Последни новини
Home / Избрано / Проф. Антоанета Василева: Моят казус е абсурдно обвинение с „принос“ за световната правна мисъл

Проф. Антоанета Василева: Моят казус е абсурдно обвинение с „принос“ за световната правна мисъл

Defakto.bg

Автор Проф. Антоанета  Василева

Интерпол издирва с червена бюлетина съпругата на Цветан Василев Антоанета Василева , съобщи  телевизия Европа. Тя е съпругата на укриващия се в Белград от българското правосъдие банкер Цветан Василев и е издирвана от април по обвинение за пране на пари.  Paзcлeдвaнeтo cpeщy нeя зaпoчнa пpeз 2014г. Tя e oбвинeнa, чe пpeз 2012г. е ĸyпилa ĸъщa нa бpeгa нa Жeнeвcĸoтo eзepo зa 20 млн. швeйцapcĸи фpaнĸa. Cпopeд мaгиcтpaтитe милиoнитe били пpиcвoeни oт cъпpyгa й oт фaлиpaлaтa KTБ. Toй имa oбвинeниe в cпeцпрокуратурата ĸaтo лидep на организирана престъпна група зa изтoчвaнe нa бaнĸaтa. 

 

В блога си г-жа Василева изразява по-друго мнение, което публикуваме за информация на читателите. Ето го:

Правосъдната система в България често се описва като „сталинистка“, въпреки че се прокламира от властимащите като „насочена към румънския модел“.

Наистина, българската прокуратура организира „лов на вещици“ срещу политически и икономически противници на властимащите като прилага  т. нар. „съветски“ методи. Нещо повече, тя използва всички репресивни инструменти на държавата срещу техните приятели и близки. Моят случай е достатъчно показателен в това отношение. „Сталинистки методи“ звучи малко драматично, но е изключително точно.

След телевизионното интервю на моя съпруг – известния предприемач и банкер Цветан Василев – от ноември миналата година, в което той разкритикува „мафиотския модел“ на управление в България и призова към икономически и правни реформи, държавното обвинение предприе атака срещу мен, за да уязви отново него. Цветан Василев се оказа сериозна заплаха за властта в България, след като разкри корупционни практики на най-високите нива на управление в държавата. Той подкрепи своите твърдения с документи и публично показа доказателства за рекет и мафиотски обвързаности.

Прокуратурата скоростно изфабрикува обвинения срещу мене също толкова безскрупулно, както и в случая с моя съпруг. Тя, обаче, не прокламира действията си така театрално, както през лятото на 2014 г., а изчака удобния момент непосредствено преди парламентарните избори, за да организира пресконференция, отразена по всички медии с предварително подготвено съобщение, че съм привлечена като обвиняема за пране на пари и трябва да бъда задържана веднага за 72 часа. Без никакви доказателства или обяснения за евентуалната ми „насилствената“ проява, която може да бъде опасна за обществото у нас и в чужбина, бе оповестено, че е издадена Европейска заповед за арест и съм обявена за международно издирване. Дори, за пълнота на всички възможни репресивни механизми, снимката ми беше поставена в официалния сайт на Интерпол, наред с хора, осъдени с влезли в сила присъди за извършени престъпления.

Наред с всички дежурни за случая КТБ нарушения на процесуалните правила, законно предоставената ми възможност да обжалвам обвинението пред първоинстанционния съд беше грубо потъпкана. Та нали всеки контрааргумент би обезсмислил целта  – да накарат Цветан Василев да замълчи като заплашат с арест съпругата му за това, че „неправомерно“ е купила имот в чужбина.

В България правото на частна собственост никога не е било на особена почит. Европейският съюз има достатъчно други приоритети, за да контролира съблюдаването на човешките права в нашата страна. За средностатистическия европеец, историята на предизвикания с помощта на държавните институции фалит и последвалото мафиотско разграбване на КТБ, изградена от основи от моя съпруг, изглежда като холивудски сценарий. За нашето семейство, обаче, този филм на ужасите е реалност от три години насам, защото фактът, че сме обект на скалъпени обвинения се използва за икономически репресии, психически тормоз и накърняване на човешкото ни достойнство в контролираните от мафията медии. В същото време възможността за обективен съдебен процес изглежда все по-непостижима. Страховете ни се подсилват и от обстоятелството, че неспазването на задълженията по Европейската конвенция за правата на човека е обичайна практика в България. Демонстративно се игнорира презумпцията за невинност и защитата от нехуманно отношение.

