Последни новини
Home / Законът / ВСС не наказа съдия от Софийския районен съд, отмени „забележка“ на магистрат от Софийския окръжен съд

ВСС не наказа съдия от Софийския районен съд, отмени „забележка“ на магистрат от Софийския окръжен съд

Defakto.bg

Приеха за сведение три „дисциплиниращи“ заповеди на Стефан Милев

С 9 на 0 гласа съдийската колегия на ВСС отказа на наложи наказание на магистрат. Решението е по дисциплинарно дело №50 от 2015 г. срещу Николай Василев от Софийския районен съд. Производството е започнало по предложение на Инспектората.

Колегията не намира този магистрат да е извършил дисциплинарни нарушения, обяви председателят на съдийската колегия Лозан Панов. Разискванията по тези точки не са публични.

Със същото мнозинство – 9 на 0 гласа, е отменена „забележка“, наложена на Яника Бозаджиева от Софийския окръжен съд от прекия й ръководител Филип Владимиров.

Днес колегията прие за сведение и три заповеди на временния председател на СРС Стефан Милев, с които той „обръща внимание“ на съдиите Христина Гарванска, Десислава Джарова и Петко Петков. Тъй като това не са същински наказания, а „дисциплиниращи мерки“ ВСС не може да ги отменя или потвърждава.

Петко Петков обаче вече прати на съд тази заповед на Стефан Милев, за което De Fakto вече писа. До „обръщането на внимание“ при него се стига след проверка на Инспектората, започнала по сигнал на Сотир Цацаров. Инспекторите констатират забавяния по три дела на Петков, свързани с искания за разкриване на банкова тайна, а Теодора Точкова отхвърля възраженията му, че не е взета предвид както натовареността на съдията, както и характерът на делата, които е трябвало да гледа в този момент. Стефан Милев също не зачита доводите на съдия Петков. Казусът е отнесен до Административен съд – София-град.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.