Последни новини
Home / Законът / Асоциацията на прокурорите застана зад Цацаров

Асоциацията на прокурорите застана зад Цацаров

Defakto.bg

Възмути се, че публично се преиначавала активността на обвинителите

Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България излезе със становище по „горещите“ теми – срещата Цацаров-Дончев-Гергов и засилената активност на държавното обвинение от последната седмица. В рамките на дни прокурори влязоха в КЕВР, АПИ и НЕК, обявени бяха стартирали разследвания за престъпления по служба.

Становището е от 27 април, когато ВСС заседаваше дали да проверява главния прокурор Сотир Цацаров, и не бе разпространено до медиите. Но е налично в сайта на съсловната организация. Нейният председател Евгени Иванов е и сред 12-те кандидати за новия ВСС от прокурорската квота.

Ето становището на УС на Асоциацията на прокурорите:

„По повод стремежа на отделни кръгове и медии да омаловажат усилията на прокуратурата за постигане на решителни успехи в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, Асоциация на прокурорите в България изразява категорично становище, че българските прокурори имат нужда от реална оценка на работата си!

Без обществена подкрепа и съдействие, и задружни усилия от страна на всички български граждани, прокуратурата не би могла да изпълнява адекватно и успешно, вмененото й от Конституцията на Република България задължение да гарантира разкриване на престъпленията и изобличаване на виновните при съблюдаване на върховенството на закона.

Колкото по-силна е обществената подкрепа, толкова по-силна и можеща е прокуратурата!

Възмутени сме от опитите да се преиначи активността на прокуратурата да се бори с корупцията по високите етажи на властта. В общественото пространство манипулативно се поставя въпросът: „ … значи те се разработиха… Защо сега?”. Опитват се да ни накарат да се почувстваме гузни за това, че работим!

А кога, ако не сега, се питамe ние?

Ние, прокурорите, сме винаги под прицел и когато работата ни е тиха и няма шумни акции, получаваме упреци, че бездействаме. А когато бъркаме в „кошера с оси“, веднага се намират „обществени защитници”, които търсят в активностите ни преднамереност.

Подобно отношение е нечестно и несправедливо!

Смятамe, че Асоциацията е призвана в такива моменти да защити работата на колегите – прокурори и ние заставаме зад тях!

Защото колегите от специализираните звена, които са на огневата линия, са граждани и хора като всички нас. И имат нужда от подкрепа за усилията си!

В последните дни в публичното пространство се натрапва и се злоупотребява с темата  за проведена среща с участието на главния прокурор. Подкрепяме изразената позиция по този повод от страна на пресцентъра на Прокуратура на Република България. Колкото и да се правят опити да се притиска прокуратурата и да се уязви личността на главния прокурор, институцията следва да изпълнява своята мисия – да защитава обществения интерес и да преследва престъпниците.

Прокуратурата не бива да се поддава на влияние! И не следва да се подлага на натиск!

Прокуратурата няма политически и бизнес интереси, и нека бизнеса и политиците не се опитват да се месят в нейната дейност!

Независима прокуратура означава не само независима от изпълнителната власт, а означава и независима от всякакви външни влияния.

Това изисква Конституцията на Република България и това е европейския модел, към който се стремим!“

 

 

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.