Последни новини
Home / Законът / Шефът на ВКС Лозан Панов: След „ЦУМ-гейт“, хиперактивността на прокуратурата напомня за скандала „КТБ“

Шефът на ВКС Лозан Панов: След „ЦУМ-гейт“, хиперактивността на прокуратурата напомня за скандала „КТБ“

Defakto.bg

Правилата се чертаят на бели покривки, извън София, коментира  Съдия №1

„Не може да се мълчи по казуса – какво се е случило, кой е участвал, какво се е казало“, заяви пред бТВ председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Днес ВСС ще разгледа искането на шестима свои членове – сред които и Панов, за проверка на срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с Георги Гергов и Сашо Дончев.Друго искане за точка в дневния ред е срещу самия Лозан Панов с обвинения за намеса в прекия избор на съдиите за членове на ВСС.

Очаквам да ме тричат, линч, за това, че по някакъв начин съм въвел теми, касаещи главния прокурор“, заяви Панов малко преди заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Всички пиар агенции на прокуратурата, говоря за „Телеграф“, „Монитор“, „Труд“, „Блиц“, не мога да ги изредя всичките, всеки, който каже нещо за главния прокурор, да се свети името му, е обект на манипулации и атаки“, обясни Панов.

Председателят на ВКС коментира,  че няма личностно противопоставяне между него и главния прокурор.

„Ако трябва да перифразирам – аз имам добра работа, за какво ми е да се занимавам с такива теми. Но ако е са ме избрали да бъда като тях, съжалявам. Не!“

Лозан Панов обвини прокуратурата, че действа хиперактивно и никога нямаше да чуем за проблеми в Агенция „Пътна инфраструктура“, за магистрала „Марица“ или пък в КЕВР, ако не е имало нужда да бъде отклонено вниманието от скандала ЦУМ-гейт.

„Винаги, когато има голям скандал – сега в момента е ЦУМ-гейт, се правят опити за измисляне на други скандали. Хиперактивността на прокуратурата наподобява на активността по скандала КТБ“.

Според председателя на Върховния съд, всички пътища на „Марица“ водят към Пловдив. И спомена и г-н Гергов, и г-н Цацаров.

„Тази хиперактивност на прокуратурата съвпада – ние може би нямаше да разберем за „пътя на любовта“, ако не бяха споменати имената на г-н Гергов и г-н Цацаров“.

Лозан Панов настоява за проверка на обстоятелствата по срещата в ЦУМ, защото „имате повикване на главния прокурор от Георги Гергов“, защото „на тази среща участва и друг крупен бизнесмен, който е издател“ и защото „срещата е проведена, когато текат избори и единият е член на Изпълнителното бюро на политическа партия“.

„Сега разбираме, че има разследване и срещу единия, и срещу другия“.

Самите факти, според Панов, подсказват, че това не е редно и трябва да има определена реакция и на институциите, и на обществото.

„Работят по правила, начертани на бели покривки в хотел извън София, които са пропагандирани от „Телеграф“, „Монитор“, „Труд“ и „Блиц“. (През 2009 г. първи за „бели покривки“,  на които се взимат важни, но скрити  от обществото решения за кадруването в съдебната власт,  заговори бившият председател на ВАС, Константин Пенчев, сега конституционен съдия.  Повод беше големият скандал, избухнал след като станаха известни връзките на плевенския бизнесмен Красимир Георгиев – „Красьо Черния“, с високопоставени магистрати. И не само Тогава, макар и само по слухове за задкулисно кадруване,  ВСС и прокуратурата  предприеха проверки, които в крайна сметка доведоха до дисциплинарното уволнение на двама членове на съвета и на двама магистрати, отстраняването на няколко съдебни началници от постовете им, наказване на редови магистрати, включително и до промяна в закона.  ВСС препоръча на магистратите „хигиена на контактите“, а парламентът образува анкетна комисия.

Тогавашният главен прокурор Боррис Велчев заяви пред „Труд“:Не е нужно нещата да са непременно лоши, достатъчно е да изглеждат такива! б.р.)

До момента  единствената адекватна реакция по скандала „Цум-гейт“ е на Корнелия Нинова, която поиска оставката на Гергов от Изпълнителното бюро на БСП, коментира шефът на ВКС Панов.

„Президентът мълчи, бъдещият премиер взема ролята на адвокат на г-н Цацаров и заявява назидателно, че това трябва да му е обица на ухото. Казва, че не трябва да се среща с червени олигарси. Ако трябва да го тълкуваме, излиза, че с останалите олигарси може да се среща“.

Според Панов, спорните неща са кой какво е искал, кой как е възприел думите на единия или другия. На финала той коментира и процедурата за избор на съдии за членове на ВСС.

„Ако ще правим избори за членове на ВСС по костинбродски, нека тези хора да бъдат разобличени“.

About De Fakto

Проверете също

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.