Последни новини
Home / Законът / Столичният апелативен съд отмени прекратяването на делото срещу Ченалова

Столичният апелативен съд отмени прекратяването на делото срещу Ченалова

Defakto.bg

Столичният апелативен съд отмени прекратяването на делото срещу Румяна Ченалова и върна преписката на СГС.

Определението на Елена Каракашева, Десислав Любомиров и Вера Цветкова е окончателно и не подлежи на обжалване.

През февруари съдия Вера Чочкова от Софийския градски съд  отказа да насрочи процес срещу Ченалова и прекрати делото заради липса на престъпление. А в разпореждането си обясни – прокуратурата обвинява съдия Ченалова за служебните й действия като магистрат, за които тя има функционален имунитет. Но дори и без тази защита тя би била оправдана, защото очевидно става дума за неумишлени действия, а за сочените престъпления законът изисква умисъл.

Разследването се водеше от прокурорската „Антикорупция“, неин е и обвинителният акт.

В основата му е гледаното от Ченалова като търговски съдия в СГС дело между фирмата „Обединени Енергийни търговци“ и НЕК.  Прокураратурата заявявява, че тя е облагодетелствала частната фирма и ощетила НЕК, понеже дала ход на делото без „Обединени енергийни търговци“ да внесат такса от 430 000 лева, в същото време по сметките на НЕК били запорирани над 6 милиона.  Документното престъпление пък е поправка и допълнение на протокол от заседание, извършени от съдията след заседанието.

Случаят стигна до САС по протест на прокуратурата.

Пак през 2015 г. съдийската бе първо отстранена, а после и уволнена от ВСС. Тя оспори уволнението пред Върховния административен съд, но там спряха делото до излизането на тълкувателно решение на ВАС. Общото събрание на съда се произнесе в началото на тази година, но решението още не е официално оповестено.

Днес тримата от Софийския апелативен съд обаче обявиха: Вера Чочкова не е била права, определението й е незаконосъобразно.

Конкретно: съдията от СГС не е имала право да се произнася дали описаните от прокуратурата деяния са престъпление или става дума за “грешка” на магистрата, защото това се решава в същинския съдебен процес. Същите са аргументите и за наличието на функционален имунитет на Ченалова – дали това е така може да реши съдът, като даде ход на делото.  С тези мотиви преписката е върната в СГС за ново разглеждане.

Съдия Вера Чочкова вече обяви, че при връщане на делото ще си направи отвод, тъй като има ясна позиция по него.

А за публиката се натрапва аналогия – по въпроса за същия “функционален имунитет”, но за зам.-главния прокуро Борислав Сарафов, столичният апелативен съд изцяло прие предварителната преценка на СГС. Е, по гражданско, не наказателно дело. Дано това разграничение да е същностното в случая.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорите избират нов член на ВСС (допълнена и обновена)

Два протеста пред Съдебната палата срещу вота Прокурорите от страната гласуват днес за нов член …

Правителството отговаря: Главният прокурор обитава 1 дка жилище в “Бояна”, ремонтирано за над четвърт милион

Главният прокурор Иван Гешев живее  в Дом номер 5 на държавната резиденция „Бояна“.  Сградата, която …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.