Последни новини
Home / Законът / Тръгва надпреварата за председател на ВАС

Тръгва надпреварата за председател на ВАС

Defakto.bg

Два сценария за избор на наследника на Георги Колев

Кога да стартира процедурата за избор на нов председател на Върховния административен съд? А оттам и кой съдебен съвет – действащият или новият (който би трябвало да заработи през октомври) с гласуване ще определи наследника на Георги Колев в троицата на „големите” в Темида?

Отговорът на тези въпроси се очаква да даде съдийската колегия на ВСС във вторник. В дневния й ред е обсъждане на „хронограма по процедура за избор на председател на ВАС”.

Вариантите са няколко, а кадровиците не са единодушни.  Според едни отговорният вот трябва да се реши от сегашния съвет. Според други не е редно и прилично подобен ключов избор да се прави в последните дни от мандата на действащия ВСС (изтичащ на 3 октомври), който ще наложи на идващата смяна своя избраник начело на Върховния административен съд за идните 7 години.

Залозите са големи.

Залозите

От една страна, в последния си доклад Еврокомисията бе категорична – двата избора на управленци в съдебната власт – на ВСС и на шеф на ВАС, ще са решаващи за оценката на независимостта, прозрачността, отговорността. И, съответно за по-нататъшната съдба на мониторинга върху правосъдието.

От друга, макар и „пръв сред равни”, председателят на ВАС е визитката, лицето на административното правосъдие, в чиито ръце са делата на гражданите срещу властта. И понякога задава тона му.

От трета, нито един от изборите на „тримата големи” – било то главен прокурор или председатели на ВКС и ВАС в най-новата ни история не е минавал без, меко казано, консултации с останалите власти. А новото управление на държавата се кове, съставът на кабинета „Борисов”-3 още не е гласуван, коалициите по интереси в 44-о НС се оформят. Впрочем, въпреки суматохата, съдебните кадровици знаят до кого да се допитат за бъдещия председател, не им е за първи път.

В надпревара

В същото време двата вота – за ВСС и за председател на ВАС някак се припокриват и догонват. А пък едните (членовете на съдебния съвет) трябва да изберат другия (наследника на Георги Колев). Трудна задача, а?

Вотът за нов ВСС от професионалната квота е в ход и след 17 юни 11-те нови кадровици, излъчени от съдиите, прокурорите, следователите, ще са известни. И ще чакаме парламентът да посочи своите 11 за ВСС. Макар че законът ги задължава да го направят най-късно през септември (един месец преди да изтече мандатът на действащия съвет), хич не е сигурно, че това ще стане. Последните промени в Конституцията вече изискват 2/3 мнозинство в парламента за този избор, т.е. по 160 депутатски гласа зад всеки от 11-те членове на ВСС.

На този фон трябва да стартира и изборът за председател на ВАС, изисква го законът.

Правилата

В последната си редакция, в сила от 9 август м.г., Законът за съдебната власт предвиди процедурата за избор на „тримата големи” да се открива не по-рано от шест и не по-късно от четири месеца преди изтичането на 7-годишния мандат.

Предложения за кандидати за председател на ВАС могат да правят минимум трима от съдийската колегия на ВСС, министърът на правосъдието и пленумът на Върховния административен съд. Като предложенията се правят в четирите поредни заседания, следващи това, на което е открита процедурата.

После текат срокове за представяне на концепции и на наръч документи, изслушване на кандидатите пред пленума на ВАС, който изразява становище за всеки от тях, депозиране на писмени въпроси и становища от неправителствени организации, съсловните сдружения на магистрати, научни организации и вузове. На финала е изслушването пред пленума на Висшия съдебен съвет и, съответно, гласуването.

„Тримата големи”, сред които и председателят на ВАС, се избират с минимум 17 „за” от гласовете в 25-членния съдебен съвет. При повече от двама кандидати и недостигане на този праг, се провежда балотаж между първите двама. Ако бъде излъчен победител, се изпраща предложение до президента, който назначава председателя със свой указ. И може да отхвърли излъчен от ВСС кандидат, но само веднъж. Досега това не се е случвало.

Случвало се е обаче друго – новият съвет да анулира избора на стария и да извърши нов, преди да се е произнесъл президентът. Така през 1998 г. бе отменен изборът на Бойко Рашков за главен прокурор и вместо него на поста се възкачи Никола Филчев.

Старт през май, избор през септември?

Как стоят нещата конкретно с Георги Колев?

Той е избран на 15 ноември 2010 г., встъпва в длъжност на 3 декември 2010 г., но подписва акт за встъпване на 22 ноември 2010 г. Оттогава се брои и началото на мандата му.

Така най-ранният момент за старт на процедурата за нов председател на ВАС е 22 май, най-късният – 22 юли.

Във всички случаи процедурата трябва да се открие от действащия ВСС, при „късния” старт обаче самият избор ще се проведе от новия ВСС, ако е формиран дотогава в пълен състав. Ако ли не, старият продължава до встъпването на новия.

Най-обсъжданият вариант от хронограмата е процедурата да бъде открита от пленума на ВСС на заседанието му на 25 май, четвъртък.

Тогава номинации за кандидати ще се правят през юни – съответно на заседанията на пленума на 1, 8, 15 и 22 юни.

През юли текат сроковете за документи, концепции, доклади на комисиите на ВСС и т.н.

Във ваканционния август следва почивка.

А на 21 септември пленумът на съдебния съвет изслушва кандидатите и провежда избор.

При другите варианти всичко се измества с по един месец и изборът се прави в края на октомври или на ноември.

Съдия или кандидат „отвън”?

Въпросът се поставя винаги при избор на някой от „тримата големи”. Конкретно за председателя на ВАС се е случвало и едното, и другото.

Първият председател Владислав Славов дойде от магистратските среди, но не съдийски – преди да оглави Върховния административен съд той бе зам.-главен прокурор.

Следващият Константин Пенчев, със съдийска биография зад гърба си, в момента на избора му за председател на ВАС беше депутат.

Георги Колев пък влезе във Върховния административен съд от друга председателска позиция – на СГС, където не довърши мандата си.

За предстоящата надпревара отдавна се спрягат различни имена, но кои са същинските кандидати със сигурност ще се разбере през юни (или по-късно, зависи от вариантите).

Едно от имената на евентуалните претенденти вече бе публично огласено. Бившият правосъден министър и настоящ лидер на „Да, България” Христо Иванов предупреди, че за поста се стяга Димитър Узунов, сега представляващ ВСС, бивш председател на районния съд в Сандански, ключов играч на мнозинството. Наистина, Узунов не е съдийствал на други нива – окръжно, апелативно, върховно. Но това никога не е било решаващо и никого не е спирало. А в този съвет 17-те гласа за него изглеждат почти гарантирани (ако наистина той е „Кандидадът” и гласува за себе си).

Чували сме да се говори и за Меглена Кунева, и за декана на юридическия факултет на СУ проф.Сашо Пенов.

Напоследък изниква и ново име – на съдията от ВАС, председател на Второ отделение на съда Георги Чолаков.

Впрочем, въпросът „вътрешен” или „външен” ще е победилият кандидат далеч не е най-важният.

Същностният е КАКЪВ ще е той – уважаван юрист, чиято почтеност, професионализъм и независимост са извън съмнение? Или избраник и наместник на конюнктурата – не за първи, за пореден път.

About Елена Енчева

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.