Последни новини
Home / Законът / Ще замрази ли парламентът увеличението на депутатските заплати? Не, разбира се! (обновена)

Ще замрази ли парламентът увеличението на депутатските заплати? Не, разбира се! (обновена)

Defakto.bg

Малко преди да гласуват кабинета “Борисов”-3 , депутатите  обсъдиха предложението на БСП за замразяване на заплатите в Народното събрание.  Очаквано то бе отхвърлено, а  44-то НС посрещна новия кабинет със солидни възнаграждения и възможности за техния растеж.  Социалистите искаха парите в НС да останат на нивото от края на мандата на 43-ото Народно събрание – в размер на 2 976 лева заради сериозната бедност в страната.

Левите предлагаха да се гласува решение за спиране на преизчисляването на основните възнаграждения на депутатите до края на мандата на 44-ото Народно събрание.  Според сметките на социалистите, ако предложението не мине, основната заплата на народен представител към момента би била 3 210 лева.

В мотивите на червените бе отбелязано, че при тежката  бедност и скачащите цени, българските граждани ще  реагират много остро на  редовните увеличения на заплатите на народните представители.  На фона на бедствието с  нередовното плащане на трудовите възнаграждения, е редно парламентът да покаже съпричастност и даде знак, че ще се противопостави на безобразието, отбелязват от средите на синдикатите.

Според парламентарния правилник преизчислението се прави на всеки три месеца, а депутатите получават основно месечно възнаграждение равно на три средни заплати на наетите в обществения сектор.

Коментари:

Крум Зарков (БСП):  Малко са професиите  с толкова честа индексация на заплатите… Да индексираме заплатите си на всеки три месеца, след като не сме индексирали пенсиите повече от 10 години, е неприлично!  Заплатата ни ще стане 2970 и няколко лева, ако одобрите предложението ни. Честно, не сме за оплакване. 

Данаил Кирилов (ГЕРБ):  Да проведем обсъждането след три месеца. Не иде реч до механично или автоматично замразяване, а следва по същество да обсъдим базата, основанията за формиране на възнаграждението.

Владислав Горанов (ГЕРБ): По време на дебатите бившият финансов министър и спряган за нов Владислав Горанов обясни, че няма смисъл от замразяването на заплатите.
“Проблемът на средните величини е, че понякога тя расте, а реалните доходи намаляват и икономиката тръгва надолу. Но сега това не е така”, каза той.
Горанов призова да се намери нов механизъм за формиране на заплатите на управляващите. Иначе, според него, винаги щяло да има бедни и богати. Той дори предложи на БСП, ако искат да внесат промяна народните представители да работят без заплати.

Изводите – ваши..

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев пред Мониторинговата група: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

Държавният глава проведе среща с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи …

Гешев и Рашков поотделно се срещнаха с Мониторинговата група на ЕП за върховенството на закона у нас

“Мониторинговата група не е разследващ орган, нашата цел е да съберем информация и да предизвикаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.