Последни новини
Home / Законът / Зам.-омбудсманът Диана Ковачева:  22-ма затворници „живеят“ на 30 кв.м

Зам.-омбудсманът Диана Ковачева:  22-ма затворници „живеят“ на 30 кв.м

Defakto.bg

Експерти на институцията посетиха затвора в Плевен

 „Запознах се с условията, при които лишените от свобода изтърпяват наказание в затвора в Плевен. Тук съм също и да представя основните констатации от доклада на Националния превантивен механизъм  за 2016 г. , които се отнасят за  всички затвори в България, слабостите на системата и препоръките, които години наред са отправяни и от Комитета за предотвратяване на изтезанията, и от омбудсмана, но без напредък“. Това каза заместник-омбудсманът Диана Ковачева на пресконференция след проверка в Плевенския затвор.

Сред системните проблеми, Ковачева посочи преселеността в затворите, където минималният стандарт е пространство от 4 кв. м. за лишен от свобода.

„Практиката да се местят  затворници от един затвор в друг, за да се осигури повече място, не дава резултат“, отчете Ковачева. Тя подчерта, че се налага спешно да бъдат построени нови затвори, още един в гр. София и друг между гр.Плевен, гр. Варна и гр. Русе.

„Дори в един от добре работещите затвори, какъвто е Плевенския, в основния корпус установихме две помещения, в които не се постига този стандарт, а в общежитието от закрит тип се натъкнахме на 4 помещения, в които на не повече от 30 кв. м. се намираха 22 души“, подчерта Ковачева.

Заместник-омбудсманът разкри още, че затворниците в общежитието от закрит тип в гр. Плевен се оплакват, че спят на легла от арматурно желязо, което води до системни болки в гърба, както и от липса на топла вода, която им се пуска за един час през ден.

Сред проблемите, които откроява доклада на Националния превантивен механизъм в затворите,  е голямото текучество на надзиратели и липсата на достатъчно персонал, преустановяването на електронния надзор през 2016 г. и невъзможността за използване на електронните гривни, телефонните услуги, създаващи възможност за извършване на измами от територията на затвора, високите цени в лавките и др.

„Никъде в България не е спазена препоръката на Комитета за предотвратяване на изтезанията за безпреградното свиждане на лишените от свобода с техните близки и адвокатите им, защото правилникът към закона не допуска такава възможност “, посочи още зам.-омбудсманът.
По думите й, идеята да се създават рехабилитационни центрове към затворите е много добра, защото проблемът  с рецидива при лишените от свобода е сериозен.

„В България процентът на рецидивизъм е три пъти по-висок от Норвегия,например“, допълни и Георги Милков – представител на сдружение „Младежки форум 2001 – Разград“, който презентира идеята за създаването на социално предприятие като първа стъпка към изграждане на Център за пост-пенитенциарна грижа в гр. Плевен. Идеята е бивши затворници да полагат труд в няколко интегрирани услуги – паркинг, автомивка, център за смяна и баланс на гуми, като очакванията са на първо време да бъдат включени 17 бивши лишени от свобода, за да се реинтегрират в обществото.

По-рано през деня заместник-омбудсманът Диана Ковачева се срещна в Съдебната палата с прокурори, съдии и магистрати, с които обсъди ролята на съда и прокуратурата в процеса на защита на правата на човека и пенитенциарната реформа.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.