Последни новини
Home / Законът / Отхвърлиха замразяването на депутатските заплати, махнаха блиц контрола на властта

Отхвърлиха замразяването на депутатските заплати, махнаха блиц контрола на властта

Defakto.bg

Временната комисия за промени в правилника на Народното събрание отхвърли предложението на БСП за замразяване на депутатските заплати и то няма да бъде гласувано днес в пленарната зала, предаде БНР.

Както е известно, парламентарната група на „БСП за България“ внесе проект за решение за замразяване на стартовата депутатска заплата на 2976 лв. за целия мандат на 44-ия парламент. Такъв е размерът на възнаграждението на народните избраници към края на 2016 г.

Стартовата депутатска заплата е колкото три средни възнаграждения в публичния сектор у нас. Ако размерът й не бе замразен, първата заплата на новите народни представители щеше да стартира от 3210 лв.

Освен основни заплати депутатите, които по принцип участват в поне две парламентарни комисии, получават и добавки за това. Избраниците имат право и на безотчетни пари за представителни разходи, чиито размер е 2/3 от стартовата им заплата, или около 2000 лв. в случая.

Довчерашният опозиционер Емил Димитров (Ревизоро) иронизира пред медиите предложението на БСП за съкращаване на възхода на депутатските възнаграждения на фона на ниските доходи в държавата, като предложи левите да замразят своите заплатите и така да изпълнят обещанията си пред електората.

През феврурари 2014 г. именно ГЕРБ внесе предложение за замразяване на депутатските заплати. Тогава, като опозиция, депутатите обясниха, че са се почувствали неудобно от факта, че заплатите им се увеличават: „Няма как, гледайки как работи този парламент, човек да не изпита неудобство изведнъж пък да му се увеличи заплатата, а като направим съпоставка с 354-те лева, с които се увеличава заплатата, и като направим съпоставка с 4-5-те лева, с която се увеличава пенсията и то от месец юли, като сравним с минималната заплата, която е 340 лв., всеки може да си направи сам изводите. Ние чувстваме неудобство.“

Очевидно възгледите са се променили,  коментират наблюдатели, независимо, че всеки трети българин живее в срамна бедност.  Социалистите внесоха и предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) за преизчисляване на всички пенсии според средния осигурителен доход за 2013 г. Според изчисления, представени от зам.-председателя на парламентарната група Драгомир Стойнев, най-ниските пенсии ще бъдат увеличени до 20%, а останалите до 2013 г. – с по-малък темп. Разходът за бюджета до края на годината щял да бъде 400 млн. лв., тъй като увеличението за година струвало 800 млн. лв.

По-рано на заседанието в ябълка на раздора се превърна отпадането на блиц контрола върху премиера, министри, зам.минстри и др. от изпълнителната власт. Това стана по предложение на ГЕРБ, а излъчването на парламентарния контрол по Канал едно,  бе преместено в БНТ2 .  Срещу отказа на парламента да контролира изкъсо правителството  скочиха от ДПС и БСП и напуснаха заседанието в знак на протест, след като блицконтролът падна от правилника с 12 гласа „за“ и 7 „против“.

Това е пълзящ тоталитаризъм, обвини Красимир Янков от БСП, като разкритикува Патриотите, че подкрепят в това начинание ГЕРБ. Вие като един Матросов на амбразурата браните премиера, провикна се и социалистът Иван Иванов, а Дора Янкова стигна до заключението, че след като контролът веднъж месечно в сряда отпада, на опозицията не й остава друго, освен да отиде в градинката пред парламента и да си говори с портретите на премиера и четирите вицета.
Шефът на временната комисия Данаил Кирилов се хвана  за Конституцията, в която нямало такова нещо като блиц контрол, витиевато пропускайки, че основният закон не е готварска книга, изпълнена с подробности, обратно, принципът й е категоричен –  контролът върху управляващите е  всеобхватен и задължителен.

По предложение на самия главния прокурор, безропотно бе прието той да се отчита на три месеца пред парламента.

About De Fakto

Проверете също

Липса на кворум провали първото четене на НПК за въвеждане на независимо разследване за гл.прокурор (допълнена)

  Милиони българи продължават да са заложници на ”гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието …

На първо четене (засега) парламентът освободи следствието от опека на прокуратурата и го обяви за независима служба

Депутатите приеха  законопроектите на МС и Възраждане за  промени в Закона за съдебнат власт Парламентът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.