Последни новини
Home / Законът / Придобиването на българско гражданство по произход ще става по-трудно*

Придобиването на българско гражданство по произход ще става по-трудно*

Defakto.bg

Придобиването на българско гражданство в случаите на натурализация по български произход вече ще е по-трудно. Това ще стане чрез промени в  наредбата от 1999 г. за прилагане на Закона за българското гражданство, изготвени от Министерството на правосъдието. Те предвиждат да се изискват допълнително всички документи, които доказват наличието на поне един възходящ роднина от български произход. Подзаконовият нормативен акт е подготвен и приет от служебното правителство. Документите са публикувани за обществено обсъждане преди приемането на наредбата.
Според мотивите на министерството кандидатите за получаване на гражданство по произход досега не са представяли доказателства за възходящ роднина с български произход. В подкрепа на измененията е фактът, че вицепрезидентът отказва издаването на укази за хора, по чиито преписки липсват книжа, удостоверяващи наличието на възходящ българин.
Другите промени засягат администрирането на процеса. Документите на неявилите се на интервюто според Закона за българското гражданство ще се връщат на посочения адрес за кореспонденция в България, а копие от заповедта на правосъдния министър заедно с всички документи ще се съхраняват в автоматизираната информационна система. При нередовности в молбата и приложените книжа ще се връщат на съответната община, чрез която са изпратени, с указания за отстраняването им. Новите промени предвиждат и предупреждение за носене на наказателна отговорност в декларацията, която молителят попълва при кандидатстване за българско гражданство по произход.
Предвижда се и заварените преписки да се разглеждат по новите затегнати правила. След проведените обществени консултации по проекта на нормативния акт отпада текстът в удостоверението при кандидатстване за българско гражданство по натурализация да се посочват задължително данните, въз основа на които е установен българският произход на молителя. Като тези удостоверения се издават от Държавната агенция за българите в чужбина. Причините за отпадане на разпоредбата са, че това вече е записано като изискване в закона.
Не се предвижда затягане на правилата за гражданство на лица, инвестиращи в България чрез купуване на скъпи имоти.
От предложенията отпада и идеята да не се разглеждат документите на молител, който макар и да се е явил на интервюто, не е отговорил на всички въпроси. Предишните допълнителни изисквания за кандидатстване за българско гражданство бяха въведени преди две години.

* Източник в. Дума

 

 

About De Fakto

Проверете също

Надзирателите и съдебните охранители ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати с августовските заплати

Със заплатите за месец август служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна …

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.