Последни новини
Home / Законът / Шест въпроса на БИПИ към кандидатите за новия ВСС, ето какво е питан Евгени Диков

Шест въпроса на БИПИ към кандидатите за новия ВСС, ето какво е питан Евгени Диков

Defakto.bg

В следващите два месеца предстои провеждането на избори за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от професионалната квота, напомнят от Български институт за правни инициативи. И още:

Постъпилите номинации за следователи, прокурори и съдии са както следва:

  • За следователи – 1 номиниран за 1 място;
  • За прокурори – 12 номинирани за 4 места;
  •    За съдии – 27 номинирани за 6 места.

За първи път тези избори ще бъдат преки, което означава, че всеки магистрат ще може да гласува за предпочитаните  колеги.  Тази година ВСС публикува хронограма на процедурата, която включва важните моменти в изборната кампания. Съгласно чл. 29и, ал. 2 ЗСВ и чл. 20, ал. 1 от Правилата[1], юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност, могат да представят становища и въпроси към кандидатите, които да им бъдат поставяни.  Предвидената възможност е важен момент в изборните процедури и формирането на лидерство в съдебната власт и врата към повече прозрачност, която съществува и при изборите за административни ръководители на органите на съдебна власт – и за съдилища, и за прокуратури, казват от БИПИ.

От института са категорични, че   адекватно проведено и с уважение към кандидатите, гражданското наблюдение (мониторинг) може да въздейства позитивно върху системата поне по 3 причини:

(1) Магистратите добиват представа какво вълнува обществото относно тяхната работа, справедливостта и правосъдието в България. (2) В отговорите, номинираните за изборни членове на ВСС ще изложат своите позиции и управленски мерки и, не на последно място, (3) ще създадат добавена стойност към концепциите им за работа като членове на съвета. Именно затова тази активност си заслужава усилието.  Именно в това се изразяват адекватността, високата гражданска култура и диалогичността между съдебна власт и общество, заявят експертите.

Евгени Диков, директор на Националното следствие

БИПИ се e възползвал от предвидената нормативна възможност и e отправил шест питания към всички кандидати, като вече е задал въпросите по процедура до Евгени Диков. Въпросите се отнасят до теми, по които всеки кандидат заявил стремеж за управление на съдебната власт е длъжен да има честен и разбираем отговор. Отговор, който ще даде информация как се изгражда политиката на съдебната власт отвътре и на какво се основава нейната независимост.

Въпросите на БИПИ:

1. Смятате ли, че към настоящия момент България е изпълнила изискванията по 6-те показателя по Механизма за сътрудничество и проверка (Cooperation and Verification Mechanism) и наблюдението следва да отпадне?

2. С решение  на ВСС по протокол № 53/13.12.2012 г. бе създаден Граждански съвет към Висшия съдебен съвет. Според Вас, необходимо ли е Гражданският съвет да продължи дейността си по този начин и занапред?

3.По какви въпроси изобщо ВСС следва да работи с неправителствения сектор – включително организации извън Гражданския съвет?

4.Намирате ли за последователна политиката на този Висш съдебен съвет при избора на административни ръководители в органите на съдебна власт? Считате ли, че тези назначения се основават само и единствено на законовите изисквания и качествата на кандидатите или има и други фактори?

5. Можете ли да дадете ясен пример за приложима и ефективна антикорупционна мярка в съдебната власт?

6. Какво е мнението Ви за това бюджетът на съдебната власт да се изготвя на принципа на програмното бюджетиране?

Правилата:

Според чл. 20, ал. 1 от Правилата становища за кандидатите и въпроси към тях могат да се представят на съответната колегия на ВСС от съдии, прокурори, следователи, юридически лица с нестопанска цел, определени за извършване на общественополезна дейност, не по-късно от 14 дни преди датата на първата събота на общото събрание. В срок до три дни след постъпването им становищата, въпросите и отговорите на кандидатите се публикуват на интернет страницата на ВСС.

В случая със следователите Общото събрание ще се състои на 13 май. От БИПИ очакват в писмен вид отговорите на Евгени Диков преди тази дата. 

 

About De Fakto

Проверете също

Окончателно: Протестърът Петър Кърджилов не е извършил хулигански действия срещу фенка на Борисов

Пред СГС  Софийска градска прокуратура не поддържа протеста на Софийска районна прокатурата срещу оправдателната  присъда …

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.