Последни новини
Home / Законът / Нови рекорди от безхаберие – дело за измама се точи 14 години, 8 месеца и 24 дни, угасва по давност

Нови рекорди от безхаберие – дело за измама се точи 14 години, 8 месеца и 24 дни, угасва по давност

Defakto.bg

Дело за измама се е точило 14 години, 8 месеца и 24 дни и накрая е прекратено по давност, без правосъдието да се произнесе по казуса. За новия рекорд от безхаберие съобщи Инспекторатът. На пострадалия от мудното правосъдие е платено максималното обезщетение по ЗСВ от 10 000 лева.

Това е едно от 26-те споразумения по заявления за забавени наказателни дела, сключени от 1 октомври до 31 декември 2016 г., става ясно от отчет на министъра на правосъдието Мария Павлова за постъпилите заявления и изплатените обезщетения по глава Трета „а” от Закона за съдебната власт (ЗСВ), изпратен до главния инспектор Теодора Точкова.  Останалите обезщетения по заявления за забавени наказателни дела са в диапазона от 1100 до 7500 лв.

Въпросното дело за измама (чл. 210, ал. 1, т.1, пр. 1 вр. чл. 209, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 НК) е водено от Софийската районна прокуратура, после попада в Софийския районен съд. То е едно от петте дела за измама, за които Инспекторатът установява, че са прекратени по давност.  Производството, продължило 14 години, 8 месеца и 24 дни, включва досъдебно производство и разглеждане на делото на една съдебна инстанция.

Забавянията са и на двете фази. Установени са периоди, през които не са извършвани действия по разследването, както и периоди на бездействие от страна на наблюдаващата прокуратура. Наблюдаващият прокурор два пъти е връщал делото на разследващитеза отстраняване на допуснати процесуални нарушения и за извършване на допълнително разследване.

Съдебните производства в СРС, образувани през 2004 и 2007 г., са прекратени поради допуснати съществени процесуални нарушения при изготвянето на обвинителния акт и делото е връщано на прокуратурата за отстраняването им. И в двата случая производството е прекратено едва в хода на съдебното следствие вместо при подготвителните действия за разглеждането му в открито заседание.

Най-сериозни забавяния са допуснати при третото съдебно производство в СРС, образувано през 2009 г. Насрочени са 22 съдебни заседания, като по време на последното – през юни 2016 г., производството е прекратено поради изтекла давност. Заседанията са отлагани основно заради нередовно призоваване и неявяване на свидетелите, а на два пъти (през 2010  и 2011 г.) делото е започвало наново от нов състав заради принципа за неизменност на състава.

Гражданско дело за реституция – 23 години и 5 месеца

През периода 1 октомври – 31 декември 2016 г. са сключени и 46 споразумения по заявления за забавени граждански и административни дела. Най-голямото обезщетение – 8800 лв., е заради дело, водено по чл. 7 от Закона за възстановяване собствеността върху одържавени недвижими имоти, продължило общо 23 г. и 5 месеца, съобщава още Инспекторатът.

Тук забавите са в съда. Най-сериозни те са в първоинстанционното производство, продължило над 13 г. Делото е отлагано общо 58 пъти, от които 41 поради нередовно призоваване на някои от страните, в това число 34 пъти поради нередовното призоваване на един от ответниците. Постановеното решение е отменено от въззивния съд и делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд. Два пъти въззивните решения са били отменяни от ВКС и делото е връщано за ново разглеждане.

През отчетния период изплатените суми за обезщетения по глава Трета „а” от ЗСВ са общо 117 660 лв. по 48 споразумения, се обобщава в отчета.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.