Последни новини
Home / Законът / Трима кандидати за новия ВСС – с препоръки

Трима кандидати за новия ВСС – с препоръки

Defakto.bg

Препоръки за трима от общо 40 кандидати за новия ВСС са публикувани на страницата на съвета, съобщиха оттам.

„Щастливците“ са шефът на Асоциацията на прокурорите в България Евгени Иванов, обвинителят от апелативната спецпрокуратура Пламен Марков и Светлозар Рачев от административния съд в Габрово.

Евгени Иванов, прокурор от военноапелативната прокуратура, е получил препоръка от и.д. генералния секретар на Международната асоциация на прокурорите Хан Мораал. В нея се казва, че Евгени Иванов е проявил „умения и ентусиазъм в сферата на международните отношения“. Както и че успешно съчетава професионалните си задължения на обвинител с работата в Асоциацията на прокурорите в България.

Препоръката за Пламен Марков е от изпълнителния директор на фондацията РискМонитор Стефан Попов. Той заявява, че прокурорът от апелативната спецпрокуратура Марков активно участва във форумите на неправителствената организация с антикорупционна насоченост. както и че е бил лектор по разследване на корупционни престъпления, извършени от организирани престъпни групи.

Светлозар Рачев от административния съд в Габрово, издигнат от над 100 магистрати от цялата страна начело с Георги Колев, е получил препоръка от председателя на административния съд в Плевен Полина Богданова-Кучева. Изтъкнати са организационните способности, „огромен капацитет на работоспособност, съчетан с висок професионализъм и чувство за обществен дълг“ на Рачев, който е бил два мандата начело на административния съд в Габрово.

В надпреварата за 11-те места в професионалната квота на ВСС участват 1 следовател (Евгени Диков, за 1 място), 12 прокурори (бяха 13, но Борислав Сарафов се оттегли – за 4 места) и 27 съдии (за 6 места).

Изборите тръгват този месец, откриват ги следователите на 13 май, когато ще изслушат единствения претендент от тяхната квота. Към Евгени Диков са отправени 6 въпроса от Българския институт за правни инициативи, за които De Fakto вече писа. Сред тях са питания трябва ли да отпадне евронаблюдението над правосъдието и вътрешния ред у нас, както и дали действащият ВСС е назначавал ръководители само на базата на качествата им. Следователите ще гласуват на 20 май.

На 27 май прокурорите ще изслушат 12-те претенденти за тяхната квота, гласуването ще е на 3 юни.

Общите събрания на съдиите са на 10 юни – когато ще изслушат 27-те кандидати, и на 17 юни, когато ще гласуват.

Отделно 11 членове на новия ВСС трябва да излъчи парламентът най-късно през септември. По новите правила за всеки в този избор се искат по 160 депутатски гласа „за“.

Мандатът на действащия ВСС изтича на 3 октомври.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.