Последни новини
Home / Законът / Отрязаните глави са мафиотска заплаха. Защитата на Цацаров прераства във война!*

Отрязаните глави са мафиотска заплаха. Защитата на Цацаров прераства във война!*

Defakto.bg

Автор Иван Бакалов

„Приятна игра на агнешките главички”, пожела Бойко Борисов в интервю преди изборите, визирайки вероятно кръга около Прокопиев и т. нар. Градска десница.
Тази реплика беше овеществена в реални кървави, прясно отрязани и одрани агнешки глави, донесени пред Висшия съдебен съвет от шестима непознати с маски на усмихнати клоуни.

Пърформанс? Флашмоб? Форма на протест? Срещу какво? Ако четеш медиите на Пеевски, това е по повод някаква простъпка на шефа на ВКС Лозан Панов за избора на нови членове на ВСС. Така пише и в „Труд”, и в сайта „Блиц” и др.
Но в други медии се съобщава, че протестът е по повод искането на Лозан Панов ВСС да разследва действията на Сотир Цацаров, той да даде обяснения за странната си среща в ЦУМ. Само шестима членове на ВСС поддържаха това искане, точно толкова бяха и агнешките глави отвън. Искането беше отхвърлено като „опит да се дестабилизира държавата”.
Получава се така – медиите на Пеевски и непознатите „протестиращи” с маски на клоуни, в един глас защитават Цацаров и изпълняват образно казаното от Бойко Борисов.

Зад това изплува образът на светата Троица, която управлява чрез сливане на властите. Или поне на изпълнителна, медийна и тази на главния обвинител. Светата Троица е Борисов-Цацаров-Пеевски, ако някой не е разбрал. „Ти си го избра”, казва един бивш градски прокурор на Борисов за Цацаров и с това обяснява всичко.

С кървавите агнешки глави защитата на Цацаров от гафа, в който сам се е набутал, стига до война и мафиотска заплаха. Т. нар. мейнстрийм медии, трите национални телевизии, предпочитат да не разчоплят този скандал. Удобни събеседници удобно обясняват, че не се знае какво се случило на срещата в ЦУМ.

Всеки, който обяснява за тази среща, че не се знаело какво е станало, имало противоречиви твърдения, съзнателно лъже и адвокатства на триото Борисов-Цацаров-Пеевски.

Първо – има признание от тримата участници, че такава среща е имало. Само по себе си това е скандал или най-малкото хвърля съмнения върху главния прокурор, дори да не са известни темите на разговор.
Главен прокурор не си прави частни среща с едри бизнесмени в техни офиси. За такова нещо във всяка страна от ЕС, по на запад от тук, ще има разследване и най-вероятно оставка. А тук премиерът-избран за трети път, казва, че Цацаров бил влязъл в капан. Самият главен прокурор пред ВСС отказва да дава обяснения и омаловажава. Големите медии мълчат или оправдателно замазват, тези на Пеевски яростно го бранят.
Второ – Сашо Дончев казва, че срещата била по инициатива на Цацаров, с посредник Гергов. Главният прокурор го питал защо като си има „хубав бизнес” се занимава с карикатуристи, телевизии и др. Боже – главен  прокурор да ходи на разговор за карикатури! Това, откъдето и да го погледнеш, е форма на натиск, заплаха.
Трето – Цацаров казва, че не той, а Дончев му е оказвал натиск за някаква прокурорска проверка по сигнал на бизнесмена до ЕК. Но кой знае защо Цацаров не повтори това обяснение пред ВСС. Защото е нелепо. Ако приемем, че е така – защо един главен прокурор отива на среща с бизнесмени да обсъжда някаква прокурорска проверка? Защо не ги извика в кабинета си?
Четвърто – светкавичната реакция на общинарите от ГЕРБ в Пловдив да ударят бизнеса на Гергов показва, че те изпълняват заръка на триото Борисов-Цацаров-Пеевски, като наказание. Само преди 3 седмици същите общинари решиха да строят с Гергов опера в Пловдив, прехвърляха акции, сега си ги взеха обратно, като по команда.
Пето – кампанията на медиите на Пеевски, които адвокатстват на Цацаров по повод срещата, довършва образа на триото.

Удивително си приличат нахалните изказвания на Борисов, с безскрупулния начин, по който Пеевски действа в бизнеса и с медиите си, и наглостта на главния прокурор.

Наистина, тези отрязани глави не са ли мафиотска заплаха?
Ще продължават ли да мълчат медиите? Дори тези, които са извън контрола на Пеевски – ще продължават ли да укрепват мафиотската власт на Борисов?

*Източник: е-vestnik

About De Fakto

Проверете също

ВАС остави без разглеждане жалбата на партията на Божков срещу черния списък по “Магнитски”

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято” срещу …

И Апелативният специализиран съд осъди Румен Овчаров за мини “Бобов дол” условно, но отхвърли гражданските искове (обновена)

Апелативният специализиран съд също осъди, условно, Румен Овчаров за умишлена безстопанственост заради “Мини Бобов дол”. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.