Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата обвини зам.-външен министър от кабинета „Борисов“ – 2

Прокуратурата обвини зам.-външен министър от кабинета „Борисов“ – 2

Defakto.bg

Бившият зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин е станал обвиняем днес, съобщиха от прокурорския пресцентър. Ангеличин е от екипа на Даниел Митов в кабинета „Борисов“ -2 и става клиент на прокуратурата в деня на клетвата на „Борисов“ – 3.

Обвинението на бившия зам.-министър е за заобикаляне на на Закона за обществените поръчки и ощетяването на МВнР с 494 458,03 лв., платени за самолетни пътувания, хотели и медицински застраховки при служебни командировки на служители на министерството. Престъплението е формулирано като безстопанственост.

Ето съобщението:

„Днес, 04.05.2017 г., СЗ“Антикорупция“- СГП привлече като обвиняем Христо Ангеличин – бивш заместник министър на външните работи за безстопанственост.

Той е обвинен в това, че в периода  от  15.01.2016г. до 22.07.2016г., като длъжностно лице – заместник-министър на външните работи, при условията на продължавано престъпление /с две деяния/, в нарушение на задълженията си да наблюдава и контролира  дейността на  дирекция „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване” в МВнР не е упражнил  достатъчен контрол  върху работата на  директора на тази дирекция. В резултат на това са последвали значителни щети за Министерство на външните работи в размер на 494 458,03 лева , изплатени по силата  на две споразумения сключени между МВнР и МЗХ, на търговско дружество, която сума е недължимо платена, поради неспазване от страна на търговското дружество на ценовото му предложение  – престъпление по чл.219 , ал.2 , вр. ал.1 , вр чл.26  , ал.1 от НК

Обвинението е по наказателно производство, образувано на 19.01.2017г. от СЗА във връзка с установеното в хода на разследването непровеждане на обществена поръчка от МВнР по реда на Закона за обществените поръчки за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на Министерство на външните работи.

Вместо да се спази закона, тъй като са налице основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП, МВнР са сключили две споразумения /от 15.01.2016г. и от 22.04.2016г./ с Министерство на земеделието и храните, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез МЗХ. С това търговско дружество  МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ.

Разследването продължава.“

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.