Последни новини
Home / Законът / Методи Лалов: Почтеността изискваше ВСС да провери случаят “ЦУМ-гейт”

Методи Лалов: Почтеността изискваше ВСС да провери случаят “ЦУМ-гейт”

Defakto.bg

Има опасност изборът ни за нов ВСС да бъде  “котка в чувал” и в него да пратим други като 17-те, които бранят статуквото,казва съдията

По повод информацията в Де Факто за вчерашното решение на ВСС да не проверява срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмените Дончев и Гергов,  макар, че не пести проверки по подобни поводи на други свои членове,  бившият председател на СРС Методи Лалов заяви във Фейсбук:  Почтеността изискваше случаят да бъде проверен от ВСС, за да се даде ясен знак  на магистратите има ли нещо нередно в случая или върховенството на закона не е нарушено.

Ето какво казва още той:

Ако поведението на главния прокурор, дори само по “ЦУМ -гейт”, и на седемнайсетте от ВСС, които осуетиха извършването на проверка, не накара следователите, прокурорите и съдиите да гласуват за различен ВСС, не знам какво още трябва да стане.  А примери има още много.
Концепциите на кандидатите за членове на ВСС ще бъдат напудрени празни приказки, ако всеки един поотделно не заяви ясната си позиция по “ЦУМ-гейт”. Както вече заявих преди една седмица считам, че ВСС трябва да извърши обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по случая Дончев-Цацаров-Гергов.

Почтеността и независимостта на членовете на ВСС са основните предпоставки, за да може ВСС, а и съдебната власт като цяло, да действа при спазване на принципа за върховенство на закона. Когато публично се изнасят твърдения, внасящи съмнения в тази посока, извършването на задълбочена проверка е единственият легитимен начин да се даде отговор накърнена ли е независимостта на съдебната власт, или не. Мълчанието на кандидатите за членове на ВСС по този въпрос създава неяснота относно разбирането им за интегритета на магистратите и не позволява на избирателите да формират правилно отношение към техните качества и позиции. Така изборът ни ще бъде “котка в чувал”, с което рискуваме да пратим във ВСС за нови пет години други като седемнайсетте, бранещи уродливото статукво.

About De Fakto

Проверете също

Проф. Емилия Друмева: Всички съдебни състави, а не само върховните, трябва да се обръщат към Конституционния съд

Освен право на индивидуална конституционна жалба на всеки български граждани, проектът за промени в Конституцията, …

841 от 1531 прокурори избраха Евгени Иванов във ВСС

Общо 117 магистрати пуснали недействителен глас, 573 не са гласували С гласовете на 841 от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.