Последни новини
Home / Законът / Със 17 срещу 6: ВСС отказа проверка на Цацаров за срещата с Дончев и Гергов (дебатът, какъвто беше)

Със 17 срещу 6: ВСС отказа проверка на Цацаров за срещата с Дончев и Гергов (дебатът, какъвто беше)

Defakto.bg

Със 17 срещу 6 гласа пленумът на ВСС отказа проверка на главния прокурор Сотир Цацаров за срещата му с Георги Гергов и Сашо Дончев в офиса на Гергов в ЦУМ.

Със 17 срещу 2 гласа бе отклонено алтернативното предложение на Калин Калпакчиев съветът да обяви, че с поведението си Цацаров не е нарушил етичните норми и оттук нататък всеки съдия, прокурор и следовател в държавата могат да се срещат с когото и където си искат, а съдържанието на разговорите е тяхна лична работа.

Дотук се стигна след вълнуващо заседание на ВСС, в което се говореше за „Черни лебеди“, „Редник Райън“ Робърт де Ниро и прочее филмови сюжети. И се озвучаваха обвинения за „причиняване на безсъние на главния прокурор“, заговор на тесен олигархичен кръг срещу държавата, както и заключение, че за първи път прокуратурата бърка в раната!

На финала се обади и мълчавилият иначе кадровик Васил Петров, който за първи път от пет години насам се обърна към колега на „ти“ и обяви, че не могат да му забраняват да се среща с „близки хора, чиито имена няма да назовавам“ (Петров има внуче от Делян Пеевски – б.р.).

Страстите бушуваха на фона на лаконичните изявления на Сотир Цацаров, че не е нарушил закона и правилата, срещата не е била по изборно време и не дължи обяснения за съдържанието на разговора.

Дебат като днешният не подлежи на преразказ. De Fakto ви го представя по теми, следвайки изказа и аргументите на участниците. Изводите са за вас.

Нахалник ли е главният прокурор или не?

Основният въпрос е за доминиращия обществен интерес и най-вече за това как изглежда срещата Цацаров-Дончев-Гергов в очите на непредубедения наблюдател, мотивира искането за проверка Калин Калпакчиев. И напомни, че ВСС вече има практика по този въпрос – именно от тази позиция предният съвет разгледа участието на свои членове и на магистрати в скандала Красьо Черния (именно след него законът допусна и „уволнение” на кадровици). А тогавашният главен прокурор Борис Велчев заяви пред „Труд”:”Не е нужно нещата да са непременно лоши, важното е да изглеждат такива!”

Такъв подход прилага и Евросъдът в Страсбург при съмнения за накърняване на независимостта на съдебната власт и приема, че в тези случаи нейните представители трява да понесат отговорност, додаде днес Калпакчиев. „Репутацията на главния прокурор трябва да е безупречна и всяко основателно съмнение – отстранено чрез проверка и даването на ясни отговори”, заключи той.

„Не можем да мълчим, защото направим ли го, ще продължат да витаят догадки, подмятания, полуистини. Ние като орган на съдебната власт трябва да знаем къде се намираме. Докато не бъдат изяснени фактите, не можем да позволим да се спекулира с имената на нито един от участниците в срещата. Ние имаме задължение да изясним фактите. Притеснен съм от заявлението на един от говорещите бизнесмени, който нарече главния прокурор „нахалник“ (Сашо Дончев – б.р.) Има ли той основание да нарече главния прокурор на републиката така или не? За това не можем да мълчим”, внесе своя прочит Камен Иванов.

Ще съм кратък, обяснения не дължа

Чаканото от всички изявление на главния прокурор Сотир Цацаров гласеше:

„Ще бъда съвсем кратък – на първо място по отношение на никого не е упражняван натиск или заплахи. Не съм упражнявал влияние върху наблюдаващия прокурор по проверка – отказал съм да упражня такъв натиск. Лицата, с които съм се срещал  не са обвиняеми, не са подсъдими, не са криминално проявени. Тезата, че са разследвани, е злонамерена, резултат на неосведоменост, Тези лица не са адвокати, не са страни по дела. Не съм отишъл на тайна среща, беше в центъра на София. Няма нищо тайно. Няма от какво да се срамувам. Не съм нарушил закон и служебните си задължение Чужди сценарии и постоянните им сценаристи няма да коментирам”.

И аха с това дебатът скоропостижно да приключи, се обади Лозан Панов със серия въпроси. „Какво е обсъждано не разбрахме”, обяви той.

„Едва ли точно на вас държа обяснения. Аз ги дадох – не съм направил нещо, от което да се срамувам, не съм направил нещо, с което да съм нарушил закона. Среща категорично не е провеждана по времето на провеждане на избори”, отговори Цацаров (от изявленията на Сашо Дончев се беше разбрало точно обратното – че рандевуто е седмица преди парламентарния вот, сиреч в предизборна обстановка – б.р.).

