Последни новини
Home / Законът / Съдии обучават тийнейджъри на право и доверие в Темида

Съдии обучават тийнейджъри на право и доверие в Темида

Defakto.bg

 

Съдии Велизар Бойчев и Ивайло Йосифов с поредица от лекции на различни правни теми

Ученици от Средно училище „Христо Ботев“ в град Русе гостуваха на Русенския районен съд в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Програмата е съвместна инициатива на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката и цели обогатяване на познанията на учениците за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България, формиране на правна грамотност, превенция на детското насилие и повишаване степента на спазване на законите. Въз основа на подписаното петгодишно споразумение за сътрудничество относно реализирането на програмата, съдии, прокурори и съдебни служители доброволно и напълно безвъзмездно изнасят лекции пред учениците от гимназиалния курс VІІІ-ХІІ клас по предварително определени теми.

СУ „Христо Ботев“ е училище-партньор на Районен съд – Русе за учебната 2016/2017 година, като по време на първия учебен срок районните съдии Велизар Бойчев и Ивайло Йосифов изнесоха поредица от лекции на различни правни теми на място в сградата на училището.

Възпитаниците на СУ „Христо Ботев“ в Русе

През втория учебен срок стартира серия от посещения на учениците в сградата на Русенската съдебна палата. На 25.04.2017 г., 28.04.2017 г. и 03.05.2017 г. възпитаниците на СУ „Христо Ботев“ гр. Русе имаха възможността на видят от първо лице как изглежда съдебната зала – мястото, където се провеждат откритите съдебни заседания по делата. На достъпен език съдия Бойчев и съдия Йосифов обясниха на младежите стъпка по стъпка как се образуват делата и как протича производството по тях, като очертаха приликите и разликите между наказателното и гражданското правораздаване. Децата научиха кои са участниците и страните по делата, какъв е редът за протичане на съдебните заседания, каква е ролята на съда и съдебните заседатели, на прокурора и на разследващите органи, основните принципи на правораздаването, доказателствата в процеса, адвокатската защита.

Съдия Йосифов запозна учениците с някои от най-често разглежданите видове граждански дела – за издръжка, за родителски права, делба на имоти, договорни отношения, трудови спорове, разводи, непозволено увреждане.

Съдия Бойчев разясни някои видове престъпления – кражба, грабеж, лъжесвидетелстване, нелегално преминаване на държавната граница, убийство, телесни повреди, неплащане на издръжка.

Срещите на съдии от Русенския районен съд с ученици от СУ „Христо Ботев“ ще продължат до края на учебната 2016/2017 година.

 

About De Fakto

Проверете също

Окръжен съд – Пловдив отказа на КПКОНПИ да конфискува 6,8 млн. лева на Вълчо Арабаджиев – син

Антикорупционната комисия ще трябва да плати и държавната такса по делото от над 272 хил. …

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.