Последни новини
Home / Законът / Румяна Арнаудова: В АПИ разследваме злоупотреба за 50 милиона при изграждането на магистрала „Марица“

Румяна Арнаудова: В АПИ разследваме злоупотреба за 50 милиона при изграждането на магистрала „Марица“

Defakto.bg

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви  подробности за вчерашната акция на ДАНС в АПИ, когато  униформени от звено „Антикорупция“ влязоха  в агенцията за проверка на злоупотреба „с едни 50 млн. лв“.

„Нека уточним, че освен сигнал от ОЛАФ за нередности и изпълнение на строителните дейности по изграждането на АМ „Марица“, ние получихме и сигнал от двама народни представители през юни м.г. , заяви  Арнаудова в ефира БНТ.  На 17 септември след извършена 3 – ­месечна проверка, спецзвеното „Антикорупция“ започна досъдебно производство.  Разследваме безстопанственост и длъжностни престъпления при изграждането на АМ „Марица“ Лот 1. След 5 месечно разследване стана ясно, че милиони български лева са били похарчени в нарушение на закона. Това е отсечката от Димитровград до Оризово. Става въпрос за 31 км отсечка, която е трябвало е да бъде изградена за 25 месеца от подизпълнител – италианска компания,  заяви а Арнаудова. Това не се е случило и самият изпълнител е посочил, че има форсмажорни обстоятелства. Имало е преовлажняване на почвата. Вместо да се наложи на същия изпълнител да реши проблема, АПИ избира друга фирма – „Пътища – Пловдив“ и тази услуга струва 50 милиона. 
 Пред БНР Арнаудова заяви, че вероятен обвиняем по казуса ще бъде бившият шеф на агенцията Лазар Лазаров. Не отрече,  че е възможно да има и други обвиняеми.
Лиляна Павлова в парламента отрече да знае за нарушения, свързани с изграждането на магистралата. „Не разполагаме с данни за нарушения по обществената поръчка за изграждането на магистрала „Марица““, каза тя и добави:  „Всичко, което е по мой спомен и по данни и документи, с които разполагаме е проведена стандартна обществена поръчка и е одобрена тази, която е с  най-ниска цена“.
През юни 2016 г. депутатите Жельо Бойчев и Кирил Добрев (БСП) изпратиха сигнал до Цацаров,  че за отводнителните системи на магистрала Марица са дадени 50 милиона лева,  а цялата магистрала струва 150 млн. Близо година по-късно техният сигнал е приобщен към този на ОЛАФ, макар и да не се препокривал изцяло по думите на Арнаудова.

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ иска информация за разследванията на полицейското насилие от протестите

Страната ни получи поредните остри критики заради неизпълнението на препоръките на ЕСПЧ за предотвратяване на …

КПКОНПИ – стана член на Международната мрежа за почтеност, Спецпрокуратурата – домакин на Постоянната конференция на прокурорите

КПКОНПИ е приета за постоянен член на Мрежата за почтеност (Network for Integrity), съобщи комисията. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.