Последни новини
Home / Законът / Българският студентски отбор по право на ЕС спечели

Българският студентски отбор по право на ЕС спечели

Defakto.bg

Българският отбор спечели тази вечер финала на най-голямото студентско състезание по право на Европейския съюз в Централна и Източна Европа Central and Eastern Europe Moot Court Competition.

От ляво на дясно – Златина Гаджева, Мариела Богданова, Цветелина Байрактарова-треньор, Стилияна Иванова-треньор, Ана Петрова, Александър Лешев,

Според треньорите на нашия отбор успехът е дошъл след много дни и часове  подготовка. Така са търсени най-интересните аргументи с позоваване както на релевантната европейската правна рамка и са обвързвани с фактите по конкретния зададен казус.

Отборът очаква

         Стиляна Иванова каза специално за DeFakto: Получи се оспорван мач, в който и двете страни успяха да представят своите аргументи. Този път отборът на българските студенти, беше поставил акцент в по-доброто представяне на правните аргументи в устните дебати. Успехът е в отборната игра и в знанията, който студентите натрупват в хода на подготовката – това, което не се изучава в университетската среда – а именно да аргументираш своята защита, както от страната на ищеца, така и от позицията ответника, след което да представиш и устно мотивацията си по убедителен начин. Това става под „обстрела” на множество въпроси от страна съдиите, които са много компетентни в своята област. Стиляна Иванова за поредна година е треньор на отбора на българските студенти, като преди това е била член на нашия отбор.

Елеонор Шарпстън връчва диплом на Мариела Богданова

Според Цветелина Байрактарова, която е практикуващ юрист и треньор, тези международни състезания на студентите по право, позволяват човек да се съпостави с отбори от 11 държави и да види, че аргументацията, която е обмислял в продължение на три месеца, съвпада с това, което мислят съдиите. От това студентът – бъдещ юрист, първо е удовлетворен от работата си и второ – има увереността, че ще се справи и с писане на преюдициални запитвания, с писане на мнения на Генерален адвокат и с проекти за решения на всеки съд.

Финалът в 272 аудитория на СУ „Св.Кл.Орхидски” за решаването на казус по право на Европейският съюз се проведе в две части – писмена предварителна част (written submissions) и устна (oral pleadings). Днес бяха устните пледоарии на отборите, като решението кой да спечели бе на отбор от най-изтъкнати имена в областта на правото на Европейския съюз, сред които бяха съдии, генерални адвокати и рефендери от Съда в Люксембург, преподаватели от Университета в Кеймбридж и в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Състезанието се организира съвместно от British Law Centre, Юридическия факултет на С

Елеонор Шарпстън връчва диплом на Златина Гаджева

офийския университет „Св. Климент Охридски“ и Сдружението за международни състезания по право. От 1997 година всяко издание на състезанието се провежда в различна държава от Централна и Източна Европа. Тази година София бе домакин за втори път след 2010 година. Софийският университет победи в състезанието през 2011 г., а през 2015 г. и 2016 г. стигна до финал.

Тази година почетни гости и съдии на устните кръгове бяха Еленор Шарпстън, генерален адвокат за Великобритания в Съда на ЕС. Тя връчи и удостоверенията. В състава на оценителите бяха Александър Корнезов, съдия в Съда на ЕС, Микал Бобек, генерален адвокат за Чехия в Съда на ЕС, проф. д-р Николай Натов от СУ, Александър Дорич, възпитаник на Софийския университет, бивш състезател и треньор на отбори в СЕЕМС и в момента референдер към Съда на ЕС, както и други изявени специалисти

Елеонор Шарпстън връчва диплом на Александър Лешев
Българският студентски отбор научава, че печели

 

На челната снимка от ляво на дясно – Мариела Богданова, Ана Петрова, Катрин Хауди, Елеонор Шарпстън, Златина Гаджева, Цветелина Байрактарова-треньор, Стилияна Иванова-треньор, Александър Лешев

 

About Васил Чобанов

Проверете също

Зарков потвърди подкрепа за XXX-тия конгрес на Международната федерация по европейско право в София

Министърът на правосъдието Крум Зарков препотвърди ангажимента на Министерството на правосъдието за институционална подкрепа при …

Радев: Високата избирателна активност изисква отговорна кампания на държавата за доверие в изборния процес

Предстоящите избори трябва да излъчат управленско мнозинство с висока легитимност, което да се заеме с …

Един коментар

  1. Катерина Шишкова

    Гордея се с българските студенти,най-вече с моята племенница-Мариела Богданова!
    Пожелавам здраве на тях и техния треньор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.