Последни новини
Home / Законът / Започна студентско състезание по право на Европейския съюз

Започна студентско състезание по право на Европейския съюз

Defakto.bg

В съдебната палата София започна първия кръг на най-голямото студентско състезание по право на Европейския съюз в Централна и Източна Европа Central and Eastern Europe Moot Court Competition. Състезанието е организирано съвместно от British Law Centre, Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Сдружението за международни състезания по право.

В състезанието всяка година участват десетки студенти от университети в Полша, Чехия, Словакия, Словения, Хърватска, Украйна, Румъния, България и редица други държави. От 1997 година всяко издание на състезанието се провежда в различна държава от Централна и Източна Европа. София е домакин за втори път след 2010 година. Софийският университет победи в състезанието през 2011 г., а през 2015 г. и 2016 г. се класира на финал.

Състезанието се провежда изцяло на английски език и се състои в решаването на казус по право на Европейският съюз в две части – писмена предварителна част (written submissions) и устна (oral pleadings). В първата предварителна част студентските отбори са длъжни да изготвят и да изпратят писмено решение на казуса. Втората част – финалите на състезанието, се състои в устни пледоарии на отборите, които се провеждат в няколко поредни дни в града домакин. Отборите се изправят един срещу друг в елиминационни кръгове пред съдебни състави, включващи едни от най-изтъкнатите имена в областта на правото на Европейския съюз, сред които са съдии, генерални адвокати и рефендери от Съда в Люксембург, преподаватели от Университета в Кеймбридж и др.

Отборите „заседават” в четири съдебни зали, които днес са декорирани с логата на организаторите.

В състезанието участват над 120 студенти, разделени в 18 отбора, от университети от единадесет държави – Чехия, Словения, Словакия, Русия, Украйна, Полша, Грузия, Литва, Латвия, Румъния и България.

Финалите на състезанието са най-престижната и вълнуваща част от състезанието. Съдебните състави изслушват, разпитват и притискат участниците в отборите да демонстрират не само изключителни познания в правната материя на правото на ЕС, но и солидни ораторски умения и способности за отстояване и аргументиране на юридически тези в стресовата среда на съдебно заседание. Студентите развиват тези знания и умения в процеса на подготовката и участието си, като имат изключителната възможност да се сблъскат със своите връстници от другите държави и да сравнят нивото на своята подготовка, знания и умения.

Тази година почетни гости и съдии на устните кръгове са Еленор Шарпстън, генерален адвокат за Великобритания в Съда на ЕС, Александър Корнезов, съдия в Съда на ЕС, Микал Бобек, генерален адвокат за Чехия в Съда на ЕС, както и Александър Дорич, възпитаник на Софийския университет, бивш състезател и треньор на отбори в СЕЕМС и в момента референдер към Съда на ЕС, както и много други изявени специалисти.

Освен престижа от участие в състезанието, участниците получават възможност да разширят своите контакти и да поставят основи на своето бъдещо образователно и професионално развитие. Бивши участници в състезанието са вече реномирани адвокати, преподаватели и съдии, които работят във водещи институции и правни кантори по света.

Организатор на състезанието е британската неправителствена организация British Law Centre, която повече от десет години провежда образователни инициативи по английско право и право на Европейския съюз в региона на Централна и Източна Европа, в които участват преподаватели от Университета „Кеймбридж“.

Сдружението за международни състезания по право е организация, обединяваща студенти от различни университети, академици и юристи от практиката, които са представлявали България в престижните международни състезания по право. Основната цел на Сдружението е да популяризира сред българските студенти състезанията по право като една комплексна и новаторска форма на юридическо обучение.

Сдружението организира, подкрепа и подготвя български студентски отбори по право, които се състезават от името на българските университети в най-престижните международни състезания. Сдружението за международни състезания по право е успяло да подпомогне успеха на редица български отбори, като само през 2016 г. отбори на Софийския университет „Св. Климент Охридски” по медиация и по право на ЕС победиха и заеха първо място в състезанието по медиация и преговори на Виенския център по международен търговски арбитраж (VIAC) и второ място на международното състезание по право на Европейския съюз.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.