Последни новини
Home / Законът / Ивайло Дерменджиев: Задава се лавина от негативни решения на арбитража във Вашингтон

Ивайло Дерменджиев: Задава се лавина от негативни решения на арбитража във Вашингтон

Defakto.bg

Дължимите суми могат да стигна 1 млрд евро, прогнозира адвокатът

„Задава се лавина от негативни решения от Международния арбитражен съд във Вашингтон.“ Това обяви адвокат Ивайло Дерменджиев по Тв+, специалист в областта на международното частно право и международния арбитраж, съобщи  КлубZ.

Според него сумите по делата, заведени от енергийните компании, могат да достигнат 1 млрд. евро.

Адвокат  Дерменджиев напомни, че през 2013 г. електроразпределителното дружество EVN е завело дело срещу България за 600 млн. евро като решението се очаква до края на годината. Делото на „Енерго-про“ е от 2014 г. е и за 52 млн. евро.

Последното дело заведе ЧЕЗ. „Те са забавиха около две години. Говори се, че са водили преговори с правителството (на Бойко Борисов – б.р.) за извънсъдебно споразумение и получаване на компенсации и затова са се забавили“, обясни адвокатът.

Той обясни, че сумата не е уточнена, но вероято ще е за около 300 млн. евро.

Мотивите и на трите компании са почти идентични и са свързани с ценовата политика в сектора, която в дългосрочен план не отговаря на първоначалните им очаквания. Вероятно това е и една от причините за намеренията на ЧЕЗ да продаде бизнеса си в България.

„Задава се една лавина от негативни решения от Вашингтон и това по-добре ще се разбере като приключи производството с EVN, защото то ще е първото. Може би говорим за 1 млрд. евро, сумите са огромни. 600 млн. са само за EVN“, смята Дерменджиев.

Той уточни, че това е енергийният сегмент на делата, които се водят срещу България във Вашингтон. Други са делата за КТБ, които са за 200 млн. евро. „Води се дело за това, че банката е фалирана, съдебни процедури по несъстоятелност и е заведено от акционера в КТБ Оманския фонд срещу държавата“, напомни Ивайло Дерменджиев.

„Едно дело излезе преди една седмица – голям инвеститор от Израел заведе дело за недвижима собственост, то е за 60 млн. евро. Интересно е, че той твърди в исковата си молба до Международния център във Вашингтон, че това е следствие на съдебни процедури, с действията на синдици и на конкретни състави от Софийския градски съд се е стигнало до фалит и до отчуждаване на инвестицията на тези израелски инвеститори. И сега те съдят България“, посочи още адвокатът.

Става въпрос за дружеството „Витоша ризорт 2000“, на което собственици са съдружниците Рамод Мордехай (мажоритарен собственик) и Рами Абуд Леви. То е обявено в несъстоятелност. Активите на компанията надхвърлят 50 млн. лв. Производството срещу „Витоша ризорт 2000“ е открито по искане на „Ултрастрой“ – компаниия, близка до депутата от ДПС Делян Пеевски, която е била изпълнител на проекта на израелците за построяване на жилищен комплекс близо до Витоша.

Преди време „Капитал“ писа, че „Ултрастрой“ е собственост на 43-годишния Иван Борисов Борисов и през последните години отчита растящи приходи и печалба.

Сред проектите, с които се занимава, са изграждането на сградата на държавната ББР в столицата в обединение с други компании. Успоредно с това, компанията е получила близо 8 млн. лв. кредит от самата банка. Дружеството е част и от обединението „Дву“, което спечели най-скъпия лот от третия лъч на Софийското метро. Освен по обществени поръчки фирмата е работила и по частни обекти на различни компании, свързвани с Пеевски, като „Водстрой-98“, „Пазар на производителя – Пазарджик“ и фабриката за цигарени филтри „Юрий Гагарин“.

Именно Ивайло Дерменджиев заяви през ноември 2016 г. пред De Fakto, че българската  прокуратура трябва да се заинтересува как така по делото „Белене“, което България загуби,  нашите съдебни разноски са 3,5 милиона евро, а на руската страна 1,5 милиона евро. Например, каза той,  защитата на руската страна е струвала 17 милиона евро, а на българската – 28 милиона, с една трета повече. Това не е много обичайно, тъй като в арбитража ищецът има много повече работа от ответника, казва юристът.„Сред публиката се шири мнението, че трябва да сме доволни от това решение. Но то е максимално добро за руската страна“, казва Дерменджиев.

Москва е имала 17 свидетели по това дело, а София – само 9. Знаменателно бе следващото изявление на адвоката.

”Установих, че там, където руските свидетели са давали показания, са били кредитирани от съда. А българските не са били. Значи, съдът е възприемал това, което са говорили руснаците. Това може да е пристрастие или нещо друго. Но в часттта „съдебни разноски“ пише, че сме платили за експерти 3,5 милиона евро. А руснаците са платили за същото само 1,5 милиона.  Притесняваме, че за един от нашите свидетели излезе публична информация,че му е било платено да бъде свидетел на факт, на това, на което е присъствал и видял. (Трайчо Трайков, бел.ред) Може и на други свидетели да е плащано. И в такъв случай, когато плащаме на собствените си свидетели, съдът няма да кредитира неговите показания“, каза   Дерменджиев.  Според него прокуратурата трябва да пита за какво са платени  тези 3,5 милиона евро.

Призивът на адвоката не бе забелязан от прокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.