Последни новини
Home / Законът / След окончателната присъда по „Червей“: Уволнението на Владимира Янева излиза на дневен ред

След окончателната присъда по „Червей“: Уволнението на Владимира Янева излиза на дневен ред

Defakto.bg

Искат да се заличи наказание на съдията по фалита на ТВ 7 Ивайло Родопски

Ще бъде ли уволнена от системата Владимира Янева, бивш председател на Софийския градски съд?

Въпросът влиза в дневния ред на съдийската колегия на ВСС по предложение на комисията по атестиране и конкурси (КАК) веднага след празниците на 9 май. А предложението е съдия Владимира Янева да бъде освободена като магистрат. Точката е формулирана като „проект на решение по влязла в сила присъда № 1/15.01.2016 г. по н.о.х.д. № С – 61/2015 г. на Софийския градски съд“.
Дотук се стига, след като на 19 април тази година последната инстанция – Върховният касационен съд потвърди наказанието от 1 година условно и 1000 лв. глоба за Янева по скандалното дело „Червей“. Конкретно бившият председател на СГС бе призната за виновна за разрешаването на спецсредства за цели 300 дни при допустими максимум 180 дни.

Решението на ВКС е окончателно и влиза в сила веднага. А, според Конституцията и Закона за съдебната власт, несменяемите магистрати се освобождават от длъжност на няколко основания, сред които е и „влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление“ (чл. 129, ал.3 ат Конституцията, чл. 165, ал.3 от ЗСВ).

Действащият съдебен съвет за първи път се сблъсква с подобен казус, но, според правници, решението може да е само едно – уволнение. А и практиката от предни години е непротиворечина. За това обаче трябва да гласуват минимум 8 кадровици от 13-членната съдийска колегия. Изненади поне по тази линия засега не се очакват.

Присъдата заварва Янева с две висящи дисциплинарни дела. По едното – за множеството нарушения в СГС по време на нейното управление, тя бе наказана от ВСС с „понижаване в ранг“, но санкцията й бе оспорена пред Върховния административен съд. Делото обаче е спряно в изчакване да излезе прословутото тълкувателно решение по тълкувателно дело №7 от 2015 г., звето от общото събрание на ВАС още в края на януари т.г. До днес обаче то не е официално оповестено и, съответно, не е факт.

Втората дисциплинарка на Янева, за „Червей“, бе спряна от самия ВСС до приключване на наказателното дело срещу нея. Дисциплинарно производство за другия шумен скандал „Яневагейт“ (или „Двете каки“, по определението на Бойко Борисов) в този съвет не бе образувано.

Така или иначе, ако Янева бъде освободена на 9 май, и двете дисциплинарни дела ще бъдат прекратени.

На това си заседание колегията ще се занимае и с друг прочул се магистрат – съдията по фалита на ТВ 7 Ивайло Родопски. Дисциплинарното производство срещу него тръгна по искане на бившия правосъден министър Христо Иванов, а миналата година ВСС наказа Родопски с 10 % намаление на заплатата за 1 година, макар дисциплинарният състав да бе предложил уволнение. Сега шефът на районния съд в Костинброд, където бе върнат Родопски, иска наказанието му да бъде предсрочно заличено. За това също се искат 8 „за“ в съдийската колегия, но какво ще стане – предстои да видим.

Междувременно както самият Родопски, така и друг бивш правосъден министър – Екатерина Захариева, оспориха наложената санкция пред ВАС. Според наказания не е имало за какво да го наказват, според Захариева Родопски се е отървал твърде леко.

Тричленен състав на ВАС е потвърдил наложеното наказание. А в края на миналата година печтлечленка на съда е спряла делото, също в изчакване на тълкувателното решение по тълкувателното дело №7 от 2015 г.

About De Fakto

Проверете също

Липса на кворум провали първото четене на НПК за въвеждане на независимо разследване за гл.прокурор (допълнена)

  Милиони българи продължават да са заложници на ”гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието …

На първо четене (засега) парламентът освободи следствието от опека на прокуратурата и го обяви за независима служба

Депутатите приеха  законопроектите на МС и Възраждане за  промени в Закона за съдебнат власт Парламентът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.