Последни новини
Home / Законът / Румяна Арнаудова: В АПИ разследваме злоупотреба за 50 милиона при изграждането на магистрала „Марица“

Румяна Арнаудова: В АПИ разследваме злоупотреба за 50 милиона при изграждането на магистрала „Марица“

Defakto.bg

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви  подробности за вчерашната акция на ДАНС в АПИ, когато  униформени от звено „Антикорупция“ влязоха  в агенцията за проверка на злоупотреба „с едни 50 млн. лв“.

„Нека уточним, че освен сигнал от ОЛАФ за нередности и изпълнение на строителните дейности по изграждането на АМ „Марица“, ние получихме и сигнал от двама народни представители през юни м.г. , заяви  Арнаудова в ефира БНТ.  На 17 септември след извършена 3 – ­месечна проверка, спецзвеното „Антикорупция“ започна досъдебно производство.  Разследваме безстопанственост и длъжностни престъпления при изграждането на АМ „Марица“ Лот 1. След 5 месечно разследване стана ясно, че милиони български лева са били похарчени в нарушение на закона. Това е отсечката от Димитровград до Оризово. Става въпрос за 31 км отсечка, която е трябвало е да бъде изградена за 25 месеца от подизпълнител – италианска компания,  заяви а Арнаудова. Това не се е случило и самият изпълнител е посочил, че има форсмажорни обстоятелства. Имало е преовлажняване на почвата. Вместо да се наложи на същия изпълнител да реши проблема, АПИ избира друга фирма – „Пътища – Пловдив“ и тази услуга струва 50 милиона. 
 Пред БНР Арнаудова заяви, че вероятен обвиняем по казуса ще бъде бившият шеф на агенцията Лазар Лазаров. Не отрече,  че е възможно да има и други обвиняеми.
Лиляна Павлова в парламента отрече да знае за нарушения, свързани с изграждането на магистралата. „Не разполагаме с данни за нарушения по обществената поръчка за изграждането на магистрала „Марица““, каза тя и добави:  „Всичко, което е по мой спомен и по данни и документи, с които разполагаме е проведена стандартна обществена поръчка и е одобрена тази, която е с  най-ниска цена“.
През юни 2016 г. депутатите Жельо Бойчев и Кирил Добрев (БСП) изпратиха сигнал до Цацаров,  че за отводнителните системи на магистрала Марица са дадени 50 милиона лева,  а цялата магистрала струва 150 млн. Близо година по-късно техният сигнал е приобщен към този на ОЛАФ, макар и да не се препокривал изцяло по думите на Арнаудова.

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.