено на гласуване, си тръгна.

По-късно Галя Георгиева го поднови, за да можело предстоящите избори за ВСС да протекат спокойно.

Каква е връзката и защо да се отлага?

Това попита Лозан Панов. И напомни, че при стартирала изборна процедура за новия ВСС пленумът е обсъждал контактите на Калпакчиев.

„Допустимо ли е членове на ВСС публично да осъществяват контакти с членове на политически партии в предизборна ситуация, какво е влиянието на подобни публични контакти за независимостта на съдебната власт са важни, принципни и навременни въпроси. От какво се плашите, от дебат ли? Има и внесено предложение в пленума за друг член на ВСС, доказано комуникирал с член на политическа партия”, заяви Панов.

„Никой не се страхува от дебат, но тази точка – за Калпакчиев, беше гледана от пленума. Понеже обаче вие еднолично определяте какво влиза в дневния ред, кое се гласува и кое – не, нямахме никаква възможност да прогласуваме по-рано предложението, направено от г-н Колев. И аз разбирам сега неговото отсъствие, той все пак ви е равнопоставен председател на върховен съд. Ако ни беше страх от темата, нямаше да я поставим за обсъждане от пленума. Сега г-н Калпакчиев я повтаря, за да стане пак някаква интрига или скандал в съвета и да ни сочат с пръст, че сме имали някакви лични противопоставяния!”, обяви Галя Георгиева.

Кадровици започнаха да излизат, кворумът падна, последва почивка.

СРС-та, жертви и палачи

След почивката колегията се посъбра, но последва размяна на реплики, обвинения и прочее, стигащи до абсурди.

Калпакчиев се опита да мотивира значението на дебата, подсказвайки и за някаква среща на Димитър Узунов в кабинета на зам.-министър, след която фотосите му с Мирослава Тодорова и Христо Иванов грейват в определени медии.

„Така действа технологията на задкулисието. Това е манипулацията, която вие вече използвахте в няколко случая – и при Лозан Панов, и при Камен Ситнилски. Затова сме оплетени в толкова зависимости…”, започна той, но бе прекъснат.

„Сега за какво говорим – жертви, палачи!”, намеси се Светла Петкова.

„Защо камерите са включени, като още няма кворум?”, избухна Галя Георгиева.

После тръгна да обяснява на Калпакчиев, че е прочела нещо във вестници. А имаш ли достъп до СРС, нападна я опозиционерът. И ти щеше да имаш, ако имаше смелостта да се подложиш на проверка!, викна Георгиева.

Като тръгнаха да гласуват, кадровиците пак се оплетоха. Първо, вместо списъкът на съдийската колегия, на екрана изгря този на пленума на ВСС. После пък Светла Петкова се отбелязваше като Георги Колев, понеже беше седнала на мястото му. Калпакчиев, заел мястото на Сотир Цацаров обаче излизаше като себе си на таблото, защото беше вкарал собствената си парола.

Накрая с 6 на 5 дебатът отиде за след изборите (за ВСС).

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.