Последни новини
Home / Законът / На поправителен: ВСС все пак назначи прокурора Тафров за съдия

На поправителен: ВСС все пак назначи прокурора Тафров за съдия

Defakto.bg

Повишиха шефа на ССБ Атанас Атанасов, Светлин Михайлов пак се размина

Прокурорът от Софийската градска прокуратура Георги Тафров става съдия в столичния административен съд. Това реши единодушно, с 10 срещу 0 гласа съдийската колегия на ВСС днес.

Случва се, след като миналата седмица един глас не стигна за преместването на Тафров от прокуратурата в съда след явяването му на конкурс. Тогава Галя Георгиева и Димитър Узунов гласуваха „против“. А Георгиева обяви, че по принцип не подкрепяла назначаването на кандидати, останали „под чертата“ при първото класиране. Узунов не каза нищо. В същото време пленумът на ВСС бе взел принципно решение новото законово правило за назначения след наскоро проведен конкурс да важи и за заварените случаи и такива кадрови решения бяха вземани включително и от съдийската колегия.

След жалба на Тафров до ВАС и молба до ВСС да преразгледа решението си, днес колегията се „поправи“ по въпроса. Галя Георгиева заяви, че си прави отвод по точката и излезе от залата. А Димитър Узунов изобщо не влезе на подновеното след почивка заседание.

Налице са всички предпоставки, разписани от закона прокурор Тафров да бъде назначен за съдия, категоричен бе Камен Иванов. Всички се съгласиха.

Имаше и други любопитни кадрови решения днес по същото ново правило – че в рамките на 9 месеца след провеждане на конкурс и овакантяване на длъжност в същия орган на съдебната власт, нов изпит не се провежда, а се назначават следващите класирани по ред магистрати.

Така съдията от СГС Атанас Атанасов, председател на Съюза на съдиите, бе повишен в наказателната колегия на Софийския апелативен съд.

Някогашният председател на СГС Светлин Михайлов обаче за пореден път се размина с повишаване. Заради липса на вакантни места днес му бе отказано назначаване в гражданската колегия на Софийския апелативен съд.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.