Последни новини
Home / Законът / Задължително правно образование за публичните изпълнители на НАП, искат от Съюза на младите юристи

Задължително правно образование за публичните изпълнители на НАП, искат от Съюза на младите юристи

Defakto.bg

Организацията приветства единните държавни изпити по „Право“

Удовлетворение от реформата в правното образование и искане за законови промени по отношение на ценза на публичните изпълнители на НАП изразява една от новите организации у нас – сдружението „Съюз на младите юристи“.

Те бяха създадени през юни миналата година, техни членове са студенти по право и завършили млади юристи. Събра ги битката за реформа в юридическото образование.

„Ние от „Съюз на младите юристи” изразяваме своето удовлетворение от реализирането на дългоочакваните промени в правилата за обучение на младите юристи в България. Вярваме, че с приетата нова Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалност „Право” и професионална квалификация и „юрист”, ще се постигне едно по-качествено, прозрачно, обективно и  модерно правно образование, отговарящо на съвременните нужди на нашето общество.  Гордеем се с факта че съумяхме да бъдем активни участници в процеса по реализиране на реформата, като благодарение усилията на нашият председател  Николай Михайлов се превърнахме и в неин „катализатор” и че голяма част от нашите предложения залегнаха като текстове в новата наредба. Убедени сме, че с предложените от нас промени в процедурата за провеждане на държавните изпити по специалност „Право” и чрез въвеждането на единният държавен изпит, бъдещите студенти ще получат необходимата прозрачност и яснота, а също и гаранция, че техните знания и умения ще бъдат оценявани обективно“, заявяват от сдружението.

И поименно избряват приноса на правосъдните министри Христо Иванов, Екатерина Захариева, Мария Павлова и техните екипи, на „тримата големи“ Лозан Панов, Георги Колев и Сотир Цацаров, на председателя на КС Борис Велчев и на председателя на Висши адвокатски съвет Ралица Негенцова, на бившия омбудсман, сега съдия от КС Константин Пенчев, на шефа на СЮБ Владислав Славов. И на служебния премиер Огнян Герджиков.

Какво предлагат?

„Последните дни в общественото пространство се заговори все по-усилено за необходимостта от промени в изпълнителното производство, също така в подкрепа на подкрепа на тази идея Омбудсмана на Република България Мая Манолова заяви, че ще внесе в парламента законопроект с предложения за изменения в ГПК. Ние подкрепяме заявената готовност за промяна, но също така считаме,  че само тези предложения не са достатъчно изчерпателни и не обхващат цялостно проблематиката в изпълнителното производство, тъй като такова освен в ГПК има регламентирано и в ДОПК. Именно в тази посока е и нашето виждане за необходима промяна.

В настоящия ДОПК   е заложено изпълнителните действия да се извършват от публични изпълнители, но учудващо защо в Закона за Националната агенция по приходите няма изрично изискване публичните изпълнители да са завършили висше образование по специалност „Право” след като те изпълняват почти идентични функции както тези на  ЧСИ и ДСИ.  Недопустимо е според нас за длъжностите „частен съдебен изпълнител” и „държавен съдебен изпълнител” да се изисква завършено юридическо образование и съответния юридически стаж,  а за „публичните изпълнители” в НАП да няма такова изискване. Показателен също е и фактът, че в административните съдилища в страната има редица образувани дела заради незаконосъобразни действия на публични изпълнители,  има също и не малко случаи на търговски дружества претърпели фалити, тъй като динамиката на промяна в икономическата обстановка е много по-бърза от тази на установяване законосъобразността на действията на публичните изпълнители чрез съдебният процес.

В тази връзка считаме, че с цел защита на българският бизнес и работните места на трудещите се в частния сектор граждани, както и с цел запазване един от основните принципи на правовата държава –  върховенството на закона, е необходимо да се направят час по-скоро изменения в Чл. 9  ал.4 от Закона за НАП, чрез които да се регламентира изискването „държавните публични изпълнители”,  „главните публични изпълнители”, „старшите публични изпълнители” и „публичните изпълнители” да имат завършено висше образование по специалността „Право”. Считаме също, че една такава промяна не би била затруднение в кадровата политика на НАП, тъй като към настоящият момент в страната има достатъчно добре подготвени млади юристи, които биха могли да изпълняват тези длъжности.

В идните седмици предстои да потърсим срещи с народни представители от различните парламентарни групи, с представители на национално признатите работодателски организации и с бъдещият Министър на финансите, за да ги запознаем подробно с мотивите на нашето предложение и да потърсим подкрепа за реализирането  му“, заявяват от организацията.

 

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Софийският районен съд не е обвързан от указанията на горестоящата инстанция, ако противоречат на правото на Съюза

Съдилищата имат право служебно да проверят договорите потребителски кредити за неравноправни клаузи в тях Софийският …

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.