Последни новини
Home / Законът / Масов отвод на съдии от Варненския апелативен съд заради дело с обвиняем син на техен колега

Масов отвод на съдии от Варненския апелативен съд заради дело с обвиняем син на техен колега

Defakto.bg


Елена Бангиева

В закрити заседания, проведени в последния работен ден на миналата седмица, съдиите от Апелативен съд – Варна (АС-Варна) са намерили основания за самоотвод по образуваното по протест на Окръжна прокуратура – Варна въззивно частно наказателно дело, в което като обвиняем по досъдебно производство е привлечен Боян Калинов. Прокуратурата протестира определение на Окръжен съд-Варна от миналата седмица, с което по отношение на Калинов, разследван за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества е била определена мярка за неотклонение „подписка“. Обвинението не е съгласно с мотивите на съда и намира определената мярка за необоснована и незаконосъобразна.
Съдиите от Варненския апелативен съд имат следните основания за самоотвод по това дело: „Досъдебното производство, в рамките на което пред първоинстанционния съд е направено искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“, е образувано срещу Боян Калинов, който е син на съдия от наказателно отделение при Окръжен съд-Варна. Всеки от членовете на състава на АС-Варна има дългогодишни професионални отношения със съдията, която е майка на обвиняемия. Този факт „би породил съмнение по отношение обективността и безпристрастността на състава на съда“. Поради това и на основание чл. 29 ал. 2 от НПК, които предвиждат реда за отвод, съдиите от АС-Варна се отвеждат от разглеждане на цитираното съдебно заседание.
След самоотвода на съдиите от Апелативен съд – Варна по казуса на Боян Калинов, делото ще бъде изпратено по компетентност на ВКС. Върховният съд ще определи друг апелативен съд в страната, който да разгледа въззивното частно наказателно дело.

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.