Последни новини
Home / Законът / Бившият външен министър Даниел Митов официално е  обвинен за безстопанственост

Бившият външен министър Даниел Митов официално е  обвинен за безстопанственост

Defakto.bg

Във вторник по обяд, бившият външен министър Даниел Митов се яви в столичното следствие, където му бе повдигнато обвинение за безстопанственост заради щети от близо 500 000 лева на Министерството на външните работи.   Според специализираното   звено“Антикорупция“ Митов е отговорен, тъй като министерство не е провело обществена поръчка, а по силата на две споразумения е използвало фирма, която е имала договор с Министерството на земеделието и храните.

В съобщението на прокуратурата се казва, че в периода от януари 2016 г. до 31 юли 2016 г., в  нарушение на Закона за публичните финанси и Закона за обществените поръчки, сключвайки споразумения към договор с Министерството на земеделието и храните , Даниел Митов е задължил МВнР да преведе за инкриминирания период на търговско дружество 700 000 лева, чрез МЗХ.   В същото време той не е бил предвидил контрол по изпълнението на ценовото предложение по така сключените споразумения.  Така са платени неправомерно от бюджета на министерство средства на фирма за организиране на служебни пътувания – за осигуряване на самолетни билети, хотели и застраховки в размер на близо 500 хиляди лева, а така Митов е извършил престъплението  безстопанственост ( чл. 219 ал.1 НК), казва  прокуратурата.

Ето какво казва  официално прокуратурата:

„Той е обвинен в това, че в периода от 15.01.2016 г. до 31.07.2016 г., като министър на външните работи, не е положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на повереното му имущество – предоставен държавен бюджет. В нарушение на Закона за публичните финанси и Закона за обществените поръчки, сключвайки споразумения към договор с МЗХ , Даниел Митов е задължил МВнР да преведе за инкриминирания период /15.01.2016 г. до 31.07.2016 г./ на търговско дружество 700 000 лева, чрез МЗХ и не пр“Той е обвинен в това, че в периода от 15.01.2016 г. до 31.07.2016 г., като министър на едвидил контрол по изпълнението на ценовото предложение по така сключените споразумения.  От това са последвали значителни щети за МВнР в размер на 494 458,04 лева – сума, която представлява недължимо плащане от МВнР към МЗХ, поради неспазване от страна на търговското дружество на ценовото му предложение – престъпление по чл. 219 ал.1 НК.

Обвинението е по наказателно производство, образувано на 19.01.2017 г. от СЗА във връзка с установеното в хода на разследването непровеждане на обществена поръчка от МВнР по реда на Закона за обществените поръчки за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на Министерство на външните работи.

Вместо да се спази закона, тъй като са налице основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП, бившият министър Даниел Митов е сключил  две споразумения /от 15.01.2016 г. и от 22.04.2016 г./ с Министерство на земеделието и храните, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез МЗХ. С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ.

Даниел Митов е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Разследването продължава.“

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Страсбург: Българските власти са нарушили ЕКПЧ с прогонването на ромите от Войводиново

  Дори след като Съдът в Страсбург разпореди на българските власти да осигурят подходящо настаняване …

Министър Крум Зарков: Депутатите ще заварят на банките готови законопроекти по Плана за устойчивост и възстановяване

Поисках оставката на Корнелия Нинова, когато бяхме трети – сега сме пети “ Поисках оставката …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.