Последни новини
Home / Законът / Герджиков се отчете пред Радев, той го поздрави за усърдната работа

Герджиков се отчете пред Радев, той го поздрави за усърдната работа

Defakto.bg
Президентът Радев се сбогува с министри и експерти от служебния кабинет „Герджиков“

„Работихте за каузата България и  постигнахте резултати, които несъмнено ще бъдат оценени високо.“  Това заяви президентът Румен Радев по време на сбогуването с премиера проф. Огнян Герджиков и министрите от служебното правителство в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.  Държавният глава получи от министър-председателя отчет за работата на служебния кабинет. „Това, което се съдържа в папките доказва, че сте направили добрия избор“, заяви проф. Огнян Герджиков.

„Основните приоритети, с които започнахте своя кратък мандат, са изпълнени по най-добрия начин“, каза  президентът Радев. Според него служебният кабинет е доказал, че е възможно в България да се провеждат честни избори, в които изборните манипулации и купуването на гласове да бъдат сведени до минимум. Той изрази задоволство от „наваксаното  изоставане на подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС“ и изрази надежда,  че философията на приемственост ще бележи предаването на изпълнителната власт към следващото правителство.

Проф. Герджиков връчи на президента Радев папка с отчет за работата на служебното правителство

Държавният глава пожела на проф. Огнян Герджиков и на служебните министри да работят с мисъл за България и в следващите етапи от професионално си развитие.

В четвъртък,  4 май, в Гранитната зала на Министерския съвет ще се състои  смяна на вахтата в изпълнителната власт. Церемонията ще започне около 13 часа, след като Народното събрание утвърди структурата и състава, съобщи пресцентърът на МС. На последното заседание на служебния кабинет „Герджиков“ бяха отметнати 15 последни задачи на правителството.

Кабинетът одобри и внесената от министъра на финансите информация за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за първото тримесечие на 2017 г.

По данни от месечните отчети на първостепенните разпоредители с бюджет салдото по КФП на касова основа към месец март 2017 г. е положително в размер на 1 058,1 млн. лв. (1,1% от прогнозния БВП) и се формира от излишък по националния бюджет в размер на 983,6 млн. лв. и излишък по европейските средства в размер на 74,5 млн. лева. 

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към 31.03.2017 г. от централния бюджет възлиза на 213,7 млн. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

Размерът на фискалния резерв към 31.03.2017 г. е 12,6 млрд. лв., в т.ч. 11,8 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 0,8 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други, отчете още кабинетът.

На изпроводяк  служебното правителство  предлага на Народното събрание да бъдат отпуснати на 15 творци  пожизнено парични награди -пенсии за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата.

Те са в размер на 700 лева, а се предлага техни собственици да станат  Кеазим Исинов, проф. Стоян Дуков, Донка Шишманова, Кирил Дончев, Татяна Лолова, Стефка Евстатиева, Славчо Бакалов, Никола Инджов, Михаил Белчев, Меглена Караламбова, Йорданка Кузманова, проф. Жени Захариева, Димитър Димитров, Димитър (Мончо) Симеонов и Андрей Андреев.

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.