„А кога е провеждана тогава?”, продължи Панов

„Не сте в положение да ме разпитвате, тук всеки е свободен да се изкаже!”, заяви Цацаров.

„Все пак имало ли е среща и кога е била?”, не спря Панов.

„Моля ви, овладейте си нервите се дръжте възпитано!”, започна да се изнервя Цацаров. И нападна на свой ред: „Няма да кажа нищо повече, не сте човекът, който може да ме съди, ако ще хвърляш камък, трябва да си безгрешен. Вие преди малко казахте, че този ВСС не трябва да се възпроизведе. Аз съм готов да понеса всички удари, но думите ви означават, че този съвет не трябва да възпроизведе както моя избор, защото съм грешен и всичко друго, но и вашия избор. Има ли среща, няма ли – никога не съм отричал, че такава среща има. Бих нарушил закона, ако някой връчен ми лист беше довел до това, което се искаше. И мен никой не ме е заплашвал. Достатъчно голям човек съм, та да казвам „не” на страха!”

Целта – дестабилизация на държавата

Включи се Георги Колев. „Не чух никакви мотиви. Кое точно е укоримото в провеждането на такава среща? Може би някой от участниците е подсъдим, има съмнителна репутация? Кой от тях е със съмнителна репутация, прецизирайте – Гергов, Дончев, главния прокурор? Целта на тези предложения е дестабилизация, за да се създаде впечатление у външни наблюдатели, че тук не всички са с чисти ръце”, обобщи председателят на ВАС.

Лозан Панов продължи да настоява: „Как ще ни убедите, че няма политика в това? Спорното е какво се е случило на тази среща. Ясно е, че са се срещнали Сотир Цацаров, Георги Гергов и Сашо Дончев. Неясни са причините. Георги Гергов ли ви се обади? Ако е представен някакъв документ, моля ви, кажете какъв е този документ и как сте реагирали на това? Има много въпроси, отговорите трябва да ги дадат участниците”.

„И Христо Иванов”, намеси се тук Димитър Узунов.

„И Христо Иванов, щом трябва. Той бил ли е на тази среща?”, поднови въпросите Панов.

„Длъжни сме да установим дали наистина е упражняван натиск спрямо г-н Дончев от г-н Цацаров, както той го е възприел”, каза Соня Найденова.

„Не виждам причина главният прокурор да не се среща с хора от политически екип. Нашата работа не е само във ВСС, нито в съответната висша институция”, категоричен бе Георги Колев.

За първи път прокуратурата бърка в раната!

„За първи път, откак върви така наречената демокрация, имаме прокуратура, която бърка в раната! Това е положението”, включи се прокурорът Румен Боев. И продължи: „Ако в този момент речем да сипваме сол в раната, значи наистина обслужваме интереси. Да го погледнем от този момент. Дали ще приключат дела в съдебна фаза или не, не е важно. Важно е, че се следва този принцип. С едни такива дрязги и шеги и закачки кой в кой офис си е пил кафето, обезверяваме колегите. Ние като прокурори и вие като съдии е важно какво сме написали, под какво сме се подписали, оттам нещата са в нашето лично пространство. Това е положението, колеги. Ние сме тук, за да съдим по делата им.”

Да изслушаме Гергов и Дончев? Ами!

Лозан Панов обаче не спря. „Откога задаването на въпрос на главния прокурор представлява дестабилизиране на държавата, г-н Колев? Ако приемем, че е имало „нормална среща” между Сотир, Жоро и Сашо, създаваме стандарт, при който всеки прокурор в обедната почивка може да направи каквото си поиска с когото си поиска където си поиска, без никой да му държи сметка за това. Ако Жоро и Сашо, които са бизнесмени, могат да си го позволят, спрямо главния прокурор има стандарти на поведение, които сочат на проблем в този казус. Нито аз, нито г-н Калпакчиев, нито останалите вносители сме хванали под ръка г-н Цацаров и сме го завели в офиса в ЦУМ. Той е отишъл сам, разговарял е с Жоро и Сашо, но не разбрахме за какво. Приликата с „Яневагейт” е ясна – отново няма отговори на въпросите. А главният прокурор няма обеца на ухото”.

„Обеца ли? Нямам. И на двете уши!”, откликна седящият до него Цацаров.

Панов предложи Георги Гергов и Сашо Дончев да бъдат поканени на изслушване във ВСС, „иначе всички ще плеснат с ръце и отговори няма да се получат”.

За унижените, оскърбените, съпругата и Оскар

Последвалата изява на Димитър Узунов отпрати дебата към личния живот – не на Цацаров, а на Панов, и към Холивуд като такъв. Каква е връзката, питайте него!

„Принуден съм веднага след избора на г-н Панов да водя борба с него. Единственото, което ми беше приятно е, когато се наложи да го нося на гръб от болницата до ВСС.

Сега целта е главният прокурор да бъде дискредитиран, унижен, авторитетът му да бъде нарушен. Вие сте лош актьор в този сценарий, г-н Панов. Но ако се наложи, Роберт де Ниро ще ви носи чантата.

