Последни новини
Home / Законът / Масов отвод на съдии от Варненския апелативен съд заради дело с обвиняем син на техен колега

Масов отвод на съдии от Варненския апелативен съд заради дело с обвиняем син на техен колега

Defakto.bg


Елена Бангиева

В закрити заседания, проведени в последния работен ден на миналата седмица, съдиите от Апелативен съд – Варна (АС-Варна) са намерили основания за самоотвод по образуваното по протест на Окръжна прокуратура – Варна въззивно частно наказателно дело, в което като обвиняем по досъдебно производство е привлечен Боян Калинов. Прокуратурата протестира определение на Окръжен съд-Варна от миналата седмица, с което по отношение на Калинов, разследван за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества е била определена мярка за неотклонение „подписка“. Обвинението не е съгласно с мотивите на съда и намира определената мярка за необоснована и незаконосъобразна.
Съдиите от Варненския апелативен съд имат следните основания за самоотвод по това дело: „Досъдебното производство, в рамките на което пред първоинстанционния съд е направено искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“, е образувано срещу Боян Калинов, който е син на съдия от наказателно отделение при Окръжен съд-Варна. Всеки от членовете на състава на АС-Варна има дългогодишни професионални отношения със съдията, която е майка на обвиняемия. Този факт „би породил съмнение по отношение обективността и безпристрастността на състава на съда“. Поради това и на основание чл. 29 ал. 2 от НПК, които предвиждат реда за отвод, съдиите от АС-Варна се отвеждат от разглеждане на цитираното съдебно заседание.
След самоотвода на съдиите от Апелативен съд – Варна по казуса на Боян Калинов, делото ще бъде изпратено по компетентност на ВКС. Върховният съд ще определи друг апелативен съд в страната, който да разгледа въззивното частно наказателно дело.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.