Последни новини
Home / Законът / Спор защо „нежелан” прокурор не може да стане съдия

Спор защо „нежелан” прокурор не може да стане съдия

Defakto.bg

Казус с прокурора от Софийската градска прокуратура Георги Тафров предизвика пореден дебат в съдийската колегия на ВСС.

Конкретно Тафров бе поискал да бъде назначен за съдия в Административен съд – София-град по новите правила на закона, които позволяват издържалите конкурс, но некласирани магистрати да кандидатстват отново при овакантяване на място в съответния орган на съдебната власт.

Той е един от прокурорите, срещу когото през 2013 г. Яне Янев внасяше сигнали при Сотир Цацаров заради прекратено дело за НЕК. Срещу Тафров е имало и дисциплинарно дело във ВСС, последвало е и наказание, което обаче е било отменено от Върховния административен съд.

Георги Тафров отговаря на всички условия, докладва Юлия Ковачева, зам.-председател на съдийската КАК. При последвалото гласуване обаче 7 бяха „за”, а двама – Галя Георгиева и Димитър Узунов „против”. За вземане на кадрово решение в съдийската колегия се искат минимум 8 „за” и Тафров се разминаваше с назначението.

Галина Карагьозова обаче поиска „противниците” ясно да назоват своите мотиви.

Галя Георгиева обяви, че становището й е принципно – не приемала магистрати, оказали се „под чертата” по стари конкурси, да бъдат назначавани.

„Очевидно не това е съображението, преди сте гласували обратното. За съжаление ще се сблъскаме с поредния феномен за мотиви, които не се изказват публично и закономерно ще доведат до отмяна на това решение”, опонира Карагьозова.

„Имам предположения какви са съображенията на госпожа Георгиева, бяхме заедно в дисциплинарния състав на колегата Тафров и тя много настояваше за наказание”, обяви Калин Калпакчиев и предложи прегласуване.

Лозан Панов пък напомни, че след спорове как точно да се прилага този нов принцип в ЗСВ, колегията е взела принципното становище, че той ще важи и за „заварени” конкурси. И по този ред вече са извършвани назначения.

„Не ме вкарвайте в мотиви, които не съм казвала. Няма да се съглася да се прегласува това решение – изложила съм мотиви, дала съм вот, всеки е свободен да гласува, както прецени. Ще ме принуждавате да си променям вота, гласувала съм, край!”, скочи Галя Георгиева.

Тогава Юлия Ковачева предложи да се отложат всички подобни назначения от днешния дневен ред с мотива, че са малко хора – едва 9 при 13-членна колегия.

Карагьозова допълни, че иначе, за да докажат „принципност” при Тафров, Георгиева и Узунов ще блокират назначенията и на много други магистрати.

„Крайно време е да се държим като нормални и възпитани хора, какви са тези коментари!”, избухна Георгиева.

С 6 на 3 гласа обаче точките бяха отложени.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.