Последни новини
Home / Законът / Шест въпроса на БИПИ към кандидатите за новия ВСС, ето какво е питан Евгени Диков

Шест въпроса на БИПИ към кандидатите за новия ВСС, ето какво е питан Евгени Диков

Defakto.bg

В следващите два месеца предстои провеждането на избори за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от професионалната квота, напомнят от Български институт за правни инициативи. И още:

Постъпилите номинации за следователи, прокурори и съдии са както следва:

  • За следователи – 1 номиниран за 1 място;
  • За прокурори – 12 номинирани за 4 места;
  •    За съдии – 27 номинирани за 6 места.

За първи път тези избори ще бъдат преки, което означава, че всеки магистрат ще може да гласува за предпочитаните  колеги.  Тази година ВСС публикува хронограма на процедурата, която включва важните моменти в изборната кампания. Съгласно чл. 29и, ал. 2 ЗСВ и чл. 20, ал. 1 от Правилата[1], юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност, могат да представят становища и въпроси към кандидатите, които да им бъдат поставяни.  Предвидената възможност е важен момент в изборните процедури и формирането на лидерство в съдебната власт и врата към повече прозрачност, която съществува и при изборите за административни ръководители на органите на съдебна власт – и за съдилища, и за прокуратури, казват от БИПИ.

От института са категорични, че   адекватно проведено и с уважение към кандидатите, гражданското наблюдение (мониторинг) може да въздейства позитивно върху системата поне по 3 причини:

(1) Магистратите добиват представа какво вълнува обществото относно тяхната работа, справедливостта и правосъдието в България. (2) В отговорите, номинираните за изборни членове на ВСС ще изложат своите позиции и управленски мерки и, не на последно място, (3) ще създадат добавена стойност към концепциите им за работа като членове на съвета. Именно затова тази активност си заслужава усилието.  Именно в това се изразяват адекватността, високата гражданска култура и диалогичността между съдебна власт и общество, заявят експертите.

Евгени Диков, директор на Националното следствие

БИПИ се e възползвал от предвидената нормативна възможност и e отправил шест питания към всички кандидати, като вече е задал въпросите по процедура до Евгени Диков. Въпросите се отнасят до теми, по които всеки кандидат заявил стремеж за управление на съдебната власт е длъжен да има честен и разбираем отговор. Отговор, който ще даде информация как се изгражда политиката на съдебната власт отвътре и на какво се основава нейната независимост.

Въпросите на БИПИ:

1. Смятате ли, че към настоящия момент България е изпълнила изискванията по 6-те показателя по Механизма за сътрудничество и проверка (Cooperation and Verification Mechanism) и наблюдението следва да отпадне?

2. С решение  на ВСС по протокол № 53/13.12.2012 г. бе създаден Граждански съвет към Висшия съдебен съвет. Според Вас, необходимо ли е Гражданският съвет да продължи дейността си по този начин и занапред?

3.По какви въпроси изобщо ВСС следва да работи с неправителствения сектор – включително организации извън Гражданския съвет?

4.Намирате ли за последователна политиката на този Висш съдебен съвет при избора на административни ръководители в органите на съдебна власт? Считате ли, че тези назначения се основават само и единствено на законовите изисквания и качествата на кандидатите или има и други фактори?

5. Можете ли да дадете ясен пример за приложима и ефективна антикорупционна мярка в съдебната власт?

6. Какво е мнението Ви за това бюджетът на съдебната власт да се изготвя на принципа на програмното бюджетиране?

Правилата:

Според чл. 20, ал. 1 от Правилата становища за кандидатите и въпроси към тях могат да се представят на съответната колегия на ВСС от съдии, прокурори, следователи, юридически лица с нестопанска цел, определени за извършване на общественополезна дейност, не по-късно от 14 дни преди датата на първата събота на общото събрание. В срок до три дни след постъпването им становищата, въпросите и отговорите на кандидатите се публикуват на интернет страницата на ВСС.

В случая със следователите Общото събрание ще се състои на 13 май. От БИПИ очакват в писмен вид отговорите на Евгени Диков преди тази дата. 

 

About De Fakto

Проверете също

Янаки Стоилов ще обжалва отказа на ВСС да разгледа искането за отстраняване на Иван Гешев

Служебният кабинет решава утре дали да пита КС за правомощията на правосъдния министър Министърът на …

ВАС повторно потвърди отказа на кадровиците да разследват дисциплинарно Георги Ушев

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отново потвърди отказ на мнозинството в Съдийската колегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.