Последни новини
Home / Законът / Президентът Радев се надява да връчи мандат за ново правителство на 27 април

Президентът Радев се надява да връчи мандат за ново правителство на 27 април

Defakto.bg

Държавният глава отказа  коментар на срещата „Дончев- Цацаров – Гергов“, в която „дори фактите са противоречиви“.

В рамките на консултациите с партия ГЕРБ ще уточним кога ще бъде връчен мандатът за съставяне на правителство и очаквам това да стане на 27 април.“ Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти. Държавният глава подчерта, че се надява новото правителство да изкара пълния си мандат и че то може да разчита на подкрепата му за реализацията на всички конструктивни идеи и предложения.

Помолен да коментира обществения отзвук от срещата между главния прокурор и бизнесмена Сашо Дончев президентът заяви, че не може да бъде арбитър в ситуация, в която дори фактите са противоречиви.

„Главният прокурор е независима институция“, подчерта държавният глава. Той уточни, че е получил на 5 април писмо, подписано от председателя на Съюза на издателите Теодор Захов, в което има отправена молба за среща поради „тревожни провокации“ към медиен издател, но в него няма посочен нито конкретен казус,  нито информация за  проведени срещи и имена на участвалите.

Очевидно е,  че всеки, без посредничество,  трябва да свърши своята работа в ситуация като тази, подсказва позицията на държавиня глава.  Както De Fakto вече информира шестима членове на ВСС поискаха от съдебния  съвет в рамките на пълномощията му да направи проверка на случая, за да се изчисти репутацията на съдебната власт. А председателят на ВКС Лозан Панов напомни, че ВСС вече е взимал активно отношение за извън служебни контакти на свои членове,  при това не за факти, а за снимки на Калин Калпакчиев с магистрати, бивш правосъден министър (Христо Иванов) и представител на европейската комисия у нас.  Сотир Цацаров, бе сред 11 -те, които искаха обяснения от  Калпакчиев

По повод нахалното и недипломатично  интервю на турския посланик Сюлейман Гьокче пред Нова телевизия Радев подчерта, че България не търси в никакъв случай проблеми в отношенията с Република Турция. „Напротив, както многократно заявих, българските институции правят всичко възможно да развиват добросъседски отношения с Република Турция.

В интервюто си дипломатът направи оценка на  изявленията на президента Радев за намеса на Турция във вътрешните дела на България като „лудост“, сравнявайки ги с онези „мрачни изявления, които излизаха в „Работническо дело“ преди много време“.

„Това стана в случая, в който турският президент си позволи да извърши коментар по отношението на състоянието на демокрацията, на човешките права в България. Ние няма да допуснем влияние върху нашите вътрешни дела, това трябва да бъде категорично ясно”, отговори държавният глава.  Добросъседството се базира на важни принципи и това са равнопоставеност, ненамеса в чуждите дела и взаимно уважение. Нека се ръководим от тези принципи“, призова  Румен Радев.

България не е страната, която в лицето на своето държавно ръководство, дава съвети как и за кого да се гласува в Република Турция, добави президентът. Радев припомни на Гьокче: България не търси проблеми с Турция. И ние не учим никого на демокрация!

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.