Последни новини
Home / Законът / Българският студентски отбор по право на ЕС спечели

Българският студентски отбор по право на ЕС спечели

Defakto.bg

Българският отбор спечели тази вечер финала на най-голямото студентско състезание по право на Европейския съюз в Централна и Източна Европа Central and Eastern Europe Moot Court Competition.

От ляво на дясно – Златина Гаджева, Мариела Богданова, Цветелина Байрактарова-треньор, Стилияна Иванова-треньор, Ана Петрова, Александър Лешев,

Според треньорите на нашия отбор успехът е дошъл след много дни и часове  подготовка. Така са търсени най-интересните аргументи с позоваване както на релевантната европейската правна рамка и са обвързвани с фактите по конкретния зададен казус.

Отборът очаква

         Стиляна Иванова каза специално за DeFakto: Получи се оспорван мач, в който и двете страни успяха да представят своите аргументи. Този път отборът на българските студенти, беше поставил акцент в по-доброто представяне на правните аргументи в устните дебати. Успехът е в отборната игра и в знанията, който студентите натрупват в хода на подготовката – това, което не се изучава в университетската среда – а именно да аргументираш своята защита, както от страната на ищеца, така и от позицията ответника, след което да представиш и устно мотивацията си по убедителен начин. Това става под „обстрела” на множество въпроси от страна съдиите, които са много компетентни в своята област. Стиляна Иванова за поредна година е треньор на отбора на българските студенти, като преди това е била член на нашия отбор.

Елеонор Шарпстън връчва диплом на Мариела Богданова

Според Цветелина Байрактарова, която е практикуващ юрист и треньор, тези международни състезания на студентите по право, позволяват човек да се съпостави с отбори от 11 държави и да види, че аргументацията, която е обмислял в продължение на три месеца, съвпада с това, което мислят съдиите. От това студентът – бъдещ юрист, първо е удовлетворен от работата си и второ – има увереността, че ще се справи и с писане на преюдициални запитвания, с писане на мнения на Генерален адвокат и с проекти за решения на всеки съд.

Финалът в 272 аудитория на СУ „Св.Кл.Орхидски” за решаването на казус по право на Европейският съюз се проведе в две части – писмена предварителна част (written submissions) и устна (oral pleadings). Днес бяха устните пледоарии на отборите, като решението кой да спечели бе на отбор от най-изтъкнати имена в областта на правото на Европейския съюз, сред които бяха съдии, генерални адвокати и рефендери от Съда в Люксембург, преподаватели от Университета в Кеймбридж и в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Състезанието се организира съвместно от British Law Centre, Юридическия факултет на С

Елеонор Шарпстън връчва диплом на Златина Гаджева

офийския университет „Св. Климент Охридски“ и Сдружението за международни състезания по право. От 1997 година всяко издание на състезанието се провежда в различна държава от Централна и Източна Европа. Тази година София бе домакин за втори път след 2010 година. Софийският университет победи в състезанието през 2011 г., а през 2015 г. и 2016 г. стигна до финал.

Тази година почетни гости и съдии на устните кръгове бяха Еленор Шарпстън, генерален адвокат за Великобритания в Съда на ЕС. Тя връчи и удостоверенията. В състава на оценителите бяха Александър Корнезов, съдия в Съда на ЕС, Микал Бобек, генерален адвокат за Чехия в Съда на ЕС, проф. д-р Николай Натов от СУ, Александър Дорич, възпитаник на Софийския университет, бивш състезател и треньор на отбори в СЕЕМС и в момента референдер към Съда на ЕС, както и други изявени специалисти

Елеонор Шарпстън връчва диплом на Александър Лешев
Българският студентски отбор научава, че печели

 

На челната снимка от ляво на дясно – Мариела Богданова, Ана Петрова, Катрин Хауди, Елеонор Шарпстън, Златина Гаджева, Цветелина Байрактарова-треньор, Стилияна Иванова-треньор, Александър Лешев

 

About Васил Чобанов

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Един коментар

  1. Катерина Шишкова

    Гордея се с българските студенти,най-вече с моята племенница-Мариела Богданова!
    Пожелавам здраве на тях и техния треньор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.