Последни новини
Home / Законът / Методи Лалов: Почтеността изискваше ВСС да провери случаят „ЦУМ-гейт“

Методи Лалов: Почтеността изискваше ВСС да провери случаят „ЦУМ-гейт“

Defakto.bg

Има опасност изборът ни за нов ВСС да бъде  „котка в чувал“ и в него да пратим други като 17-те, които бранят статуквото,казва съдията

По повод информацията в Де Факто за вчерашното решение на ВСС да не проверява срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмените Дончев и Гергов,  макар, че не пести проверки по подобни поводи на други свои членове,  бившият председател на СРС Методи Лалов заяви във Фейсбук:  Почтеността изискваше случаят да бъде проверен от ВСС, за да се даде ясен знак  на магистратите има ли нещо нередно в случая или върховенството на закона не е нарушено.

Ето какво казва още той:

Ако поведението на главния прокурор, дори само по „ЦУМ -гейт“, и на седемнайсетте от ВСС, които осуетиха извършването на проверка, не накара следователите, прокурорите и съдиите да гласуват за различен ВСС, не знам какво още трябва да стане.  А примери има още много.
Концепциите на кандидатите за членове на ВСС ще бъдат напудрени празни приказки, ако всеки един поотделно не заяви ясната си позиция по „ЦУМ-гейт“. Както вече заявих преди една седмица считам, че ВСС трябва да извърши обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по случая Дончев-Цацаров-Гергов.

Почтеността и независимостта на членовете на ВСС са основните предпоставки, за да може ВСС, а и съдебната власт като цяло, да действа при спазване на принципа за върховенство на закона. Когато публично се изнасят твърдения, внасящи съмнения в тази посока, извършването на задълбочена проверка е единственият легитимен начин да се даде отговор накърнена ли е независимостта на съдебната власт, или не. Мълчанието на кандидатите за членове на ВСС по този въпрос създава неяснота относно разбирането им за интегритета на магистратите и не позволява на избирателите да формират правилно отношение към техните качества и позиции. Така изборът ни ще бъде „котка в чувал“, с което рискуваме да пратим във ВСС за нови пет години други като седемнайсетте, бранещи уродливото статукво.

About De Fakto

Проверете също

Окръжен съд – Пловдив отказа на КПКОНПИ да конфискува 6,8 млн. лева на Вълчо Арабаджиев – син

Антикорупционната комисия ще трябва да плати и държавната такса по делото от над 272 хил. …

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.