Нямате свян да стоите до него (Цацаров – б.р.)! Няма да подкрепя това решение, не желая и не искам да стана проводник на тесен олигархичен кръг, който диктува определен сценарий”, обяви Узунов.

И нападна с въпроси Панов: „Обсъждана ли е вашата кандидатура за президент? Обсъждана е. Казвали ли са ваши приятели, че за известен период животът на главния прокурор трябва да стане черен? Казвали са. Вашата съпруга „черен лебед” ли се казва? Във вашите публични изяви казвал ли сте, че президентът мълчи, това не е ли политическа оценка? Казвал ли сте, че бъдещият премиер става адвокат на Цацаров? Това не е ли политическа намеса? За да не подлагаме повече г-н Цацаров на унижение, да прекратим и гласуваме!”

Последва отговорът:

„Номинацията за Оскар е за някой друг. Да, имам съпруга, тя е журналист, списва немскоезично списание, човек, доказал своя авторитет. В книгата на Юрген Рот за българските демони е сред героите – журналист, способствал за истинността. Изпълнявала е проекти на немско правителство. Подала е искова молба спрямо някои медии, в които бе обвинявана, че е убийца и какво ли не още, това е терминологията, която вие използвате.  А как ВСС в случая защити нецависимостта на съдебната власт по отношение на главния прокурор, всеки да си направи извода. Вкарването на сценариии, ОПГ-та, опорни точки, агнешки глави е отклоняване от основната тема, която тресе държавата от седмица насам. Но паметта ни е къса”.

Лесно петним чуждите биографии, но сме ревниви към нашите си!

Узунов се накани да прекрати дебата, но Юлия Ковачева, също подписала искането, настоя да й се даде думата и му обясни, че не може да я цензурира.

„Искам да се изкажа, как така ще прекратявате обсъждането? Оказа се, че да поискаш проверка на факти е участие в сценарий. Не ми приписвайте такива мотиви. Да бъде окичвано искането н с определения всякакви и да обрасне с инсинуации и твърдения, каквито няма, не съм съгласна.

Не съм част от сценарий, не упражнявам политическа дейност, не съм част от олигархични кръгове, само защото съм си позволила да подпиша това предложение. Много често петним чуждата биография, но сме много чувствителни към собствените ни. Речта ви, г-н Узунов, беше забележителна, досега такава не сте държали! Това не беше реч на съдия, явно имате и други заложби”, обяви Ковачева.

Ясен Тодоров се притече на помощ на колегата Узунов. „За Юлия Ковачева смятам, че добросъвестно е подписала и е водена от чисти мотиви. Но сценарий има, целта е тримесечно безсъние на главния прокурор. Нали си представяте какъв цирк ще е да поискаме тук изслушване на Георги Гергов и Сашо Дончев? Дончев беше в три телевизии, смени си три пъти мнението, Гергов веднъж разказа за станалото”, гласеше версията на Тодоров..

Не съм редник, главен прокурор съм!

И отново Цацаров: „Г-н Панов, по никакъв повод не бих се занимавал или търсел каквато и да било, свързано с вашата съпруга. Защото всичко това по отношение на начина, по който медиите и хората зад тях са посягали на семейство, на мен ми е много познато. Няма да посегна на чуждо, въпреки че имаме различни ценности. Вашата съпруга не заслужава и не може да отговаря за това, че сте публична личност. Тук не е киносалон, подминавам „Мълчанието на агнетата” и „Черния лебед” (филм с Натали Портман – б.р.), това е унижение и не бива да се причинява. Но в дебата вие споменахте „Спасяването на редник Райън”. Не съм редник, главен прокурор съм, мога да издържа много неща, ще ги издържа. Не съм редник Райън, объркали сте се!”

„Г-н Панов, поднасям извиненията си”, побърза да реагира Узунов.

Алтернатива до алтернативата

А Калин Калпакчиев върна нещата към същината. И предложи, след като очевидно искането за проверка ще бъде отхвърлено, алтернативно решение. „Предлагам проект, в който да приемем, че срещата на главния прокурор със Сашо Дончев и Георги Гергов в офиса на Гергов не представлява никакво нарушение на етичните норми. И да гласуваме, че съдиите, прокурорите и следователите могат да се срещат с когото си искат. Ще отпаднат въпросите може ли г-н Узунов да се среща с председателя на „Ред, законност и справедливост”, а после съпругата му да бъде назначена във Върховния административен съд, може ли всяка сряда главният прокурор да се среща с министър-председателя…

„По-спокойно, г-н Калпакчиев!”, избухна Узунов.

„Толкова съм спокоен, че не можете да си представите!”, отговори Калпакчиев.

Колев пък даде предложение: „Препоръчва на членовете на ВСС да се въздържат от контакти, сочещи на политическа манипулация”, но после се отказа от него.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.