Последни новини
Home / Законът / Приоритети в 44-то НС: Мажоритарният вот или ограбеният труд на „модерните роби“?

Приоритети в 44-то НС: Мажоритарният вот или ограбеният труд на „модерните роби“?

Defakto.bg

Първият законопроект, който ще бъде внесен в 44-то Народно събрание, е този за мажоритарната система,  заяви пред журналисти в Златоград председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, съобщи bTV. Това ще стане в началото на началото на идната  седмица, а с този законопроект, по думите на Цветанов, „партията ще изпълни един от предизборните си ангажименти“. „Не знам дали ще намери съответната парламентарна подкрепа, но ние сме длъжни да опитаме“, каза той и допълни, че проектът предвижда въвеждане на изцяло мажоритарна система.

Вероятно е шоуменът Слави Трифонов да е взел страха на управляващите с протеста си пред Народното събрание за бързо решение на въпроса за избирателната система.  Вярно е,  че ГЕРБ още  в 43-то НС обяви, че внесе проект за мажоритарен вот заради проведения референдум, но едва ли с днешна дата това е най-належащия проблем за решаване.

Освен това, законопроектът може да е първи за ГЕРБ, но не е първият, озовал се вече в  деловодството на 44-то Народно събрание.

Още на 20 април  омудсманът Мая Манолова и президентът на КНСБ Пламен Димитров внесоха  пакет от законодателни промени в седем закона, насочени срещу т.нар. „модерно робство“ – неплащането на заплати, осигуровки, извънреден труд и не изпълняване на социални ангажименти.

Сред мерките срещу „модерното робство“ е предложението им да се даде възможност на работниците да започват производство по несъстоятелност, когато работодателят им е в неплатежоспособност и сам не е направил това, като условието е да има две неплатени работни заплати. И още – вземанията на работниците да се преместят на първо място сред привилегированите кредитори, за да могат те първи за бъдат удовлетворени при осребряването на имуществото на техния работодател.

 Друго предложение е да се забрани на фирми, които не са си изплатили заплатите и осигуровките, да участват в обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители,  да се направят промени в Закона за гарантиране на вземанията на работници и служители от фалиращи предприятия – в момента този фонд съществува формално.И т.н. и т.н.

Омбудсманът  спешно внесе и жалба в  Конституционния съд жалба чл. 245 от Кодекса на труда, който позволява на работодателите при финансови затруднения да разплащат на своите работници до 60% от дължимите възнаграждения, едно изключение , което се превърна в правило у нас.

Проектът на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарна избирателна система ще бъде посрещнат и от  внесени предложения за промени в нормите за  правомощията на монополите, ЧСИ и фирмите за бързи кредити.

Не изглежда  трудно да се отсъди  чии  интереси са приоритетни – тези на хората с ограбения наемен труд  или на избирателите, на които,  по всичко личи, няма да се налага скоро да участват в парламентарен вот. 

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.