Последни новини
Home / Законът / Плащаме от 12 до 15 хиляди на ден за забавено правосъдие

Плащаме от 12 до 15 хиляди на ден за забавено правосъдие

Defakto.bg

Васил Чобанов

Докладът от европейското наблюдение за  работата на прокуратурата е готов и новото ръководство на Министерството на правосъдието ще може да го огласи в близките дни – това каза служебният заместник министър на правосъдието Валери Тарандов на кръгла маса за перспективите за съдебната реформа организирана от Форум „Право и справедливост“. Според него обществото напразно се фокусира върху сроковете в наказателното правораздаване.

Служебният заместник министър на правосъдието Валери Тарандов

По-важно за инвеститорите е забавянето в гражданското и търговското правораздаване.Нашият данъкоплатец плаща всеки ден от 12 до 15 хиляди за забавено правосъдие като проблемът изобщо не са наказателните, а гражданските и търговските дела. Без стабилно търговско правосъдие няма как България да привлече инвестиции, коментира още Валери Тарандов.

Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия във ВСС, коментира, че професионалната квота за новия Висш съдебен съвет ще бъде избрана още до края на юни. Вече тече и негативна кампания за някои от кандидатурите за съдебната квота в съвета, което е тревожно.

До края на мандата ще приключим и ще представим съдебната карта в прокуратурата – това обяви Ясен Тодоров. Радващо е, че вече започна реанимирането ролята на следователите – тези дни бяха обявени конкурси за младши следователи.

Ясен Тодоров в дискусията

Всички които говорят за „румънски модел” в правораздаването трябва да знаят, че нашите разследвания продължават да страдат от липса на организация и от вещи лица в помощ на разследването. При едно неотдавнашно посещение у нас на Лаура Кьовеши- румънския главен прокурор на антикуропционната дирекция DNA, се разбра че в нейния екип работят на заплата 30 вещи лица, които сериозно подпомагат разследването. „Тази идея у нас не се прие, защото те щели да работят за тезата на обвинението. В Румъния това го няма, защото когато имаш държавна заплата, носиш и съдебна отговорност“, аргументира се Тодоров.

Милка Итова , член на ВСС

Академичните среди трябва да номинират и да представят кандидатури за бъдещата парламентарна( гражданска) квота на новия ВСС – това беше препоръчано от Николай Николов, доктор по административно право и и.д. шеф на комисията за конфликт на интереси.

Липсва същински професионален дебат по проблемите на съдебната реформа. Висшият съдебен съвет има проект за въвеждане на програмно бюджетиране, който ще бъде изпробван при съставянето на бюджета на ВСС, ВАС и ВКС –  каза Милка Итова  от съдийската квота на ВСС

Незабравка Стоева

Незабравка Стоева от парламентарната квота на ВСС, призова: „Нека малко да спрем с реформите и с промените в законите и Конституцията. От 1991-ва до сега имаме пет промени в Главата „съдебна власт” на основния закон  и още 31 промени в Закона за съдебната власт( нов).” Промени в съдебните правила трябва да се правят след задълбочено обсъждане и постигнат национален консенсус  – каза госпожа Стоева.

Според организатора на дискусията, Борислав Цеков, доктор по конституционно право, би трябвало да не се игнорира ролята на парламентарната ( гражданската) квота на съдебния съвет, защото това е част от модела за участие в същинското управление на съдебната власт.

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.