Ние сме завели иск срещу България пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург през 2014 г. за погазването на човешките права на моя съпруг. Сега ще заведем и иск във връзка с бруталното погазване и на моите човешки права. Но това няма да реши по-големия проблем на държавата – използването на механизмите на правосъдната и данъчната система за икономическа и политическа вендета.

Всъщност, моят казус се състои в едно абсурдно обвинение, с което блюстителите на реда ще отбележат принос в историята на световната правна мисъл. „Вменено“ ми е пране на пари, тъй като съм купила къща в Швейцария през 2012 г. „с парични средства, придобити от Цветан Василев чрез тежко умишлено престъпление.“ Кога доказаха престъплението и как аз през 2012 г. съм знаела за това предикатно престъпление, остава загадка! За покупката на къщата съм използвала кредит от банка в Швейцария и средства от моя съпруг, прехвърлени от негова сметка по моя сметка по банков път. Моят съпруг е декларирал тези средства и е платил данъци върху тях, което е отчетено от данъчна проверка за десетгодишен период  до 2012 г. включително. Нещо повече, аз съм декларирала къщата в данъчната си декларация за 2012 г.

Налага се впечатлението, че ня#КОЙ е хвърлил око на тази къща със същото настървение, с което се прицели във Виваком, НУРТС, Дунарит, Авионамс, Петрол, Техномаркет и много други апетитни активи! Така както с прокурорски чадър заличи дългогодишния труд на един човек, така с лека ръка може да обезцени постиженията на още един човешки живот.

Моят съпруг е класиран от Форбс като един от най-влиятелните българи през 2012 и 2013 г. През този период той е един от най-големите данъкоплатци в държавата. И този факт очевидно е  непрежалим – ясно се е очертавал като заплаха за статуквото, а на всичкото отгоре е труден за контролиране. „Решението“ на заинтересования кръг е било да му се организира такъв корпоративен рейд, че да не може да се възстанови до края на живота си.

Кризата в България и драстичното намаляване на преки чуждестранни инвестиции провокира политическата мафия към подобни нестандартни решения за достъп до източници на финансиране, включително атака срещу успешни бизнесмени с цел изнудване, прехвърляне и разграбване на активи, конфискация и др. Трудно може да се намери разлика между тези методи и експроприацията след 1947 г. Само че в случая експроприацията не е в полза на държавата, а в полза на частните интереси на онези, които се отъждествяват с нея. Ако това може да се случи на нас, може да се случи на всеки в държавата. Дали една страна член на ЕС заслужава такава перспектива?

Със сигурност кризата в България е криза и за ЕС. Корупцията предизвиква гняв у всеки почтен европеец. Европейските граждани работят усърдно и с право се възмущават срещу заможни хора, политици и корпорации, които избягват плащане на данъци и предлагат или приемат подкупи. Ако европейските институции искат да бъдат уважавани, те не трябва да са пасивни наблюдатели и да си затварят очите пред неудобната истина.

Европейските институции, които имат нетърпимост към корупцията във всичките й форми, могат да дадат надежда на хората за бъдещето на ЕС. България, като най-корумпираната страна в ЕС, е правилното място за стартиране на реформи. А правилното време е СЕГА.

*Коментарът на Антоанета Василева е  публикуван в medium.com 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Военно апелативният съд потвърди оправдателната  присъда на бившата шефка на кожна клиника във ВМА проф. Мирослава Кадурина

Военно апелативния съд потвърди оправдателната  присъда  на бившата шефка на кожната клиника във ВМА проф. …

Министър Зарков: В следващия парламент ще предложа същите символни законопроекти, за които не стигна воля

„Приехме 5 от 12 важни законопроекта. Приеха се важни законопроекти, символните обаче останаха на заден план„. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.