Последни новини
Home / Законът / Приоритети в 44-то НС: Мажоритарният вот или ограбеният труд на „модерните роби“?

Приоритети в 44-то НС: Мажоритарният вот или ограбеният труд на „модерните роби“?

Defakto.bg

Първият законопроект, който ще бъде внесен в 44-то Народно събрание, е този за мажоритарната система,  заяви пред журналисти в Златоград председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, съобщи bTV. Това ще стане в началото на началото на идната  седмица, а с този законопроект, по думите на Цветанов, „партията ще изпълни един от предизборните си ангажименти“. „Не знам дали ще намери съответната парламентарна подкрепа, но ние сме длъжни да опитаме“, каза той и допълни, че проектът предвижда въвеждане на изцяло мажоритарна система.

Вероятно е шоуменът Слави Трифонов да е взел страха на управляващите с протеста си пред Народното събрание за бързо решение на въпроса за избирателната система.  Вярно е,  че ГЕРБ още  в 43-то НС обяви, че внесе проект за мажоритарен вот заради проведения референдум, но едва ли с днешна дата това е най-належащия проблем за решаване.

Освен това, законопроектът може да е първи за ГЕРБ, но не е първият, озовал се вече в  деловодството на 44-то Народно събрание.

Още на 20 април  омудсманът Мая Манолова и президентът на КНСБ Пламен Димитров внесоха  пакет от законодателни промени в седем закона, насочени срещу т.нар. „модерно робство“ – неплащането на заплати, осигуровки, извънреден труд и не изпълняване на социални ангажименти.

Сред мерките срещу „модерното робство“ е предложението им да се даде възможност на работниците да започват производство по несъстоятелност, когато работодателят им е в неплатежоспособност и сам не е направил това, като условието е да има две неплатени работни заплати. И още – вземанията на работниците да се преместят на първо място сред привилегированите кредитори, за да могат те първи за бъдат удовлетворени при осребряването на имуществото на техния работодател.

 Друго предложение е да се забрани на фирми, които не са си изплатили заплатите и осигуровките, да участват в обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители,  да се направят промени в Закона за гарантиране на вземанията на работници и служители от фалиращи предприятия – в момента този фонд съществува формално.И т.н. и т.н.

Омбудсманът  спешно внесе и жалба в  Конституционния съд жалба чл. 245 от Кодекса на труда, който позволява на работодателите при финансови затруднения да разплащат на своите работници до 60% от дължимите възнаграждения, едно изключение , което се превърна в правило у нас.

Проектът на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарна избирателна система ще бъде посрещнат и от  внесени предложения за промени в нормите за  правомощията на монополите, ЧСИ и фирмите за бързи кредити.

Не изглежда  трудно да се отсъди  чии  интереси са приоритетни – тези на хората с ограбения наемен труд  или на избирателите, на които,  по всичко личи, няма да се налага скоро да участват в парламентарен вот. 

About De Fakto

Проверете също

Зам.министър Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами избраха празната сграда на „Раковски“ 134

От Министерството на правосъдието обявиха, че европейските делегирани прокурори сами са избрали да бъдат настанени …

Военният министър забрани на военните алкохол и наркотици в служебното време

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде  заповед, с която се забранява в служебно време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.