Последни новини
Home / Законът / Апелативният съд във Варна отмени присъдата на Анита Мейзер, връща делото за ново разглеждане

Апелативният съд във Варна отмени присъдата на Анита Мейзер, връща делото за ново разглеждане

Defakto.bg

Варненският апелативен съд отмени 3-годишната присъда на Анита Мейзер и върна делото за ново разглеждане на първа инстанция.

Окръжният съд призна бившата Мисис България за виновна в убийство по непредпазливост на съпруга й Николай Димов на 14 август м.г. и предлагане на 30 000 евро подкуп на полицай. Понеже процесът бе по съкратеното производство, наказанието е по-леко.

Присъдата бе оспорена и от Мейзер, която след като се беше признала за виновна, пред втората инстанция се обяви за невинна, и от майката на Николай Димов. Тя държеше на доразследване или нов процес в окръжния съд.

Съществено процесуално нарушение е допуснато в съдебната фаза на процеса и то при решаване на въпросите за даване ход на делото (по чл.271 от НПК), реши апелативният съд. Майката на Николай – П.Димова е депозирала пред ОС-Варна молба по делото, в която е заявила, че желае да бъде конституирана като частен обвинител и граждански ищец. На тази молба е поставена резолюция искането да бъде докладвано в съдебно заседание. На 22 декември миналата година, в съдебното заседание пред ОС-Варна са присъствали упълномощените от нея адвокати, които са представили саморъчна молба от Димова с искане съдебното заседание да се отложи поради желанието й за лично участие. Към онзи момент майката на Николай е била в болница, за което е представила  документи.

Съдебният състав на ОС-Варна обаче е преценил, че Димова не е страна по делото, има качеството на свидетел, но и без нейните показания обстоятелствата по делото биха могли да се изяснят. Позовавайки се на чл.271, ал.8 от НПК, окръжният съд се е произнесъл, че няма пречки да се даде ход на делото. В същото съдебно заседание и едва след като е дал ход на делото, ОС-Варна е конституирал Димова като страна, в качеството й на граждански ищец и частен обвинител, оставил е без уважение редица възражения и искания на нейните повереници и е пристъпил към предварително изслушване

Според Варненския апелативен съд „процесуалното поведение на проверявания съдебен състав е било в разрез със закона и задължителната съдебна практика. Съдът е взел решение да даде ход на делото без да е изпълнил задължението си да осигури всички страни, които участват в съдебното производство, да гарантира възможността им да упражнят в пълен обем законодателно утвърдените си права. Съдът не е бил в правото си да третира Димова като свидетел, освен ако преди това изрично не е оставил без уважение искането й да бъде конституирана като страна. А след като в последствие все пак се е произнесъл и е конституирал Димова като частен обвинител и граждански ищец, съдът, в нарушение на чл.271, ал.7 от НПК, не е отложил заседанието, а в нейно отсъствие е разгледал, при това приключил делото с присъда.“

С действията си съдът е игнорирал основното право на Димова лично да участва в първоинстанционното съдебно производство като частен обвинител и граждански ищец, което според Варненския апелативен съд представлява „неотстранимо в тази инстанция съществено процесуално нарушение от категорията на абсолютните и обуславя необходимост от повторно разглеждане на делото в първоинстанционния съд, при съблюдаване правата на всички страни в съдебното производство“.

Решението на Варненския апелативен съд е окончателно.

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.