Последни новини
Home / Законът / Министър Павлова отчете изпълнение на 35 от 48 мерки по Механизма за сътрудничество

Министър Павлова отчете изпълнение на 35 от 48 мерки по Механизма за сътрудничество

Defakto.bg

Министър Павлова представи пред посланици от ЕС напредъка по Плана за действие за изпълнение на препоръките от последния доклад на ЕK

„Служебното правителство демонстрира политическа воля за изпълнение на специфичните препоръки в Доклада на Европейската комисия от януари 2017 г. в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка. За два месеца от приемане на Плана за действие за тази година се отчита значителен напредък по изпълнение на мерките.   От общо 48 мерки, пълно или частично изпълнение има по 35 от тях.“

Това заяви днес министърът на правосъдието Мария Павлова на работна среща с ръководители на дипломатически мисии на държави-членки на Европейския съюз, на която представи детайлно напредъка по Плана за действие.

„Един от основните приоритети беше прилагането на Актуализираната стратегия за реформа на съдебната система. Беше изготвен задълбочен анализ на извършеното през 2016 г. и резултатите бяха оповестени по време на публична дискусия през март с участието на членовете на Съвета за прилагане на стратегията, магистрати, неправителствени организации и др.“, отбеляза правосъдният министър и припомни, че в първите няколко месеца на тази година Висшият съдебен съвет (ВСС) извърши ключови действия във връзка с предстоящия избор на нов състав на ВСС и висши длъжности в съдебната власт. За пример министър Павлова даде решенията на Пленума на ВСС, с които бяха приети Наредба № 1 за провеждане на конкурси на магистрати и за избор на административни ръководител в органите на съдебната власт, Наредба № 2 за показателите, методиката и реда за атестиране на съдия, председател и заместник-председател на съд, както и одобрените Правила за изменение и допълнение на Правилата за избор на председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор.

По отношение на съдебната карта бе посочено, че ВСС е изработил предложения за законодателни промени на подсъдността на някои производства по ГПК, Закона за енергетиката, Закона за водите и е приел Наредба № 3 за показателите и методиката за атестиране и критериите за отчитане степента на натовареност на прокурори, следователи и на административни ръководители и техните заместници. „ВСС предостави достъп на Инспектората към ВСС (ИВСС) до Системата за измерване на натовареността на съдилищата и до Централизираната система за случайно разпределение на делата. ИВСС прие Годишна програма за 2017 г., в която е предвидена тематична проверка за разпределението на делата и преписките в най-натоварените органи на съдебната власт на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение, включително спазване на Единната методика по приложението на принципа за случайно разпределение на делата“, допълни министър Павлова.

За осигуряване на прозрачност по съдебни дела, на интернет страницата на ВКС са създадени две нови рубрики: „Дела, свързани с организирана престъпност“ и „Дела, свързани с корупционни престъпления“. В тях се публикуват актуални списъци на делата, свързани с организирана престъпност и на делата, свързани с корупционни престъпления, по месеци и по съдилища, предоставили информацията.  Създадени са и секции за публикуване на постановените решения по наблюдавания тип дела.

Пред посланиците беше отчетена статистика в областта на корупционните престъпления и на тези, свързани с организираната престъпност.

По време на срещата министър Павлова благодари на дипломатите за конструктивния подход при оценка на изпълнението на показателите за напредък в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка. „Особено съм благодарна на държавите, които ни оказват подкрепа при дискусиите на ниво Европейски съюз, включително и в Европейския парламент“, каза правосъдният министър и подчерта, че високо цени подхода на ЕК, основан на факти, и зададения от нея хоризонт за затваряне на показателите и приключване на МСО.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.