Последни новини
Home / Законът / Методи Лалов: Почтеността изискваше ВСС да провери случаят “ЦУМ-гейт”

Методи Лалов: Почтеността изискваше ВСС да провери случаят “ЦУМ-гейт”

Defakto.bg

Има опасност изборът ни за нов ВСС да бъде  “котка в чувал” и в него да пратим други като 17-те, които бранят статуквото,казва съдията

По повод информацията в Де Факто за вчерашното решение на ВСС да не проверява срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмените Дончев и Гергов,  макар, че не пести проверки по подобни поводи на други свои членове,  бившият председател на СРС Методи Лалов заяви във Фейсбук:  Почтеността изискваше случаят да бъде проверен от ВСС, за да се даде ясен знак  на магистратите има ли нещо нередно в случая или върховенството на закона не е нарушено.

Ето какво казва още той:

Ако поведението на главния прокурор, дори само по “ЦУМ -гейт”, и на седемнайсетте от ВСС, които осуетиха извършването на проверка, не накара следователите, прокурорите и съдиите да гласуват за различен ВСС, не знам какво още трябва да стане.  А примери има още много.
Концепциите на кандидатите за членове на ВСС ще бъдат напудрени празни приказки, ако всеки един поотделно не заяви ясната си позиция по “ЦУМ-гейт”. Както вече заявих преди една седмица считам, че ВСС трябва да извърши обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по случая Дончев-Цацаров-Гергов.

Почтеността и независимостта на членовете на ВСС са основните предпоставки, за да може ВСС, а и съдебната власт като цяло, да действа при спазване на принципа за върховенство на закона. Когато публично се изнасят твърдения, внасящи съмнения в тази посока, извършването на задълбочена проверка е единственият легитимен начин да се даде отговор накърнена ли е независимостта на съдебната власт, или не. Мълчанието на кандидатите за членове на ВСС по този въпрос създава неяснота относно разбирането им за интегритета на магистратите и не позволява на избирателите да формират правилно отношение към техните качества и позиции. Така изборът ни ще бъде “котка в чувал”, с което рискуваме да пратим във ВСС за нови пет години други като седемнайсетте, бранещи уродливото статукво.

About De Fakto

Проверете също

След окончателното “Невинни!” съдии искат обезщетения от ВСС

Двама бивши председатели на Военноапелативния съд – Веселин Пенгезов и Петър Петков (на снимката) са …

Румен Радев: Борисов, който не се трогна за битите български протестиращи, тръгна да “освобождава” други народи

“Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.