Последни новини
Home / Законът / Асоциацията на прокурорите застана зад Цацаров

Асоциацията на прокурорите застана зад Цацаров

Defakto.bg

Възмути се, че публично се преиначавала активността на обвинителите

Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България излезе със становище по „горещите“ теми – срещата Цацаров-Дончев-Гергов и засилената активност на държавното обвинение от последната седмица. В рамките на дни прокурори влязоха в КЕВР, АПИ и НЕК, обявени бяха стартирали разследвания за престъпления по служба.

Становището е от 27 април, когато ВСС заседаваше дали да проверява главния прокурор Сотир Цацаров, и не бе разпространено до медиите. Но е налично в сайта на съсловната организация. Нейният председател Евгени Иванов е и сред 12-те кандидати за новия ВСС от прокурорската квота.

Ето становището на УС на Асоциацията на прокурорите:

„По повод стремежа на отделни кръгове и медии да омаловажат усилията на прокуратурата за постигане на решителни успехи в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, Асоциация на прокурорите в България изразява категорично становище, че българските прокурори имат нужда от реална оценка на работата си!

Без обществена подкрепа и съдействие, и задружни усилия от страна на всички български граждани, прокуратурата не би могла да изпълнява адекватно и успешно, вмененото й от Конституцията на Република България задължение да гарантира разкриване на престъпленията и изобличаване на виновните при съблюдаване на върховенството на закона.

Колкото по-силна е обществената подкрепа, толкова по-силна и можеща е прокуратурата!

Възмутени сме от опитите да се преиначи активността на прокуратурата да се бори с корупцията по високите етажи на властта. В общественото пространство манипулативно се поставя въпросът: „ … значи те се разработиха… Защо сега?”. Опитват се да ни накарат да се почувстваме гузни за това, че работим!

А кога, ако не сега, се питамe ние?

Ние, прокурорите, сме винаги под прицел и когато работата ни е тиха и няма шумни акции, получаваме упреци, че бездействаме. А когато бъркаме в „кошера с оси“, веднага се намират „обществени защитници”, които търсят в активностите ни преднамереност.

Подобно отношение е нечестно и несправедливо!

Смятамe, че Асоциацията е призвана в такива моменти да защити работата на колегите – прокурори и ние заставаме зад тях!

Защото колегите от специализираните звена, които са на огневата линия, са граждани и хора като всички нас. И имат нужда от подкрепа за усилията си!

В последните дни в публичното пространство се натрапва и се злоупотребява с темата  за проведена среща с участието на главния прокурор. Подкрепяме изразената позиция по този повод от страна на пресцентъра на Прокуратура на Република България. Колкото и да се правят опити да се притиска прокуратурата и да се уязви личността на главния прокурор, институцията следва да изпълнява своята мисия – да защитава обществения интерес и да преследва престъпниците.

Прокуратурата не бива да се поддава на влияние! И не следва да се подлага на натиск!

Прокуратурата няма политически и бизнес интереси, и нека бизнеса и политиците не се опитват да се месят в нейната дейност!

Независима прокуратура означава не само независима от изпълнителната власт, а означава и независима от всякакви външни влияния.

Това изисква Конституцията на Република България и това е европейския модел, към който се стремим!“

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.