Последни новини
Home / Законът / Цецка Цачева – неразбрана за реформата, тя не била приключила

Цецка Цачева – неразбрана за реформата, тя не била приключила

Defakto.bg
Кабинетът „Борисов – 3“ положи клетва
Служебният министър Мария Павлова въведе новия министър Цецка Цачева в Министерството на правосъдието, където й предаде държавния печат.

Съдебна реформа на високи обороти, но без „експерименти”, постигане на баланс и диалог в работата на ВСС – тези си приоритети очерта при встъпването в Министерството на правосъдието новият министър Цецка Цачева. И обясни – останала неразбрана в заявлението си, че съдебната реформа е приключила (направено от нея като председател на 43-о НС при официална визита в Китай). „Заявих, че е извършена конституционната част от реформата, само тя е приключила”, разясни министър Цачева пред журналисти днес.

И бе твърде внимателна в отговорите си на поредица въпроси за това ще има ли реформа в прокуратурата и каква ще бъде тя. Цецка Цачева обяви, че всичко внимателно ще бъде анализирино и премисляно в Министерския съвет, едва след това ще има конкретика.

Министър Цачева влезе в сградата на МС заедно със служебния министър Мария Павлова, която й предаде и държавния печат – министърът на правосъдието е пазител на печата. Павлова пожела на Цачева „да изкара пълния мандат, което в това министерство не се е случвало” (случвало се, например Антон Станков бе министър 4 години).Другото пожелание на Мария Павлова бе „да направи всички реформи и да постигне необратимост”. Разбира се – и „Много успех!”.

Мария Павлова, вече бивш правосъден министър и Цецка Цачева, новият избор на Борисов за правосъден министър.

Като акцент в законодателната програма на новото управление пък Цецка Цачева посочи антикорупционния закон, „евентуално нов Наказателен кодекс” и промени в НПК (очевидно по заварения проект на Екатерина Захариева за нови правила при връщането на делата от съд на прокуратурата и прехвърлянето на ВИП-корупцията на спецпрокуратурата и спецсъда).

Ще успеете ли за две години да изпълните 17-те препоръки на ЕК, включително и за реформа в прокуратурата, последва въпрос. Ще успеем, отговори Цачева. Включително и за независим зам.-главен прокурор, който може да разследва самия обвинител №1?, атакуваха журналистите. В МС препоръките ще бъдат внимателно анализирани и обсъдени, бе отговорът.

На въпрос къде би се срещнала с главния прокурор, Цачева отвърна: „Мястото за срещи между мен и главния прокурор, председателите на ВКС и ВАС, представляващия ВСС са съответните кабинети”. И обяви, че няма да изпада в „дребнавост” дали срещата й с Цацаров ще е в нейния кабинет в МП или в неговия в прокуратурата.

„Мафия, олигархия, носят за мен привкус на състав от Наказателния кодекс. За да ги употребяваме трябва да имаме влязла в сила присъда“, бе коментарът на Цачева на въпрос, свързан с актуалните скандали.

На финала, в отговор въпрос за проекта, предвидил въвеждане на уседналост за допускане до урните, Цачева „ухапа” служебния кабинет, а и президента. Тя заяви: „Без да има действащо Народно събрание, аз не бих подложила подобен проект на обществено обсъждане”.

Огнян Герджиков сдаде властта на Бойко Борисов

Минути преди това, служебният премиер направи култово изявление:  Ако изборите не бяха честни и демократични, може би не Бойко Борисов щеше да е премиер.  Така изненадващо той се обърна към Бойко Борисов на официална церемония по сдаването на властта в Гербовата зала на Министерския съвет.  „Искам първо да ви поздравя с вашия голям успех, с избирането ви за трети път за министър-председател на Р България.  За да стане това факт, трябваше да бъдат проведени едни честни и демократични избори. Ако изборите не бяха такива, може би не вие щяхте да бъдете премиер”, са думите на Герджиков. Той добави,че  кабинетът е направил „решителни  крачки по  подготовката на председателството на България. И завещава пълна хазна, която „вие с вашата фискална политика предпоставихте, а ние продължихме“, каза още Герджиков.

(Вероятно  намерението на служебния премиер бе да изтъкне правителството си заради добра организация на парламентарните избори, но акцентът върху резултата от тях,  остави впечатление за неуместна сервилност.  Най-малко, защото работата на служебното правителство е да осигури на данъкоплатците честни избори, независимо от претендентите или спечелилите властта.бел.ред)

„Новият –стар“ премиер веднага отигра високо вдигнатата му топка –   похвали кабинета на Герджиков и се солидаризира с него: „Ако изборите не бяха честни, може би, нямаше да бъдем ние, знаем как „другите правят избори”. Но не назова лошите.

„Ако имаше по-добри, щяха да са в парламента или щяха да са ни победили. Ако разликата беше един-два депутата, щяхме да направим компромис. 15 депутати разлика в наша полза – нямаме право като тях да дезертираме, а се захващаме за работа, колкото по-малко приказки и повече работа, толкова по-добре“, заяви Борисов. Гарантира, че: „Ние не сме реваншистки хора!“
Премиерът избран със 133 гласа

По-рано парламентът подкрепи изборът на Бойко Борисов за премиер, предложения от него състав на кабинет и структурата на правителството.

233 депутати участваха в избора на Борисов, като 133 бяха „за”, а 100 „против”. „За” Борисов гласуваха депутатите от ГЕРБ, Обединените патриоти и един независим. Против бяха от БСП и ДПС.

С гласуване и прегласуване бе одобрена и предложената структура на правителство – от 235 депутати 134 я подкрепиха, 101  бяха против, а със 133 гласа „за” и 101 против, без въздържали се, бе одобрен и състава на кабинета.

За гласуването на правителството „Борисов” – 3  и на церемонията по полагане на клетва присъстваха президентът Румен Радев, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, служебния премиер Огнян Герджиков, министрите от служебния кабинет, представители на вероизповеданията в България, съдебната власт и Конституционния съд.

След избора министрите се заклеха и поеха първо към „Дондуков“ 1 за смяна на вахтата, а после – всеки пое към министерството си, за да получи властта от предшественика си.

4 май 2017 г., Бойко Борисов връчи документ за изпълнен мандат на президента Румен Радев .

Президентът Радев пожела успех на „Борисов“ -3 

В 9 ч. сутринта  Бойко Борисов връчи на президента Радев документ за успешно изпълнен мандат,  а държавният глава издаде указ, с който предложи на Народното събрание да избере Борисов за министър председател.

„Има един стремеж на всяка цена да бъде изкаран 4-годишен мандат. За мен това е важно, защото гарантира стабилност, но не е най-важният критерий. Най-важният критерий е свършената работа. Това заяви пред журналисти в Народното събрание президентът Румен Радев И добави:  „Надявам се да има приемственост в областта на председателството на Съвета на ЕС, сигурност на външната политика”. По думите на държавния глава е рано да се дава оценка на състава на бъдещото правителство. „Ние дори още не сме видели управленската програма на това правителство, тя ще бъде факт, надявам се. Пожелавам успех”, заяви президентът.

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.