Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов: Да се сложи край на „обожествяването“ на главния прокурор

Лозан Панов: Да се сложи край на „обожествяването“ на главния прокурор

Defakto.bg

Не изключвам и физическо отстраняване, защото ще продължа да говоря, каза председателят на ВКС

„Не изключвам засилващите се атаки срещу мен да стигнат и до семейството ми, а защо не и до физическо отстраняване, защото аз ще продължа да говоря” – това обяви днес председателят на ВКС Лозан Панов. И настоя за спешна законодателна промяна по румънски образец, която да сложи край на „обожествяването на главния прокурор”.

Пред Нова тв той коментира последното заседание на пленума на Висшия съдебен съвет, предшествена от появата на момчета с маски и с одрани агнешки главички в ръце пред сградата на ВСС. Това бе оценено от ред наблюдатели като заплаха в мафиотски стил. Днес самият Панов многократно използва думата „мафия”.

„Това, което се случва е като пърформанс, сценка, намигване, изведено от стила на мафията. Ако обществото остане овчедушно, не реагира на всичко това, не съм сигурен докъде могат да стигнат атаките”, каза той.

На въпрос дали има вече знаци, включително за физическа разправа, той отговори: „Всичко се случва срещу държавен служител на високо ниво и остава незабелязно. Главичките демонстративно бяха оставени на земята, това преминава всякакви граници на нормалност, но институциите не реагираха. Тази символика сочи на времена, изживяни в някои държави, съжалявам, че те се връщат в България”.

Коментарът му за станалото на самото заседание на ВСС и отхвърленото искане за проверка на „ЦУМ-гейт”:

„На заседанието на ВСС г-н Цацаров отказа да отговори за нерегламентираната среща в ЦУМ, даде ни само оценката си. А имаше искане от шестима членове на съвета, които настояваха да разберат какво точно се е случило в ЦУМ, кой кого е притискал и изобщо къде е истината. Оттук нататък мафията може да се чувства абсолютно спокойна и безнаказана, казусът е приключен, а пропагандата ще си свърши работата”.

Панов настоя: „Нужна е спешна законодателна промяна, с която да спрем обожествяването на главния прокурор. Властта е голямо предизвикателство за тъмната страна на човека, предлага много изкушения. За да не се даде възможност на тъмната страна да надделее, трябва да има регулатори, механизъм, който да я спира. И няма значение дали главният прокурор ще се казва Сотир, Борис, Никола, Иван или някак иначе.

Бившият главен прокурор г-н Борис Велчев навремето болезнено констатира колко лесно може да се повдигне обвинение срещу всекиго и колко лесно бизнес интереси могат да бъдат решени с това. Когато няма контрол, когато един главен прокурор има абсолютна, безгранична власт, това няма как да не му даде изкушения”.

В тази връзка председателят на ВКС препрати към румънския модел.

„Някои много се страхуват от румънската система, но авторитетът на прокуратурата там е 55 %, а в България – под 8 %. В Румъния независима агенция, оглавявана сега от Лаура Кьовеши има правомощия да разследва главния прокурор, а над 80 % от обвинителните актове се увенчават с присъда. Румънският модел вероятно е страшен за онези, които боравят с агнешките главички”.

Що се отнася до самия него и непрестанните обвинения в определени медии, Панов напомни, че той самият може да бъде проверяван от прокуратурата. Но целта явно е друга.

„Членове на ВСС публично въведоха темата, като използваха името на моята съпруга. Атаките идват от една посока, това е ясно за всички. Те са демонстративни, основната цел е да ме спрат. Що се отнася до всичко изписано, има си институции – моите и на жена ми имоти са обявени, нашият брак не е таен. Абсурдно е да се влиза в този диалог, който засяга семейството, трудно е да се отговаря на нелепи и абсурдни въпроси”.

Огласените днес от Лозан Панов подозрения звучат стряскащо. Факт е обаче, че нападките срещу него не спират, а мнозинството във ВСС гледа всяка негова стъпка под лупа.

Панов е единственият председател на ВКС, на когото съветът назначи одит след безпрецедентно изслушване на съкратени служители на съда (при положение, че подобни съкращения имаше и в други институции, включително в прокуратурата).

На него мнозинството кадровици му потърси сметка защо е изисквал протоколи от общи събрания по региони, където са уговаряни „единни” кандидатури в предстоящите избори за нов ВСС. И сега ще изслушва „обидените” апелативни председатели. Като в същото време съветът не видя нищо нередно в предварителните сговори кой да бъде издиган за член на съвета, макар по закон изборът да е свободен. (А за далеч по-невинни „уговорки” по вота за настоящия ВСС същият този съвет уволни Камен Ситнилски).

Фак е също, че Лозан Панов е обект на непрестанни медийни атаки, които после се ползват от членове на ВСС, за да му търсят сметка за какво ли не.

Одраните агнешки главички също са факт. И никой не реагира на това.

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.