Последни новини
Home / Законът / Изненада! Инспекторатът вече е образувал проверка за „ЦУМ-гейт“

Изненада! Инспекторатът вече е образувал проверка за „ЦУМ-гейт“

Defakto.bg

Тя тръгнала по сигнал, законът забранявал други подробности

Часове след като от Съюза на съдиите публично запитаха Теодора Точкова дали смята да проверява скандала „Цум-гейт“, последва изненадващо съобщение от Инспектората: проверката вече е образувана!

Това е станало по постъпил сигнал, поясняват още от институцията, проверката още не е започнала по същество. Тя е по новите правомощия на Инспектората да е страж на почтеността и независимостта на магистратите и контрольор на конфликта на интереси и накърняването на престижа на третата власт. Но законът забранявал огласяването на други подробности.

Ето съобщението на Инспектората:

Предвид засиления обществен интерес към станалата публично известна среща на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев в кабинета на бизнесмена Георги Гергов, Инспекторатът към ВСС съобщава, че  е образувано производство по случая.

Административното производство е по реда на глава девета, раздел I „б” от Закона за съдебната власт (ЗСВ) – Проверки за почтеност и конфликт на интереси и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и проверки, свързани с нарушаване независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. Образувано е по постъпил в Инспектората към ВСС сигнал и производството е на етап отстраняване на нередовности по сигнала.

Законът за съдебната власт не допуска оповестяване на повече подробности извън наличието на образувано производство. Чл. 175р, ал. 2 от ЗСВ задължава лицата, на които е възложено разглеждането на сигнала, да не разкриват самоличността на лицето, подало сигнала, и да не разгласяват фактите и данните, които са им станали известни във връзка с разглеждането му. Тази информация е служебна тайна (чл. 175р, ал. 3 ЗСВ).

Процедурата, по която се извършва проверка на сигнал по чл. 175л, ал. 5 ЗСВ , е регламентирана в глава девета, раздел I „б” от ЗСВ и във Вътрешните правила за извършване на проверки по глава девета, раздел I „б” от ЗСВ от екипи на Инспектората към ВСС, приети с решение от 6 януари 2017 г. и публикувани на интернет страницата на институцията.

Законът за съдебната власт (чл. 175л, ал. 2) и цитираните Вътрешни правила предвиждат възможност освен по сигнал Инспекторатът към ВСС да се самосезира, включително и по публикация в средствата за масово осведомяване, ако тя отговаря на изброените в чл.175л, ал. 5, т. 2-4 условия – съдържа имената на лицето, срещу което се подава сигнала, заеманата от него длъжност, конкретни данни за твърдяното нарушение, в това число място и период на извършване на нарушението, описание на деянието и други обстоятелства, при които е било извършено, позоваване на документи или други източници, които съдържат информация, подкрепяща изложеното, в това число посочване на данни на лица, които биха могли да потвърдят съобщените данни или да предоставят допълнителна информация.

Наличието на образувано производство по сигнал не налага образуването на проверка по самосезиране“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.